fredag, maj 04, 2018

Idag köpte jag mer i Xact Högutdelande. Fonden med utdelning


Idag ökade jag i Xact Högutdelande som är en börshandlad fond som betalar cash utdelning en gång per år. Det är en smart beta indexfond och innebörden av det är att den är passiv och följer ett index som är sammansatt av en rad smarta regler. Det finns kriterier kring vinst och utdelning och alla 50 innehaven i fonden viktas ungefär lika stora. Det finns mycket studier och historik kring den här smart beta strategin och det pekar på att den ger bättre avkastning än breda börsindex. Den här fonden och indexet den följer är än så länge inget undantag utan visar upp mäktig avkastning på 1, 3 och 5 år. Den har slagit många aktiva fonder även superförvaltaren Simon Blecher och hans Carnegie Sverigefond.
Indexet heter SHB Nordic Smart Beta Index och har gjort slarvsylta av Carnegie Sverigefond på 1, 3 och 5 år. Ja, inte bara Carnegie Sverigefond åker på däng utan de allra flesta Sverigefonder faktiskt.

Utdelningen betalas nu i maj och du kan läsa mer om det i inlägget jag skrev nyligen om datum mm för utdelningen. Länk till inlägg med info om utdelningen i Xact Högutdelande.

Det här är en attans bra fond och jag ser den som en utmärkt komponent i ett långsiktigt spar. I min egen portfölj avser jag fortsätta köpa mer och låta den väga betydligt mer än nuvarande knappa 1 procent. Jag har även skrivit ett inlägg med info om fonden, länk till inlägg med info om Xact Högutdelande.

14 kommentarer:

 1. Tjena! Hur ser du på motpartsrisken med fonden? MVH Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christian,
   Hur tänker du? Fondbolag är hårt reglerade och Xact ägs av Europas finansiellt starkaste bank, HAndelsbanken.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tänker på eventuell insolvens hos utgivaren, möjlighet till återlösning i själva fonden och även risken att kursen på ETF:n slutar följa underliggande värden(som har varit ett problem på USA-marknaden). Det är några av riskerna som har gjort att jag inte vågat köpa börshandlade fonder men jag kanske överdriver riskerna. Smart Beta strategin är ju mycket intressant. Trevlig helg! Christian

   Radera
  3. Tjena Christian,
   Kort sagt: Du kan lugna ned dig gällande Xacts börshandlade fonder. De är reglerade på samma sätt som icke börshandlade svenska fonder. Vågar du äga en helt vanlig svensk fond så vågar du äga Xacts börshandlade fond.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej, håller med, bra fond. Jag fick alltid ett antal hundralappar över varje månad när jag återinvesterat utdelningar hos Nordnet. Startade ett courtagefritt(!) månadsspar i just xact högutdelande ifjol (tidigare använde jag xactbull) och det har varit en fin affär så här långt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Toscananext,
   Det där är en bra deal, att köpa den utan courtage.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Bra där Petrusko!
  Jag köper också lite då och då och tänker fortsätta med det då jag gillar fonden mycket. Just nu är den viktad ca 30 procent i min portfölj - vilket kanske är lite väl mycket, men samtidigt tror jag på den långsiktigt och jag har dessutom en globalfond som grund i mitt sparande tillsammans med en teknikfond.
  /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar. Bra där, en globalfond är en utmärkt kompanjon till Xact Högutdelande. Förvisso ger den utmärkt riskspridning i sig själv men det är ändå ingen tokig ide att sprida risken på fler innehav som tex en globalfond.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. den utgör 9% av min portfölj. köpte när den lanserades och det har man inte behövt ångra. kul nu med den första utdelningen.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Som jag sagt tidigare tycker jag denna fond är helt suverän men har en liten fråga som du säkert har någon form av svar eller reflektion över?

  Denna fond som är högutdelande kommer dela ut 4,2% i år medans Xact OMX Utd delade ut 4,0% förra året.

  Bode inte skillnaden mellan en högutdelande fond (Nordisk) kontra en ren index fond på Svenska börsen vara större? Iom att högutdelande har en liten högre kostnad än OMX fonden är utdelningen i stort sett den samma?

  Bara en tanke men trodde personligen skillnaden skulle vara lite större.

  Ha en underbar dag så hörs vi snart igen.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Det är två helt olika typer av fonder där den högre avgiften i Xact Högutdelande kommer sig av att det är en smart beta fond som följer 50 nordiska aktier. Xact OMXSB Utd följer ett vanligt marknadsindex. Utdelningen i Xact OMXSB Utd skall vara 3-4% av NAV årligen och förra året var den på maxnivå. Skulle det vara utdelning idag skulle den sänkas även om de lägger den på maxnivå. Utdelningen har fladdrat lite upp och ned över åren i Xact OMXSB Utd dels pga att de delar ut 3-4% och det skiljer från år till år samt också för att värdet på tillgångarna går upp och ned över åren.

   Xact Högutdelande bör ha en stabilare utdelningsutveckling framåt då de har för avsikt att basera utdelningen på mottagna utdelningar. Bolagens utdelningar är stabilare än aktiekurser.
   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko,
   Jag tycker Högutdelande är suverän som jag sagt tidigare och som du säger, OMX delade ut max förra året och det kommer såklart inte ske varje år.

   Sålde lite tråkig bank idag och fick in nästan 100k och dessa åker vidare till Högutdelande.

   Man kan inte blunda att förutom en helt okay utdelning har de gått upp nästan 20% sedan April förra året (då fonden startade), betydligt bättre än index så denna fond kommer jag lägga mig tung i.

   Tack för vänligt och informativt svar och en kanon blog jag läser dagligen.

   Njut av solen så hörs vi säkert snart igen.

   // Malte

   Radera
 6. Hur mycket av uppgången nu beror på svagare krona?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Adam,
   INte så värst. Störst del i fonden är svenska aktier. NOrska kronan har inte gått fantastiskt den heller. DKK och Finland är det som påverkar valutamässigt. Inte hela värstans.

   Mvh petrusko

   Radera