DGI - Dividend Growth Investing


Som du kanske snappat upp så har jag ett tydligt fokus på investeringar som lämnar utdelning regelbundet. In Cash I Trust är mitt motto. Jag har en hel del investeringar med väldigt hög direktavkastning men det jag gillar allra bäst är egentligen utdelningshöjare, dem återkommer jag till snart. Mina investeringar i fixed income har jag för att få upp min portföljs direktavkastning och för att ha en stabil grund i utdelningsregnet.
 Allra bäst gillar jag dock stadigt stigande utdelningar. Bolag som höjer sin utdelning år efter år har ofta en lägre direktavkastning och 2-3,5 procent är en vanlig nivå för dessa aktier. Det som börjar smått men växer stadigt över tiden blir i slutändan något riktigt stort.

Dividend Growth Investing innebär att man investerar i bra bolag som höjer sin utdelning år efter år. Det här är rena magin för dina utdelningar på sikt. Tänk dig utdelningar som blir större och större av sig själva, utan att du investerar mer. Addera ett regelbundet spar dessutom så växer dina utdelningar dubbelt upp.
 Så här är det för mig då jag trots att jag lever på mina utdelningar har i min budget att varje månad köpa mer aktier. På så sätt växer mina utdelningar. I tillägg till det växer mina utdelningar varje år tack vare utdelningstillväxt. Jag har en rad pålitliga utdelningshöjare i portföljen varav de främsta/mest pålitliga är:

Castellum
Realty Income
Investor
Latour
Johnson & Johnson

De här godbitarna har en mycket fin historik med stadigt växande utdelningar. Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson har höjt sin utdelning varje år i långt över 50 år. Fastighetsbolaget Castellum har höjt sin utdelning varje år sedan noteringen för cirka 20 år sedan.
Varje månad köper jag mer aktier och varje år höjer flera av mina innehav sin utdelning. Det är kraftfullt, det är Dividend Growth Investing.

14 kommentarer:

 1. Hej,
  Vore kul om du ville uppdatera din bevakningslista för visst har du väl några fler under luppen?😀

  SvaraRadera
 2. Jag funderar mer och mer kring det räkneexempel som Miljonär innan 30 presenterar i sin första bok. Enligt det är det fördel att investera i bolag som levererar 6% DA utan utdelningshöjning snarare än exempelvis Jnj med 3% DA och 5% årlig organisk utdelningstillväxt.

  Bolag 1 går om Bolag 2 efter 16 år, men räknar vi ihop alla utdleningar ser vi att Bolag 2 (med högre DA) fortfarande givit mer utdelning.

  Får inte riktigt ihop detta ska jag vara ärlig att erkänna.

  Ha en trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Ja det går att vrida och vända på det där i en teoretisk modell. I verkligheten är högavkastaren Telia eller Fortum och utdelningshöjaren är LAtour eller Realty Income. Totalavkastningen från Telia och Fortum är allt annat än fantastisk de senaste 15-18 åren. Latour och Realty Income däremot har en fantastisk totalavkastning. Realty Income har inte avkastat lika bra som Latour men har gett cirka 16-17% i årlig avkastning.

   De riktigt bra utdelningshöjarna är generellt riktigt bra bolag och sådana stiger snabbt i värde över tiden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. det viktigaste är ju att det är bra bolag som tjänar pengar

   Radera
 3. Ursäkta dubbla kommentarer, men nu när du ändå nämnde Johnson & Johnson så skrev jag ett inlägg kring bolagets utdelningshistorik här:
  http://www.kronantillmiljonen.se/rorande-bolagen/johnson-johnson-utdelningshistorik/

  SvaraRadera
 4. Det känns väldigt motiverande att läsa dessa inlägg som påminner om det fina med utdelningstillväxt. Jag själv har en blandning av high dividend -och dividend growth aktier, inom sinom tid kommer jag försöka vikta upp aktierna med fokus på utdelningstillväxt.

  Tack för en inspirerande blogg!

  Mvh // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frilans,
   TAck för din kommentar. Ja så är det för mig med att framåt blir det mer fokus på den här delen med god utdelningstillväxt. Jag menar inte att jag skall sälja preffar och högavkastare uta snarare att de skall bli mindre i portföljen genom att jag köper mer av utdelningsväxare.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko!
   Hur stor del av din portfölj består idag av fixed income eller preffar? Jag själv har ungefär 11% preffar. Tack för en intressant blogg!

   /Ekonomitjejen

   Radera
  3. Hej Ekonomitjejen,
   Just nu väger fixed income totalt 42% i min portfölj och det är i högsta laget för min smak och strategi.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjena P.

  Har dom bolagen du nämnde men har även en annan favorit som är Coca Cola. Dom har ju en fin utdelningstillväxt med, hur kommer det sig att du inte har dom?

  Med vänlig hälsning Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tidigare ägde jag Pepsico som jag väljer framför KO alla dagar i veckan. Pepsico har bättre nyckeltal, har presterat bättre och har en bättre verksamhet med en stor andel snacks, frukostflingor mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tjena Petrusko,
  Ser att du äger JNJ. Föredrar du den framför Astra Z? Astra har högre direktavkastning men kanske inte lika hög utdelningstillväxt framåt. Men JNJs 2,5% är ju lite fjuttiga. Hur tänker du kring val av utdelningsaktie i läkemedelsbranschen? Jag har just nu Astra Z, köpta runt 465 men tror kanske att uppsidan i aktiekursen är relativt begränsad nu med högt PE. Vad jag kan se delar dom ut typ hela vinsten eller tom mer, så antar att utdelningstillväxten också är begränsad. Stämmer det? Hade varit intressant att höra dina tankar. Alternativen är som sagt JNJ eller kanske Novo Nordisk. Vad tycker du?

  Vänligen,

  Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Luke,
   Det blir lätt tokigt om man bara tittar på direktavkastning. Astraz är ett riktigt skitbolag jämfört med Johnson & Johnson som har en superstark finansiell ställning och en väldigt fin rörelse som stadigt växer vinst och utdelning år efter år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar Petrusko. Har haft JnJ på min inköpslista ett tag. Kanske läge att byta från Astra nu när Astra står ganska högt och JnJ gått ner. Får se hur jag gör. Fortsatt trevlig lördag!

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...