Månadsutdelaren höjer sin utdelning för 96:e gången


Japp det är fastighetsbolaget Realty Income jag skriver om. Det finns inget annat bolag med en sådan historik av utdelningshöjningar och månadsutdelning. Om jag inte vore en sådan försiktig general skulle jag vikta det här bolaget riktigt tungt i min portfölj. Nu vill jag ju sprida risker över bolag och branscher och har viktat Realty Income 6 procent i min portfölj. Exklusive indexplaceringar och fixed income gör det bolaget till mitt tredje största innehav efter Castellum och Axfood.

Realty Income höjer utdelningen. För 96:e gången höjer de sin månadsutdelning till $0,2195 från $0,219. Det är en pytteliten höjning  och kan isolerat se fjuttig ut men på årsbasis brukar de höja ungefär 5 procent per år. De höjer nämligen sin utdelning flera gånger per år och vissa höjningar är lite större.

Jag har ägt Realty Income nu i många år och jag tycker det är ett fantastiskt bolag. Sedan mina första köp har aktien stigit en hel del och nu senaste året har den backat en del också. Anledningen till att den gått ned är att den amerikanska räntan stiger. Det leder till ett högre avkastningskrav bland investerare och således värderar de aktien lägre för att få "rätt" direktavkastning. För den långsiktiga kan det vara ett utmärkt tillfälle att börja regelbundna köp i aktien. På nuvarande kurs om $51,38 är direktavkastningen 5,13 procent.

Vid en snabb titt kan man tro att de äger dåliga retailfastigheter men så är inte fallet. De har noga valt ut hyresgäster med en god kreditrating och en uthållig verksamhet. Bolag med verksamhet som hotas av "retaildöden" är inte välkomna att hyra lokaler av Realty Income. De största och vanligaste kategorierna av hyresgäster är: FedEx, Gym, Bio, Apotek, Dollar stores, Circle K (fritt från mitt minne utan ranking/ordningsföljd).

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Faller inte Dollar stores in under retail-klassificeringen, eller har de annan verksamhet också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Väldigt mycket klassas som retail. Realty Income har hyresgäster som inte hotas av retaildöden. Dollarbutikerna tuffar och går och har ett sortiment och köpmönster som gör att de står sig bättre.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Intressant att se vad höjning nummer 100 innebär...
   Kan bli en surprise?😀

   Radera
  3. När du säger vikta riktigt tungt, vad skulle det innebära? 10-20-30%

   Radera
  4. Tjena Micael,
   Ja en hundrade höjning känns onekligen speciell. Då äter de nog tårta på kontoret. För min del tänker jag att en riktig tung viktning är kring 20%.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur ser du på att gå in i Realty nu när kronan är så svag? Min tanke är att få in den i min portfölj som fixed income...men har tvekat lite. Kanske tänker jag för mycket!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Isildur,
   På mycket lång sikt jämnar det där med valutan ut sig. Det går upp och det går ned. För den kortsiktige kan det bli ett problem om valutan går emot dig men på lång sikt är det ingen avgörande faktor i mitt tycke. Jag är av åsikten att bolaget/aktien skall bära sig självt oavsett hur valutan går.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...