Spiltan Räntefond Sverige - Fondens prestanda och transaktionsavgift


Spiltan Räntefond Sverige är en populär fond med inriktning ränteplaceringar med kort löptid och god kreditvärdighet. Att jag tittar närmre på den är en kombination av några faktorer såsom: God prestanda, mycket populär och inte minst extremt höga transaktionsavgifter.

Om vi börjar med fondens prestation kan vi konstatera att de skapat förhållandevis god avkastning och gjort ett riktigt bra jobb på den fronten. Bilden ovan visar utvecklingen på 1 års sikt jämfört med en annan kort räntefond från AMF.

Fonden är populär och har många ägare och ett stort förvaltat kapital. Det är en god anledning bara det att syna fonden närmre.

Och så var det transaktionsavgifterna då. Fondens förvaltningsavgift är 0,1 procent men de totala kostnaderna för fonden uppges till 0,24 procent där 0,14 procent utgör transaktionskostnader. Det här ser ju riktigt skumt ut och det är inte utan man undrar om det är något lurigt. Jag kontaktade fondens förvaltare för att få klarhet i det och jag tycker det är en rimlig förklaring som kortfattat innebär att de tack vare en aktiv strategi lyckas prestera en högre avkastning vilket i sin tur leder till högre transaktionskostnader. Den förklaringen kan jag köpa rakt av så länge fonden presterar som den gör och sett till historiken kan man tänka sig att den fortsätter prestera bra. Nedan är förklaringen från Lars Lönnquist på Spiltan Fonder:

"För det första vill jag betona att detta är en teoretiskt framräknad siffra i kölvattnet av Mifid2 som inkluderar en tänkt historisk kostnad för skillnaden (spreaden) mellan köp & sälj på värdepapper och där kostnaden baseras på rullande 3 års omsättningshistorik i fonden. Den redovisade ”kostnaden” är därmed inget som direkt påverkat fonden och fondens avkastning är alltid efter samtliga betalda kostnader. Statsobligationer och statsskuldsväxlar har av myndigheterna åsatts en minimal spread och långa företagsobligationer en högre spread. Eftersom ”kostnaden” baseras på historisk omsättningshastighet så får aktiva fonder som vuxit kraftigt en högre siffra. Räntefond Sverige har som målsättning att maximera avkastningen för fondandelsägarna givet en låg risk och i den strategin ingår inte att köpa en obligation och hålla den till förfall utan att hela tiden vara aktiv och bedöma var på kredit- och löptidskurvan värde finns. Detta har varit framgångsrikt och med en god avkastning har fonden vuxit under senaste 3 åren (mätperioden) från 8,6 mdr sek till 25,3 mdr sek, vilket också ökar på den rapporterade siffran."

Produktens avgift: 0,24 procent.
Fondförmögenhet: ca 23,5 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 43656.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag.

Den här fonden kan vara ett alternativ för kortsiktiga placeringar. De har lyckats mycket bra historiskt att skapa stadig avkastning på kort sikt. En sådan här fond ger ingen hög avkastning jämfört med vad tex aktier kan ge men den har heller inte risken att minska i värde kraftigt som aktier kan göra. Därför kan den vara en rimlig placering på kort sikt.

Länk till Spiltan Räntefond Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

 1. Grymt bra inlägg och att du gör jobbet och kontakta förvaltaren. Ett bra alternativ om man sitter med för stor likviditet kanske?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Tack för din kommentar och feedback. Ja den här fonden är nog rimlig att "parkera" likvider i.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar och feedback =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjena!
  Jag har min krigskassa i Spiltan räntefond Sverige sedan flera år tillbaka och är mycket nöjd. Stabilt och mycket bättre ränta än ett vanligt bankkonto:)

  /K

  SvaraRadera
 4. Hej!
  I dessa någorlunda oroliga tider är ett säkrare alternativ som Spiltan Räntefond lockande. Men med den avkastning på ca 1,32% per år och en skatt (ISK) på 1,25% – är det inte ett bättre alternativ att ha pengarna på ett sparkonto? (se Collector+ på Avanza som ger 0,5%)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vill bara flika in där att skatten på ISK är cirka 0,45% för 2018.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Dessutom så har du 30% skatt på ett vanligt sparkonto, på avkastningen. Det krävs därmed en betydligt högre sparränta för att det ska bli en bättre affär än Spiltan Räntefond.

   Var går gränsen för att ett sparkonto skall vara bättre?

   Radera
 5. Hej Petrusko,
  Tack för ett intressant inlägg. En sak som jag funderat över är detta: Om jag har en krigskassa som jag inte vill investera i aktier just nu pga att jag anser att börsen är högt värderad. Vad blir då bäst. 1. Att köpa ex Spiltan Räntefond Sverige och få 1,3 % avkastning per år minus skatten för att ha pengarna i min KF plus den lilla risken som faktiskt finns i att jag inte är garanterad 1,3% avkastning. 2. Att sätta in pengarna på ett sparkonto där jag är garanterad 0,75% ränta utan risk men 30 % skatt på räntan. Hur tänker du kring det? Brottas just nu med detta för jag har ca 30-35% av mitt kapital utanför aktiemarknaden och vill inte gå in med allt när OMX står runt 1600 och många bolag handlas på PE som närmar sig 30. Ett tredje alternativ skulle kunna vara att öka andelen i mina preffar som iofs redan står för ca 30% av mitt aktieinnehav. Dina tankar? Lönt med Spiltan Räntefond och liknande som ger relativt lite och ändå har en risk i att avkastning inte blir som man tänkt?
  Mvh Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Luke,
   En bra fundering det där. Man kan resonera lite olika kring det där. När det kommer till min vanliga portfölj är jag alltid fullt investerad men om jag ser till mitt buffertkonto till min privatekonomi så har jag valt att ha pengarna hos SBAB där jag får 0,7% ränta. Där har jag ingen risk att förlora pengar och jag har tillgång till pengarna omgående. I en fond finns risken att det minskar i värde och det tar någon dag att få loss pengarna.

   För pengar som står och jäser på tex ett ISK i väntan på investering är denna fonden rimlig.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...