Skandia Sverige Exponering - Billigast med hela börsen


Här skall ni få höra något ganska gött!
Flera gånger per år scannar jag fondutbud i jakt på diverse faktorer. Denna gången mynnade det ut i att jag hittade en billig fond som följer hela Stockholmsbörsen. Tidigare var SEB Sverige Indexfond billigast med en total avgift om 0,42 procent.
 Idag upptäckte jag att Skandia Sverige Exponering bytte index i somras och följer numera SIXPRX som är ett index för hela Stockholmsbörsen. Det skiljer sig lite från SIXRX som SEBs fond följer men det handlar mer om hur några innehav är viktade. Det här SIXPRX tar nämligen hänsyn till aktiefonders placeringsbegränsningar. Semantik mer eller mindre.
Skandia Sverige Exponering är nu den billigaste fonden som följer hela Stockholmsbörsen och den gör det betydligt billigare än andra fonder.

Produktens avgift: 0,28 procent
Fondförmögenheten är cirka 2,5 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra via Avanza är 200 kronor.
Den har 116 ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Breda indexfonder är att föredra i min bok och den här följer som sagt hela Stockholmsbörsen. Man får då exponering i både stora och små bolag. Historiskt har det här breda indexet presterat bättre än tex OMXS30 som bla Avanza Zero följer. Det här är den billigaste Sverigefonden som följer hela börsen och det är en attans fin fond av den anledningen. Tänk på att fondens avkastning och utveckling speglar indexet OMXSB fram till sommaren 2018. Sedan dess följer den SIXPRX.

Länk till Skandia Sverige Exponering hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

18 kommentarer:

 1. SPP Aktiefond Sverige? Följer ju Skandias nästan exakt och kostar 0,22 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Breaking Bucks,
   SPP Aktiefond Sverige har 60-80 bolag och följer samma index som Skandiafonden tidigare följde. Därför skall deras utveckling vara väldigt lik. Numera innehåller Skandiafonden bortåt 300 bolag och i det långa loppet presterar det indexet lite annorlunda mot det smalare indexet som SPPs fond följer.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Skiljer sig indexet tillräckligt för att fonden ska ha en rimlig chans att slå Nordnet superfonden, dvs överavkasta 0,28% eller skiljer det för lite i viktningen på innehaven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Ja historiskt har SIXPRX avkastat såpass mycket bättre att det blivit en bättre deal än en gratisfond. Hur framtiden blir återstår att se men att få exponering mot hela börsen, inklusive småbolag är en god ide.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Är det här något du kommer ta in i din portfölj under närmaste framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp, den här skall jag ha i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko.
  Bra jobbat. Den kommer jag ha i portföljen. Rintigt bra billig indexfond då man får allt vad man behöver för att följa Sveriges index. En sådan fond är svårslagen långsiktigt om man skulle völja aktier själv. Ha det så bra.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Jag anade att du skulle gilla den. Kul hörru. Ja, den här gillar jag med =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Bra fondtips. Jag har förresten satt in en slant i Lendify nu så herr Petrusko kan snart öka tacos budgeten med 500kr :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Vargen,
   Hook a brother up with a taco, tack för det och lycka till med dina investeringar =)

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag är rätt ny på fonder och har mkt o lära:) Tycker Skandia fonden verkar intressant men varför har den bara två stycken sånna där gröna stjärnor av fem möjliga när man kollar på morningstar ratingen på Avanza? Och vad betyder ett morningstar betyg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Morningstargrejen är en ranking för alla sverigefonder och aktiva fonder har presterat bättre i den period som mäts. Den här fonden har dessutom bytt index samt sänkt sin avgift det senaste året. Två faktorer som ytterligare drar ned prestandan.

   Den här Sverigefonden följer det bästa svenska indexet för Stockholmsbörsen och den gör det till lägst kostnad. Den bästa vanliga svenska indexfonden i mitt tycke.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tack för tipset! Lägger in månadssparande nu... :)

  SvaraRadera
 8. Intressant! Tackar för tipset!!

  SvaraRadera
 9. Ser att en skillnad är att bolag inte får väga hur mycket som helst i det här indexet.

  "att inget bolag får överstiga 10 %, samt att bolag som väger 5 % eller mer, ej får väga mer än 40 % tillsammans "

  Är det något "problem" tror du?

  Man kan också se saker som att investor är största innehavet i SEB fonden men det tredje största innehavet i Skandia (fast det skiljer bara 0.6%) Volvo däremot skiljer sig en hel procent.

  Kan inte dessa skillnaderna (många små skillnader) bli endel över tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och sorry för sent svar. Nja jag tror inte det blir stor skillnad i prestanda på sikt ty det är inte värst stora skillnader. HIstoriskt har det inte varit stor skillnad mellan de två liknande indexen SIXRX och SIXPRX.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. hej undrar om det är läge på att låna 100.000 eller mer för att köpa aktier på kort sikt eller om någon har en bättre ide

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Att spekulera i aktier på kort sikt är inget jag rekommenderar. Faktum är att det är dömt att misslyckas. Man kan ha tur både en och många gånger men över tid lyckas ingen förutspå börsen. Därför misslyckas sådant chansande med tiden.

   Att använda belåning i en långsiktig portfölj däremot kan vara ett sätt att öka avkastningen över tid. Om man har tex 1-2 miljoner kronor portföljvärde skulle man kunna låna 100.000 kr utan att det blir allt för stor extra risk. På en miljon kronor är den dock påtaglig och svider rejält om man råkar göra det precis innan en nedgång. Inget för nybörjare och oroliga själar.

   Mvh petrusko

   Radera

Ha tro!

  I många lägen är det viktigt att aldrig överge sin tro. Du skulle aldrig överge ditt lag i din favoritsport när det går svagt för dem. Vis...