NCC byggstartar miljardprojekt i Göteborg


Ihop med Platzer byggstartar NCC nu ett kontors och hotellprojekt i Göteborg och det är av den här typen där man delar risk med partnern. Ett allt vanligare upplägg för NCC och jag gillar det starkt. Det leder till en sundare syn på förändringar, kostnader osv och framförallt en bättre slutprodukt. Det är inte en enskild aktör som drar ned på kvaliteten på en pryl för att hålla en budget utan här blir det sundare resonemang; Attans här borde vi ha en sådan här pryl för bästa kvalitet och funktion, japp då kör vi på det. Jämfört med ett annat upplägg där det skulle kunna bli: Oj oj då drar vi över budget och tjänar mindre pengar. Det var ej med i upphandlingen, skit i det vi kör på det sämre alternativet.
Grovt förenklat fiktivt exempel.

Det här projektet görs i ett samägt bolag med Platzer där de äger 50/50 och en deal att Platzer köper ut NCC när projektet är färdigt. Projektet uppskattas ha ett fastighetsvärde om 2,3 miljarder kronor. ESS Group har tecknat hyresavtal för hotelldelen.

Så här skriver NCC i ett pressmeddelande:

"NCC och Platzer avser nu att byggstarta projektet Kineum, om totalt cirka 42 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i ett attraktivt läge i Gårda intill Ullevimotet i Göteborg. Projektet inkluderar en befintlig byggnad samt en nybyggnation av ett nytt landmärke i form av ett 27 våningar högt hus med spännande design, innehållande kontor, hotell, mötesplatser och service.

-Vår styrka är att utveckla inbjudande och levande miljöer där helheten bidrar till att skapa en hållbar och attraktiv stadsdel i en viktig knutpunkt i Göteborg. Kineum blir ett nytt landmärke och vi ser fram emot att få sätta spaden i backen, säger Katarina Wåhlin-Alm, Sverigechef NCC Property Development."

Jag gillar som sagt det här upplägget där man arbetar närmre partnern och delar risk och kostnader på ett eller annat sätt. Det här är ett fint projekt till en hyggligt stor slant och det väntas stå färdigt år 2022.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...