fredag, oktober 12, 2018

Nytt största innehav i portföljen


Ja så här i surbörsen har Castellum blivit petad från tronen i min portfölj och är inte längre mitt största innehav. Förvisso tror jag att kursen repar sig i närtid och om den inte gör det utan snarare backar ja då kommer jag nog köpa mer så att den oavsett blir störst igen.

Just nu är Akelius Reseidential preferens mitt största innehav men det är marginellt. Både den och Castellum väger 15 procent i min portfölj nu.

Men hur kunde Akelius bli störst då?
Ja, jag ökade faktiskt i den för ett tag sedan men tyckte det var ganska ointressant varpå jag inte skrev om det ens. När jag minskade i Xact Sverige så köpte jag Investor och mer Akelius preferens. Jag har ingen ambition eller plan att en preff skall vara mitt största innehav och ser en minskande vikt framöver genom värdetillväxt och nya köp i vanliga stamaktier som Investor mfl. Jag uppskattar det pålitliga kassaflödet från Akeliuspreffen och det kommer jag kunna göra i flera år framöver innan en eventuell inlösen blir aktuell. Inlösenvillkoren är nämligen formade som en trappa där inlösenkursen just nu är hög. Nu är inlösenkursen 375 kronor och förvisso sänks den 2019 till 345 kronor men jag tror inte att de löser in den innan 2024 då den blir som lägst 330 kronor. Inget man skall ta för givet då det är en relativt liten skillnad om 15 kronor i inlösenkurs men samtidigt är preffar en rimlig del av finansiering för ett fastighetsbolag som Akelius. Jag är optimistisk och tror att inlösen ej sker innan 2024.

Utdelningen är 5 kronor per kvartal och betalas i feb/maj/aug/nov. Totalt 20 kronor per år alltså vilket ger en direktavkastning om 6 procent på kursen 334 kronor.

Akelius har en mycket stark finansiell ställning med låg belåningsgrad om 40 procent och mycket pålitligt kassaflöde från sina hyreslägenheter.

Länk till Akelius preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

18 kommentarer:

 1. Hängt med dåligt i indexbytena som Xact gjort. Är din syn ändrad på Xact Högutdel och Xact Sverige. Vilken köper du framåt? Och varför?

  Ha en Go helg!
  Mvh Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Bägge de där fonderna från Xact har bytt index till ett hållbarhetsanpassat sådant. I grova penseldrag är det ögontjäneri då de nya indexen är snarlika men något enstaka bolag exkluderats för att kunna kalla vara hållbarhetsfond. Så här gör man för att locka fler investerare som attraheras av hållbarhetsgrejen men kanske framförallt institutionellt kapital som har krav på sig och inte får investera i annat än hållbart.

   Jag har inte finläst om Xact OMXSB Utds nya index men uppfattningen jag fått hittills är att det är liten skillnad. Den bytte även namn till Xact Sverige.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur ser du på ränteoron/risken för högre räntor framledes och din höga andel preffar och fastighetsaktier? Klövern har ju t ex tappat mycket av kursen jämfört med Akelius. Avvakta eller fylla på mer i Klövern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också intresserad av din syn på Klövern pref som backat "kraftigt" senaste tiden i förhållande till övriga preffar ex. Akelius.

   Radera
 3. Ja, det har funnit många fina preffar att vara med på rätt många år i Sverige nu. Det är tex nästan så att jag faktiskt sörjer att SAS pref försvann, det satt riktigt bra med >10% årligen där, och hur tradingvänlig den faktiskt var. För det tycks mig som att orosperioder återkommer även i preffmarknaden, med sedvanliga överreaktioner.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Plockar in Akelius under 300 kr

  SvaraRadera
 5. Tjena Petrusko! Skulle vara intressant att höra din tanke bakom att minska i Xact OMXSB eller Sverige som den heter numera. Jag gillar själv dessa utdelande ETF fonder då man får en bra riskspridning på innehaven. Tråkigt att möjligheten att handla dessa på USA marknaden försvann. Vad jag förstått så är "nya" Xact OMXSB ungefär som den gamla eller är det något som jag missat?
  Ha en bra helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag minskade i Xact OMXSB Utd för att jag dels ville öka i Investor och för att jag ville boosta min utdelning genom att öka i Akelius.

   Ja Nya indexet som Xact Sverige följer är snarlikt Xact OMXSB Utd. Jag siktar på att skriva ett inlägg om fonden när jag pallat med att läsa mer om den =)

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej,

  Har du slutat skriva på Tradingportalen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp. De blev uppköpta av ett företag som äger en rad olika skitsajter varpå jag valde att sluta skriva för att utvärdera den här nya ägaren.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag förstår. Uppskattade dina artiklar där.

   Mvh, Per-Arne

   Radera
 7. Tjenare petrusko,

  Tack för för att du ventilerar dina tankar, väldigt hjälpsamt.
  Har själv nyligen tankat en del i preffar i kreditportföljen (innan ”raset) och börjar nu oroa mig och funderar på om det var rätt köp.
  Men är det verkligen relevant att oroa sig för sina preffar.
  Jag menar, om bolaget är helt ok kommer de väl ändå klara av utdelningarna över tid?
  Vilket egentligen är det viktigaste. Samtidig som det finns en inlösenkurs/ökad direktavkastning förhindrar brutalt ras i kursen vid stigande räntor.

  känns som man bara borde luta sig tillbaka o njuta av den sköna utdelningen.

  Eller tänker jag helt fel?


  Tack på förhand!
  /Mirton

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Mirton,
   PReffar är ju goa på det sättet att de pyntar ett stadigt kassaflöde men de är samtidigt bedrägliga. Om ränteläget stiger så kommer värdet på dina preffar minska rejält och dessutom kommer de där 5-6% i direktavkastning kanske blekna mot rådande 8-10% man kan få från liknande placeringar. Nu ser det ju ut som att vi kommer ha ett lågt ränteläge ett bra tag framöver men det är svårt att sia om och kan svänga snabbt.
   Att de större sunda bolagen med preffar inte skulle klara av att pynta sin utdelning är ganska avlägset. Då tänker jag på Klövern, Sagax, Akelius och några till.

   Är man bara medveten om nackdelarna med preffar kan man ändå finna användning för dem i olika strategier.

   Jag gillar dem och behåller.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Brukar du inte säga att man aldrig ska betala över lägsta inlösen, dvs 330 kronor? ��

  Har själv inga problem med att betala drygt 330, lär hinna snitta ner mig till 2024...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo jag brukar predika om att aldrig betala mer än lägsta inlösenkurs. Många som tabbar sig kring det där men är man initierad tar man med det i kalkylen. Eftersom inlösen kommer vara 345 kr från 2019 och i flera år framöver är det länge kvar innan jag riskerar bli inlöst för 330 kronor och kunde således slå ut den pengen på fler år.

   Jag minns för flera år sedan när Oscar Properties löste in sin första preff. Då hade folk pyntat 260-280 kronor och tyckte det var helt förkastligt att den löstes in för 240 kronor. De hade inte koll helt enkelt på inlösenvillkoren.

   Snarlik situation var det när Balder löste in sin preff. Precis som man enkelt kunde förutse valde de att lösa in den precis innan en utdelning. Väldigt många gnällde om det men det hade enkom sig själva att skylla. Villkoren för inlösen var tydliga och det fanns ingen som helst anledning för folk att gråta över det. Balder agerade som man kunde förvänta sig.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej Petrusko!

  Vad anser du om dagens värdering av svenska preffar? Vissa analytiker/skribenter har ju antytt att de är dyra för närvarande givet en stigande långränta.

  Akelius har en direktavkastning på c:a 6 procent, det ger en spread mot 10-årig svensk statsobligation på c:a 5.3 procent (6.0 - 0.7). Jämför man med amerikanska preffar som exvis Digital Realty PR J, som du skrev om nyligen, ger de ju också nästan 6 procent, dvs en spread mot amerikanska 10-åringen på endast 2.6 procent (5.8 - 3.2).

  Det är svårt att säga vad en rimlig spread ska vara, men för relativt säkra preffar som exvis Akelius, Klövern eller Volati så är nuvarande spreadar på mellan 5 och 6 procent avsevärt högre än vissa amerikanska preffar. Därav kanske svenska preffar inte är så dyra trots allt, även om långräntan stiger.

  mvh, Thomas D

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Hej! Undrar lite nyfiket vilka investeringar du syftar på som kan ge 8-10% vid ett högre ränteklimat? Tänker du på ränteplaceringar i stil med spiltan högräntefond eller är det något annat? Funderar på att börja ”grunda” lite för högre räntenivåer.

  SvaraRadera