torsdag, oktober 11, 2018

Idag köpte jag mer Investor i nedgången


Idag fortsätter börsen att backa och det är ganska sura miner med över 2 procent nedgång. Jag köpte en liten slurk Xact Högutdelande men lade huvudsakliga krutet på att köpa mer Investor. Jag gillar ju investmentbolag generellt och Investor specifikt. Just Investor tycker jag ger en mycket god riskspridning över olika bolag och branscher, noterat så väl som fina onoterade bolag. Något jag gillar extra med Investor är att kring en fjärdedel av tillgångarna är inom hälsovårdssektorn. Som AstraZeneca, Mölnlycke, Permobil mfl. Bolag som rider på en megatrend i ökat välstånd och längre levnadsålder för oss människor.

Historiskt har Investor gett en bättre avkastning än börsindex och det finns god anledning att tro de fortsätter med det. De har en låg "förvaltningskostnad" och de är bevisat duktiga på att äga och förädla bolag. Med sitt ägande och engagemang i sina innehav sitter de på insideinformation och medan de naturligtvis inte agerar på positiv sådan har de en potential i att inte köpa vid helt fel tillfälle. De vet när de inte skall köpa så att säga och kan få en liten extra boost i totalavkastningen tack vare det.

Jag tycker att Investor är en suverän långsiktig investering. Det är enkelt och smart. Med en riskspridning liknande en bred fond och med potential att prestera bättre än börsindex gillar jag Investor starkt. När börsen backar som den gjort de senaste dagarna brukar jag passa på att köpa ty då får jag mer för pengarna. Jag får fler Investor för pengarna och det är en bra deal!

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Avvaktat med investor den senaste tiden, men idag kom köpläget på botten runt lunch och där samlade jag upp ett gott gäng, en hel del svolder blev det också som är ett ganska nytt förvärv för mig *<]:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Adam,
   Snyggt fiskat. Ahh Svolder som jag klurar på att ta in så Småningom.. Har helt glömt att kolla på den i dagarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tjena,
  Har du några synpunkter på avanzas nya globala ond?

  Mvh
  Patric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Patric,
   Jag gillar den och tycker den är bästa global indexfond. Googla petrusko avanza global.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej.
  Tänk på att Investor är belånat då du jämför med index. Bra konsumentupplysning att flagga för den högre risken med hävstång och att återlägga belåningen när man jämför med index.
  Mvh
  Ola

  SvaraRadera
 4. Hej, Nog för att även jag gillar Investors innehav, men din kommentar om att dom är "bevisat duktiga på att äga och förädla bolag" får du allt berätta mer om. Om något är dom usla på förädling, vilket är anledningen till att dom lider av kronisk substansrabatt, du kanske kan ge nått exempel på företag som dom äger som går bra p.g.a. att dom äger, och inte trots att dom äger. Scania, Astra och Asea är ju historiska exempel där dom klantat bort stora belopp för sina aktieägare genom affärer som kanske varit "ok" kortsiktigt men visat sig mindre lyckade på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det där är ju din åsikt och känsla som verkar färgad från en bitterhet kring vissa affärer. Familjen Wallenberg har varit otroligt viktig för en lång rad bolag. Med sin kompetens och gedigna nätverk världen över har de möjliggjort en rad affärer som inte blivit av utan dem. De äger flera fantastiska bolag där de är största ägaren och bestyckar styrelse därefter. Avkastningen talar sitt tydliga språk. Tack vare bra presterande bolag har Investor gett en god avkastning.

   Att Astra gick fantastiskt fram till sammanslagningen med Zeneca behöver inte nödvändigtvis bero på just sammanslagningen eller bristande kompetens hos ledning. En exit i Scania satt ju fint och pengarna de fick loss där engagerade de i annat som gav god avkastning. Näe, det där är verkligen inget att klamra sig fast i och gråta över.

   Atlas Copco som av de flesta insatta anses vara börsens "finaste" bolag, det är skapat och format av Investor.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej igen, är inte ett dugg bitter, äger Investor och ökar :) men min poäng är att det *inte* är p.g.a. någon bevisad kompetens hos ledningen utan innehaven i sig. Och faktum är ju att dom lider av just kronisk substansrabatt för att marknaden gör samma bedömning att delarna är mer värda i sig än helheten under Wallenberg.
  http://substansrabatt.se/ Endast Kinnevik är värre av de större och det tillskriver jag Zalando.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det här med substansrabatt kan man ju diskutera och spekulera kring. Enklast tycker jag är högpresterarna med premie, Öresund och Latour. Där kan man konstatera att de har presterat så attans bra att marknaden är villiga att betala en premie för deras förmåga att skapa avkastning.

   När det kommer till bolag med stor rabatt som Investor så får ju jag då som är färgad av min positiva syn på bolaget försöka argumentera kring att en del av rabatten är motiverad av att man köper en portfölj bolag där man inte gillar alla. Därför skall en rabatt vara där, för att motivera köp av hela härligheten trots att man inte gillar några utav innehaven.
   En del i substansrabatten kan handla om aktieslagen, att man äger röststarka aktier som vid en försäljning inte betingar större värde än de röstsvaga.
   Man skulle även kunna motivera rabatt med den onoterade delen och sämre transparens i den samt osäkerhet kring värdet.

   Om jag vore negativ till Investor skulle jag säkert kunna lägga fram en rad argument åt det hållet men jag vidhåller att de är duktiga på det de gör. I 100 år har de varit ledande i en rad bolag och dess utveckling. Hade de inte varit duktiga hade det inte gått så bra som det gjort. Investor och dess portföljbolag har presterat bättre än börsen under en mycket lång period.

   Mvh petrusko

   Radera