måndag, juni 11, 2018

Skifta oddsen till din fördel


För några år sedan insåg jag en dag på gymmet att jag tränade där utan ett tydligt mål. Där och då bestämde jag mig för att mitt mål var att kunna träna med de tyngsta hantlarna som fanns i gymmet. Jag använde 50 kilos hantlar och de tyngsta vägde 70 kilo. När jag fokuserade min träning på det målet utvecklades jag snabbt och 60 kilos hantlarna behövde inte vänta länge på mig. När jag på ett pass kunde träna med 65 kilos hantlarna kände jag i mig att nu kan jag ta de största men jag skall köra ett träningspass till med 65:orna. Så blev det nästa pass och i min strävan efter den där sista repetitionen så small något sönder i min axel. Inte ens ett år senare kunde jag träna som vanligt. Jag tog ett avbrott från gymmandet.

Sedan något år tillbaka är jag igång igen och jag har gjort en rad förändringar. Jag har bytt mål och tränar med lättare vikter. Jag har bytt gym som inte ens har så där tunga hantlar =)

Ny strategi och nya förutsättningar och min träning går jättebra. Jag har gjort förändringar och skiftat oddsen till min fördel igen.

Om du kör i diket med din strategi på börsen finns det bara en enda rimlig sak att göra; Att utvärdera och eventuellt anpassa/förändra. Att ge upp är tyvärr inte ovanligt men det är ju helt fel lösning. Oavsett vad man kommer ifrån för strategi så finns det andra att testa. Vi är alla olika och det är individuellt vilken strategi som passar just dig bäst. Känner man hopplöshet och inte alls vill testa annan strategi så finns den passiva vägen i indexfonder. Där är det bara att köpa och fortsätta köpa i vått och torrt.

Ge aldrig upp på börsen. Utvärdera, byt strategi om nödvändigt. Använd åtminstone indexfonder hellre än att lämna börsen helt. Med ett spar på börsen är tiden och oddsen i din favör.

11 kommentarer:

 1. Hej Petrusko. Bra skrivet
  Har testat en del men nu är det bara 100% i indexfonder som jag kör på. Automatisk månadsköp så allt sköter sig fint utan mina insatser. Kräver varken tid eller kunskap. Smidigt och långsiktigt. Det brukar bli bra. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Tack för din kommentar. Indexfonder är ett smart val. Som du säger brukar det bli bra på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. 65 kilos är fan så starkt. Du måste varit riktigt jäkla stor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fredrik,
   Jag har ju några år av träning i bagaget men min grundfysik är inte liten.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det här är så lätt, förutom i uppenbara fall t.ex. när portföljen står på - på årsbasis. Men om portföljen står hyfsat på + på årsbasis. Skall jag byta strategi för att få ut ännu mer? och hur välja strategi så att den blir bättre än nuvarande på lång sikt? Risken är att den nya strategin kommer att ge mindre än nuvarande. Hur garderar man sig mot sådant?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Det låter som att ständigt jaga den ultimata strategin som vid var tillfälle ger högst avkastning. Jag tror på att ha en bra strategi som man känner funkar bra för en själv. Kör man då inte i diket kan man fortsätta med sin väl fungerande strategi som man är nöjd med =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hallå där

  Undrar över XACT s fond omx30,utdelande Är X dag den 13:e juni Ska sälja mitt innehav i denna för att vid lämpligt tiĺfälle köpa den andra,Högutdelande. Vilken dag imorgon tisdag eller onsdag tycker du är den bästa, sett till bästa pris ?

  Mvh
  Pensionären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pensionären,
   Ja X-datum är 13/6 och om man säljer före eller efter blir sak samma eftersom kursen kommer backa lika mycket som utdelningen. Ett skifte till Xact Högutdelande som också är en indexfond men av lite annan inriktning, ja det skulle man gott kunna göra rätt av på ett bräde tänker jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Vad för övning kör du med 65kgs-hantlarna?

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko,

  Vilka aktier och strategi hade du valt om du var yngre och nyss börjat?
  Tänkte månadsspara ca 1500 kr.
  Indexfonder sparar jag i mitt privata pensionssparande.

  Mvh
  Jonas H

  SvaraRadera