Snart kommer skattepengarna - Gör något vettigt med dem


Nu är det vår och det betyder att skattepengarna börjar dimpa in för de som får dem allra tidigast. Förr kom de på sensommaren och när man sedan fick dem innan midsommar var ju det tidigt. Nu är det nya tider och redan kring påsk får vissa pengarna i retur.

Genom åren har jag snappat upp ett och annat kring de här pengarna och vad de används till. Jag har inte hört några kollegor eller bekanta prata om ansvarsfulla investeringar utan det har generellt varit konsumtion och ren sätta sprätt mentalitet. Bränna dem på krogen för yngre människor och spendera dem på hemelektronik för alla sorters människor. Det är en grov generalisering men fundera på det och jag tror säkert du kan minnas någon som köpte ny TV för pengarna.

Inget ont i det, ny TV behöver man ju förr eller senare och pengarna som snurrar på krogen går ju in i skattesnurran och lönesnurran för de som jobbar där. Jag vill bara mana till eftertanke. Fundera på de där pengarna och vilka alternativ du har. Låt dem inte bara ramla in på kontot och sedan rinna ur händerna på dig utan att ha en plan. Det är lätt hänt att det blir så. Konstigt nog blir det lätt så att nästan hur mycket pengar man än fyller på med så lyckas man spendera dem. Nog om antaganden kring hur man kan spendera pengarna. Nu över till något annat man kan göra med dem.

Du kan ha 83.000 kronor på 5 år. Om du sparar pengarna på börsen kan de växa och räcka till något riktigt stort. Antaget att du får åter 10.000 kronor och för enkelhetens skull får det varje år så kan du med ett börsspar efter ytterligare 5 år vara uppe i 83.332 kronor. Exemplet är räknat på 8 procent årlig avkastning utan avdrag för skatt. Historiskt har börsen avkastat lite mer än 8 procent. Om man sparar på ett ISK så är skatten kring 0,45 procent.

Det är grunden till något riktigt fint. Eller en slant som räcker till hela kalaset. En rejäl långresa för hela familjen, grunden till en husbil, ett pensionspar. Alla sparar vi till olika saker förutom pension kanske, det bör vi alla spara till.

Det är inte krångligt att spara på börsen utan det gör man busenkelt via billiga indexfonder. De kräver i princip ingenting av dig annat än att du sätter in pengarna och låter dem växa. Att investera i enskilda aktier kräver lite mer, då behöver man läsa på och förstå osv. Två av mina favoriter bland billiga indexfonder är den svenska indexfonden från Avanza som är fri från avgifter samt Swedbanks globalfond som har en avgift under 0,3 procent. Dessa sparar jag själv i och de ger en bra riskspridning och en hygglig förväntad avkastning på sikt. Kom ihåg att börsen kan gå dåligt enskilda år men på flera års sikt går den alltid upp. Man bör ha en spartid på minst 5-10 år för investeringar på börsen.

Läs mitt inlägg om Swedbanks billiga globalfond.

Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko, bra inlägg. Självklart sparas skatteåterbäringen. Själv måste jag dock tyvärr lägga pengarna på ett bufferspar istället för på investeringar vilket hade varit roligare.

  Tänkte även nämna att jag startat upp en egen blog efter att ha blivit inspirerad av din och andras intressanta aktiebloggar. Kika gärna förbi om du har lust. Fokuserar som du på utdelningsinvestering.

  https://huddingeinvesteraren.blogspot.se/

  Mvh
  Huddingeinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Apropå Astrazeneca så äger jag den också via Investor. Investor som faktiskt är en bra utdelningsaktie i sig. De har en lång historik nu av att höja sin utdelning. Bra riskspridning ger den också då den har en lång rad olika innehav utöver AstraZ

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kan det verkligen stämma att man ”bara” betalar ca 0,46% i skatt på ISK? Jag har närmare 600.000kr på mitt ISK och fått en skatt på 6.500kr på detta konto enligt årets deklaration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter som att du rör ihop det med schablonintäkten som ligger till grund för skatten. Du betalar 30% skatt på schablonintäkten.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Om man bara fick tillbaka på skatten :(

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko,
  Några korta frågor. Att regelbundet investera i Avanza Zero över en 10-15 års period. Är det verkligen för hög risk? För smalt index? Tittar man på hur den svenska börsen avkastat historiskt så verkar det ju bra. De svenska företagen är ju verksamma internationellt. Är det så att man tar stor valutarisk? För koncentrerad till bank o finans?

  /Novis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Novis,
   10-15 års tid är en utmärkt period för investeringar på börsen. Avanza Zero innehåller 30 olika bolag i en rad olika branscher. Den är tungt viktad mot bank som är de största bolagen och därför väger tungt i fonden. Bankerna har gått lite sämre än börsen som helhet under en period. Det där jämnar ut sig över tiden och Avanza Zero bjuder på ett bra knippe bolag för en långsiktig placering.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...