fredag, juni 29, 2018

Castellum går in i Finland


Castellum förvärvar fastigheten Salmisaarenaukio 1, i kontorsområdet Ruoholahti i Helsingfors och tar därmed steget in på den finska fastighetsmarknaden. Castellum strategi är att bygga upp en stark nordisk fastighetsportfölj varpå det här köpet i Finland skall ses som ett första i en rad av framtida fastighetsköp i landet.

Så här skriver Castellum om fastigheten och affären:
"Salmisaarenaukio 1 är en modern och flexibel fastighet belägen i ett av Helsingfors mest attraktiva och lättillgängliga kontorskluster, Ruoholahti. Flera stora företag har huvudkontor i området och Castellum ser goda möjligheter att växa inom både kontors- och logistiksegmentet på en i övrigt stark och stabil marknad. Castellum tillträder den fullt uthyrda fastigheten omgående. Investeringen bedöms generera intäkter på årsbasis om ca €5,0 miljoner, vilket motsvarar ca 52 Mkr.

Initialt kommer ansvaret för fastigheten i Helsingfors att ligga i Sverige under Castellum AB, men på sikt önskar Castellum bygga upp en egen organisation på plats i Finland.

Castellum kommer att finansiera förvärvet genom befintliga, outnyttjade krediter.

Affären i sammandrag:
Castellum förvärvar fastigheten Salmisaarenaukio 1 av Skandia Fastigheter (byggår 2007)
Förvärvspris: €81 miljoner inklusive omkostnader, motsvarar ca 842 Mkr
Tillträdesdag: 29 juni, 2018
Genomsnittligt återstående kontraktslängd: 3,1 år
Hyresvärde: ca €5,0 miljoner, motsvarar ca 52 Mkr
Större hyresgäster: Teknikföretaget Nokia, Energibolaget Fennovoima 
Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad: ca 14 433 kvm uthyrbar area, samt tillhörande garage, med en uthyrningsgrad om 100 %"

Castellum är mitt största innehav och en fantastisk utdelningsaktie. De har en suverän strategi och driver bolaget exceptionellt väl. Belåningen är sund och de växer förvaltningsresultatet och utdelningen varje år. Castellum har höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant att veta om det är ett medvetet beslut att inte använda dom svenska namnen, Sundholmsplatsen 1 i Gräsviken, när det ändå är två svenska bolag som gör affär med varandra? Får man goodwill i Finland om man inte låtsas om sin svenskhet?

  Sen är det väll lite saftigt att betala PS 16,2 för en fastighet speceillet i ett område där man inte äger någonting annat och inte har möjlighet att utvinna synergier genom stordriftsfördelar? Hela Castellum värderas ju till PS 7,5 så antagligen tror Castellum att dom kommer klara att höja hyran här mer än vad marknaden tror att Castellum kommer klara att höja sina hyror i genomsnitt? Nokia har ju börjat tjäna pengar igen. Men Fennovoima? Dom bedriver ju ingen verksamhet så dom lär väll inte vara intresserade av höjda hyror som dränerar kassan?

  Nä jag tror det var Skandia som drog längst strået i denna affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fot in i en ny marknad kan vara värt en hel del. När det gäller Castellum så är jag villig att ge en hel del benefit of the doubt. Jag litar i det närmaste blint på ledningen och hoppas helt enkelt att vi får se Castellum erövra Finland. Dumt kanske, men detta är ett papper jag inte ser mig själv sälja ett enda av någonsin.

   Radera
  2. Väldigt fint att någon redan hann reagera på detta med "Ruoholahti" som naturligtvis har ett svenskt namn och heter Gräsviken. Det namnet är de facto det ursprungliga. Fastigheten kan faktiskt heta "Salmisaarenaukio 1" fast den ligger vid Sundholmsplatsen. Fastigheter har vanligen namn på endera språket.

   Väldigt bra blogg för övrigt. Läser den alltid med intresse.

   Radera
  3. Du har glömt räkna med Castellums lån.

   Jag är övertygad om att Castellum betalat ett marknadsmässigt pris, de är alldeles för proffsiga för att betala överpriser.

   Radera
  4. Du har rätt, korrigerar man för lånen så är ev/s för castellum 15. Dumt av mig att missa det.

   Radera
 2. Skandia köpte denna fastighet för ganska exakt ett år sedan:
  https://www.fastighetssverige.se/artikel/skandia-gor-forsta-forvarvet-i-finland-25242

  Deras uttalande den gången är nästan exakt det samma som castellum säger nu: detta är vår första fastighet i Finland, den ska bli en bas så vi kan växa på denna intressanta marknad...

  Undrar vad det var som hände? Ett år är väll ganska kort tid i fastighetsbranchen? Dessvärre verkar det inte gå att få fram vad dom betalade för den den gången.

  SvaraRadera
 3. Fastigheten ägdes innan Castellum köpte den av Skandias dotterbolag "Skandia Properties". Det var dotterbolagets enda fastighet. Deras bokslut finns nu tillgängligt på allabolag.se och där redovisas att dom vid årsskiftet hade tillgångar på 460 miljoner kronor så det ser ut som om denna fastigheten stigit i värde med 83% under årets första 6 månader?

  Fast den kanske var bokförd till ett konstlat lågt pris som en redovisningsteknikalitet av något slag?

  SvaraRadera