onsdag, februari 28, 2018

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag är ett bolag vars affärsidé är att äga aktier i andra bolag. Det finns en rad kriterier som måste uppfyllas, bland annat skall innehaven ge riskspridning och de får heller inte vara för aktiva och omsätta en stor del av innehaven under ett år. Ytterligare ett kriterium som skall uppfyllas är att ett investmentbolag skall ha en bred ägarbild. Det finns ett incitament för investmentbolagen att distribuera vidare alla mottagna utdelningar då de annars behöver betala skatt på dem. Om de delar ut det de tar emot betalar de ingen skatt på mottagna utdelningar.

Man skulle kunna kalla ett investmentbolag för en mellanhand för att lättare förstå varför de kan slippa skatta för utdelningar tex. Det skulle bli skatt på skatt så att säga, ett lager skatt för mycket bara för att de är där som mellanhand.

Sammanfattningsvis: Investmentbolag ger riskspridning, har generellt ett långsiktigt perspektiv och har ett incitament att betala utdelning.

Några stora och populära investmentbolag på svenska börsen:

Investor - Sveriges i särklass största investmentbolag och det med flest ägare.
Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Industrivärden - En ganska koncentrerad portfölj med fokus på bank och verkstad.
Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk.

Latour - Både noterat och onoterade innehav. Investmentbolaget som gett bäst avkastning historiskt.
Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Kan Du skriva något om vad är skillnaden mellan investmentbolag och fonder? Vad är skillnaden mellan investmentbolag och börshandlade fonder s.k. ETF:er?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Bra input. Jag kollar på ett sådant inlägg.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Substansvärdet på ett investmentbolag som tex. Investor bygger det på företagens substansvärden eller på de höga aktiekurserna?
  Är det därför de oftast har en substansrabatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egil,
   Substansvärdet är enkelt förklarat värdet på investmentbolagets tillgångar. Värdet på tex Atlas Copco-aktierna som Investor äger är den aktiekurs som gällde för Atlas vid Investors senaste rapporttillfälle. Inga konstigheter alltså. Investor har ju också en onoterad del och där finns det ju ingen aktiekurs utan där gör de en bedömning av värdet.

   En rabatt kan bero delvis på att man köper ett investmentbolag som innehåller en portfölj med aktier. Likt en gottepåse kanske man inte är förtjust i alla karameller och det kan vara en anledning till en rabatt.

   Mvh petrusko

   Radera