Jag har bytt Investor A mot B-aktien


Investors B-aktie brukar kosta flera kronor mer än dess A-aktie och det är såpass sällan de kommer nära varandra att jag inte bevakar skillnaden så noga som jag gjorde i tex Handelsbanken där man kunde byta fram och åter flera gånger i månaden. Igår uppmärksammade twitterprofilen Ekka Lundin att skillnaden i pris mellan Investor A och B minskat drastiskt på sistone. Idag handlas B-aktien 1-2 kronor billigare än A-aktien varpå jag passade på att byta.

Det är ju ingen skillnad mellan de två aktierna utöver att A-aktierna är mer röststarka och att B-aktien är mer likvid. Det omsätts alltså betydligt fler B-aktier varje dag jämfört med  handeln i A-aktien. För en vanlig småsparare duger dock omsättningen i A-aktien utmärkt. Den starkare rösträtten i A-aktien är i praktiken inget värd då Wallenbergsfären redan har full kontroll över Investor. Därför har A-aktien inte betingat ett högre värde likt förhållandet mellan A och B-aktier i många andra bolag.

Min "play" här i detta bytet är en tro att B-aktien framöver kommer återgå till att kosta flera kronor mer än A-aktien och då byter jag tillbaka. Idag har jag inte tjänat några pengar. Visst kunde jag haft is i magen och väntat lite men det här är inte en primär strategi för mig utan snarare att jag passar på när en möjlighet finns. Jag är övertygad om att jag kommer realisera en fin vinst när jag väl skiftar tillbaka.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

  1. Hej Petrusko,

    Jag har 80 st Investor A aktier idag och såg efter ditt inlägg att Investor B var billigare. Men när jag kollade hur mycket courtagekostnaden skulle kosta om jag sålde alla stod det 82 kr genom courtageklassen mini. Det känns som att man endast tjänar om man har fruktansvärt många aktier eller har jag fel?

    Vänliga hälsningar

    Assetsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Assetsa,
      Ja beroende på courtageklass är det olika hur stor prisskillnad man behöver för att tjäna pengar. Med mini behöver du 2 kronor bara för att gå jämnt ut. De med allra lägst courtage kan göra affären med öres skillnad bara. Själv hoppas jag att kunna skifta åter i framtiden med 5-10 kronor skillnad. Det är ungefär där skillnaden brukar vara mellan A och B.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko!

    Ja visst är det trevligt att ta vara på möjligheten. Känns nästan som någon slags riskfri trading givet att man ändå tänkt ligga kvar i bolaget. Jag har på skoj satt ihop en liten sajt, SpreadMash, som tittar på spreadarna mellan aktieslagen på Stockholmsbörsen.

    Kan bekräfta det du skriver om Investor där spreaden under de senaste 12 månaderna har varit så pass stor som över 3 procent. I dagsläget är den nästan noll. På min sajt hittar du den historiska utvecklingen för Investor på: https://spreadmash.se/historisk-utveckling-investor/

    Det kan ta några sekunder innan graferna laddas eftersom de läses in från ett kalkylblad. Kanske hittar jag en lösning för att det ska gå snabbare i framtiden. :)

    Vore kul att höra vad du tycker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      TAck för din kommentar. Det där låter ju nice. Jag skall spana in sajten.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej!
    Kan du som är insatt i finansbranschen förklara för en vanlig småsparare vad detta betyder för oss aktieägare:
    https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/investor-investor-avser-att-rikta-ett-aterkopserbjudande-till-innehavare-av-dess-eur-2021

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej LBG,
      Tack för din kommentar. Investor planerar att lösa in utestående obligationer och samtidigt ge ut nya. Refinansiering kallas det även. Enkelt uttryckt har de ett lån med en viss ränta och nu har de möjligheten att låna nya pengar till mycket lägre ränta. De lånar de nya pengarna och löser in det gamla lånet.
      Effekten för Investor blir att de sparar pengar på ränteutgifter. Mer pengar över till vinst för Investor och dess ägare.

      Det här är bra.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Investor är Wallenbergsfärens maktbolag. Vad anser Du om att Investor kanske inte alltid gör affärer för att maximera vinsten utan för att erhålla inflyttande? Är det inte en nackdel för småsparare? Borde det inte vara bättre att äga investmentbolag vars enda mål är att maximera vinsten i bolaget?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Tack för din kommentar. Att Investor har ambitioner att vara en stark ägare med stort inflytande i bolag det är sannolikt en anledning till att de lyckats skapa god avkastning över tid. En viss maktrabatt kan man ändå motivera kanske och rabatt i Investors värdering finns det ju gott om så det är inbakat.

      Det som betyder något för investerare i slutändan är avkastning och det har Investor genererat mycket god sådan. Med bravur godkänt.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hur gör man praktiskt för att byta ex A mot B. Försökte googla snabbt nu men hittade inget utan hamnade här :) Gör man det ex inne på Avanza?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Rent praktiskt så säljer man den ena och köper den andra. Glöm inte att räkna med courtage i affären. Det blir ju courtage för både sälj och köp.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...