måndag, november 12, 2018

Jag ökade i HandelsbankenNyligen tog jag in Handelsbanken i väskan igen med en avsikt att göra ytterligare köp på sikt. Idag fick jag avslut på min order på kursen 99,7 kronor och ökade alltså lite redan idag. Om ett par dagar får jag in utdelningen från Investor och eventuellt lägger jag den på ytterligare fler Handelsbanken. Vi får se vart den står i kurs då. Jag är inte långt ifrån en viktning jag kan nöja mig med och jag har ingen brådska att öka. På kurser under 100 kronor tycker jag dock att Handelsbanken är ganska angenäm.

Min favorit i sektorn är numera Swedbank och den har jag redan köpt på mig en långt större stek än den jag har i Handelsbanken. Medan jag gillar Swedbank bäst är det alltså ändå Handelsbanken jag kommer köpa. Jag har bägge för att de båda är bra bolag och för att sprida risken. På samma sätt som jag ofta ägt både NCC och Skanska samtidigt.

På en ordinarie utdelning om 5,5 kronor är direktavkastningen för Handelsbanken 5,5 procent på kursen 99,7 kronor. En höjning är klart tänkbar till våren varpå framåtblickande direktavkastning sannolikt är högre. Våren 2018 betalade Handelsbanken även en bonusutdelning och sådana räknar jag inte in eller tar för givet utan jag utgår från den ordinarie utdelningen. Oavsett vad de kommer att kalla den så förväntar jag mig en total utdelning på mer än 5,5 kronor under 2019.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Jag tror på höjd ordinarie utdelning men sänkt bonus. Går det ned en procent idag också så ska jag köpa lite jag med.

  SvaraRadera
 2. Jag har valt att avyttra hela mitt innehav i handelsbanken under året.
  Viktigaste anledningarna är för mig att jag inte tvivlar på deras förmåga att genomgå den digitala transformation som krävs för att möta morgondagens kunder. Handelsbankens styrka historiskt är att kontorsrörelsen är stark och att de anställda äger banken, den styrkan har nu blivit en belastning. Om du sedan adderar att topmanagement i shb inte har visat sig särskilt vasst på sista tiden så fick det mig att sälja.

  Tror på svag höjning av utdelning men att bonusdelen slopas helt.
  Fortsatt stora IT-investeringar är att vänta, och ännu har inte ledningen kunnat visat någon effekt från dessa då swedbank och SEB dragit ifrån i effektivitet.

  (Lång Swedbank och Sampo)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Linus,
   Stort tack för din kommentar innehållande dina åsikter och tankar om Handelsbanken. De har snabbt försämrats, från att med rätta kallats den finaste och bästa banken till att nu tappat greppet om förstaplatsen. Jag tycker att Swedbank är bättre.

   Sampo som du äger gillar jag verkligen också, klurar på att ta in den på sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Håller med Linus om att att SHB inte hänger med digitaliseringen. Lägg till VD'n skall avgå efter knappt 3 år, VD'n innan satt i 1 år. Det är inte som förr i tiden när VD:ar i SHB satt i 8-10 år och kunde skapa långsiktighet. Tror att SHB kommer att hamna på efterkälken i konkurrensen, inte minst från uppstickare som kan erbjuda billigare bolån, bättre villkor på bankkort, etc.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Även jag äger Swedbank samt Handelsbanken!

  SvaraRadera