Jag har köpt NCC igen


Historiskt har jag ägt både Skanska och NCC och det senaste året har det varit vinstvarningar och nedskrivningar från dem bägge och de har pressats ned ytterligare i kurs i spåren av negativ syn på hela sektorn. Både Skanska och NCC har dock hyggliga utsikter med välfyllda orderböcker och fortsatt god efterfrågan inom de områden de är verksamma inom. Nu har jag inte ägt NCC sedan hösten 2016 och fram till början av detta året har jag haft en rejäl post i Skanska. Jag gillar och tror på sektorn på lång sikt och nu gör jag en satsning som jag hoppas är starten på ett långsiktigt ägande. Det är ju oftast min ambition, att äga på mycket lång sikt. Ibland blir det dock att man gör någon omstuvning i portföljen eller säljer av endera anledning.

Att jag satsar på NCC i första hand nu då:
Bolaget är i princip skuldfritt. Har hög avkastning på eget kapital. Välfyllda orderböcker. Medan jag gärna såg USA som en potential i Skanska var det mer av ett sänke på kort sikt. NCCs fokus på norden är stabilt och med befolkningstillväxt och infrastruktursatsningar ser framtiden ljus ut för NCC.
Vi kommer alltid behöva skolor, järnväg, tunnlar osv och jag tror att bolag som Skanska och NCC är en sund komponent i en långsiktig portfölj. I videon ovan pratar NCC-anställda om en tunnelrenovering i Uddevalla.

Jag betalade strax under 157 kronor för NCC och på en utdelning om 8 kronor ger det en direktavkastning om 5,1 procent. Utdelningen är uppdelad på två tillfällen om 4 kronor vardera i april och november. Jag slog till på en tillräckligt stor stek för att tycka att den "räcker" om det skulle vara så men annars tänker jag mig att jag kommer göra mindre kompletterande köp framöver.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

24 kommentarer:

 1. Hej, tycker det skrivs så lite om Veidekke. Har du någon åsikt? Är ju ändå fjärde största byggbolaget i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har tittat på Viedekke snabbt vid några tillfällen och tyckt det ser bra ut.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej!

  En fråga helt OT (ta bort om du vill): Vad använder du för program för att göra din blog? Finns någon inbyggd funktion på blogspot? Wordpress?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte blogger?

   Radera
  2. Tjena,
   Det är Bloggers egen plattform. Enkel och smidig att använda.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej!

  Jag har varit inne i NCC princip efter utdelningen av Bonava och det var i sin tid mitt största innehav. Nu har den gått ner nästan 30% sen jag köpte det (så än så länge stor förlust) Men trots det tror jag på bolaget framåt.

  Den nya VD från Sweco och välfyllda orderböcker känns bra. Hoppas bara marginalerna på alla deras projekt betalar av sig bara. Tror det kan dags att öka på i vid dessa nivåer, men letar lite efter trigger.

  Hoppas på att insynare ska köpa på sig lite på dessa nivåer, men förutom Optioner så har det varit tyst på den fronten.. Måste klura fram till löning nu..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Japp, jag tror NCC repar sig och blir en bra investering på riktigt lång sikt. Jag ägde dem innan delningen men sålde delvis pga att de drog in kontantutdelningen och menade på att de delar ju ut Bonava. Sedan ändrade de sig ju och betalade ändå en liten cash utdelning. Jag köpte den igen efter delningen men sålde någon gång hösten 2016. Nu får det vara nog med "tradingen" =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko. Tack för din kommentar/analys kring NCC. ÄvenSVD Börsplus rekommenderar köp i NCC nu. När är X-day ifall man vill ta del av utdelningen i april ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Tack för din kommentar. Åh, nu blir jag ju så sugen på att läsa vad de skriver. Himla påfund de där betalväggarna som nyhetssajterna använder numera.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. X-day var det ju också.. =)

   12/4 är X-datum och man måste alltså äga NCC vid stängning börsdagen innan för att erhålla utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack för svar. Så bra att X-day är först 12/4. Då hinner även en vanlig knegare som jag köpa lite NCC aktier på mars lönen.
   Kolla följande länk: https://cl.ly/3o0R2P01142E
   Länken gäller NCC artikeln jag nämnde.

   Radera
  4. Tjena Tony,
   Grymt, stort tack för det =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. NCC har jag köpt ett tag pga att det du skriver och att den dippat ordentligt! Kommer nog köpa mer dessutom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vi håller tummarna att det blir bra det här.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tips på fastighetsbolag, NP3

  SvaraRadera
 7. Har du sålt skanska eller du har båda två? Vilken tror du mest på? Vänligen, Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Ja jag sålde mina Skanska i början av året. Jag valde att sälja och avvakta efter jag fick nog av att det de sade och lovade inte alls stämde med verkligheten och det de levererade. Skanska är nog bra i en långsiktig portfölj och kanske köper jag in mig igen framöver men tillsvidare avvaktar jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Långsiktigt blir det säkert bra men tror inte riktigt på branschen kortsiktigt. Jag äger inget bygg än. Väntar ett tag till 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena.
   Tack för din kommentar. Näe hela byggsektorn är ju under press på börsen och så är det ju, bolaget kan gå bra medan aktien går dåligt. Kortsiktigt kan det tänkas bestå det negativa mot byggsektorn på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Har du sålt/minskat i Skanska? Eller minskar portföljandelen endast genom att du slutat öka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Utlandsutdelaren,
   Tack för din kommentar. Ja jag sålde mina Skanska i början av året. Jag valde att sälja och avvakta efter jag fick nog av att det de sade och lovade inte alls stämde med verkligheten och det de levererade. Skanska är nog bra i en långsiktig portfölj och kanske köper jag in mig igen framöver men tillsvidare avvaktar jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Har du någon åsikt om Byggpartner och Nrc group?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. NEj jag har ingen vidare koll på dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Apropå byggbolag, vad tycker du om Peab? Jag tycker att det skrivs väldigt lite om dem. De är ändå näst störst efter Skanska i Sverige? Utdelning på 4 kr detta år och har gjort stadig vinst de senaste åren.

  SvaraRadera

Realty Income bokslutsrapport 2023

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Nu är det ett tag sedan jag skrev om Realty Income varpå jag passar på att riva av ett...