Skatt på ISK 2017 observera i din deklaration!

Det som står förtryckt i din deklaration är din schablonintäkt på ditt ISK och det är inte det belopp du faktiskt betalar i skatt. Skatten är helt vanlig kapitalskatt om 30 procent och den dras på din schablonintäkt.

Så om det i din deklaration står något om schablonintäkt ISK och den är på tex 1000 kronor så kommer det dras 300 kronor skatt. 30 procent av 1000 kronor alltså.

Schablonintäkt är en schablon helt enkelt för att räkna fram ett underlag till beskattning. Oavsett om du går plus eller minus på dina investeringar i ditt ISK. Schablonintäkten är värdet på ditt ISK gånger statslåneräntan +1 procent. Statslåneräntan per 30 november är det som används i beräkning för kommande års skatt. Så för 2018 är det 0,49 procent statslåneränta man räknar med.

För att krångla till det lite så är det lite andra regler som gäller för 2017 och skatten som är aktuell i årets deklaration. Det jag har skrivit ovan är det som gäller nu efter att de har höjt skatten ytterligare en gång på ISK. För att minimera krångel går jag rakt på sak angående 2017 och den nu aktuella deklarationen. Du skall ta värdet på ditt ISK gånger 1,25 procent för att få fram din schablonintäkt. Skatten du sedan kommer att betala är 30 procent av schablonintäkten.

Ex för ett ISK 2017:

Värde 150.000 kronor.

150.000*1,25%=1875

Schablonintäkt= 1875 kronor (enligt ovan uträkning)
Skatt= 30% av 1875 kronor: 1875*30%=562,5 kronor



Jag har förenklat det hela lite här. Generellt sett funkar det hyggligt att räkna på detta viset. Egentligen är det inte värdet på ditt ISK man räknar med utan något som kallas kapitalunderlag som även tar hänsyn till insättningar. Så länge du inte gjort något helknasigt som att upprepade gånger föra ut och in samma pengar på ditt ISK så funkar ovan förenkling bra. Har du fört in och ut pengar upprepade gånger på ditt ISK behöver du förmodligen läsa på och sätta dig in i hur det funkar med skatten. 

7 kommentarer:

  1. Det kan vara värd att nämna att schablonintäkt ISK behandlas som vilken aktievinst som helst som kan kvittas mot t.ex. aktieförluster från ett aktie- & fondkonto. I ditt exempel med schablonintäkt på 1000 kr och om jag har har sålt en aktie med 500 kr i förlust på aktie- & fondkonto så kan jag minska skatten till (1000 - 500 * 30% = 150 kr skatt.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör Skattemyndigheten detta automatiskt, eller skall jag själv göra denna avräkning?
      /Nisse

      Radera
    2. Nja, jag vet inte det jag. Se

      https://skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/investeringssparkonto.4.71004e4c133e23bf6db80001071.html

      "Kan jag kvitta bort schablonintäkten på ett investeringssparkonto mot t.ex. ränteutgifter som jag har betalat under beskattningsåret?

      Ja, du kan kvitta en schablonintäkt mot en ränteutgift som redovisas i samma deklaration. Schablonintäkten ska tas upp som en intäkt i inkomstslaget kapital på samma sätt som t.ex. en ränteinkomst. Kan du inte kvitta den mot en ränteutgift kommer du i stället att kunna kvitta schablonintäkten mot 70 % av en kapitalförlust på t.ex. aktier eller andra värdepapper. Kvittningen kommer att ske automatiskt i deklarationen."

      Mvh Mattias

      Radera
  2. Bra förklaring, tack! Länkade till inlägget på forumet (svenskafire.se), hoppas det är ok!

    Hälsningar,
    mrFIRE svenskafire.se

    SvaraRadera
  3. Skatteverket ger inte längre ut sin broschyr om hur kvittning inom kapital (SKV 332) går till, men vad jag minns så sker kvittningen i tre steg. Först inom samma kapitalslag, sen inom resten av kapital, till sist mot arbetsinkomst. Det är bara ränteutgifter upp till 100 tkr per person som ger full avdragsrätt (30%) mot arbetsinkomster.

    ISK:s schablonintäkt räknas som ränta och är därför kvittningsbar fullt ut mot ränteutgifter. Men eftersom de ändå hade varit kvittningsbara mot arbetsinkomster så blir nettoeffekten noll om inte:

    1) Du inte har någon skatt på arbetsinkomst men en ränteutgift. Då blir nettoeffekten full kvittning på 30% (eftersom du inte hade någon löneskatt att kvitta mot).

    2) Du inte har någon skatt på arbetsinkomst men en förlust på aktier eller fonder. Då är det kvittning till 7/10, d.v.s. avdraget blir 21%.

    3) Du har skatt på arbetsinkomst och redan utnyttjat fullt ränteavdrag på 100 tkr. Då kan du kvitta bort ISK-skatten inom kapital innan kapitalunderskottet förs över till kvittning mot arbetsinkomster. Då blir nettoeffekten 3/10, d.v.s. 9% (skillnaden mot full kvittning om 30% resp de 21% du ändå skulle ha fått i avdrag över 100 tkr).

    För de allra flesta är alltså ISK-skatten något som inte går att kvitta bort.

    Har jag gjort någon tankevurpa får ni gärna påpeka var. Skatteverkets information om detta är inte helt glasklar tyvärr.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  4. Verkar som att ditt inlägg har fått alla dina läsare att söka sig in samtidigt på skatteverkets hemsida för att se sin deklaration. Sajten kraschat just nu. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det verkar svettigt =)

      Mvh petrusko

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...