fredag, februari 02, 2018

Ratos vinstvarnar


Först och främst: Holy mother of dragons det här är riktigt ruttet. Jag återkommer till detta.

Ratos skickade precis ut en vinstvarning. Klockan 19.20 så här på fredag kväll men så kan det vara, regelverket är sådant att infon skall ut oavsett om det är mitt på börsdagen eller sena kvällen.
 Nu meddelar Ratos nedskrivningar om drygt en halv miljard på sina tillgångar och det här gör väl inte mig direkt jätteförvånad. Det är ju ingen positiv nyhet direkt men med tanke på innehaven och hur de går osv är det ingen fullständig chock.

Utöver den här dåliga nyheten med nedskrivningen har den en riktig jädra surströmming till att bjuda på: Bolagsportföljen som vi redan vet om presterar dåligt, den meddelar nu Ratos att den går ännu sämre i Q4. Den går riktigt skitdåligt och Ratos meddelar en minskad omsättning på -10% och ett försämrat EBITA-resultat med -40%.

Holy mother of dragons här snackar vi problem. Det gick redan dåligt och nu meddelar de alltså att det går ännu sämre. Det här är riktigt uselt av stora proportioner.

Det här är ett kvitto på att de äger skitbolag som presterar uselt och det kommer ta lååång tid att få ordning på det här bolaget.

Samtidigt meddelar Ratos att man föreslår en oförändrad utdelning men känn ingen tröst eller lugn i det. Ratos ägarbild är sådan att grundarfamiljen med bolag och stiftelser kontrollerar en majoritet av rösterna i bolaget och de bestämmer och gör precis som de vill. Vill de ha en fet utdelning oavsett hur ruttet bolaget går och oavsett om det urholkar värdet så gör de så.
 Och varför vill de ha denna feta utdelning även om det kanske inte är det bästa för Ratos? Ägarbilden består delvis av stiftelser som är beroende av kassaflöde från sitt innehav i Ratos. De är ej tillåtna att sälja Ratosaktier utan måste få utdelning för att få loss pengar.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Oj vad tröttsamt. Känns som lite fegt att släppa på en fredag kväll och att du har haft rätt i att släppa bolaget. Själv har jag tagit en liten position på 37 kr och trott att familjen Söderberg har kompetensen att vända bolaget.

  Börjar tro att det är dags att kliva av marknaden. Det börjar se ut som att vi står inför en bear market. Går vi under 1580 nu så kliver jag nog av.

  Patrik Bergstedt

  SvaraRadera
 2. Att det gick riktigt dåligt var väl knappast oväntat. Magnus Agervald blev ju inte långvarig. Nu verkar det som de har städat för den nya VD Jonas Wiström.

  SvaraRadera
 3. Riktigt sunkigt investmentbolag!

  Är lite intresserad av bure. Vad tycker du om dom?

  SvaraRadera
 4. Tjenare.
  Tack för nyheten. Ratos är min surdeg i portföljen och den har just surnat ytterligare. Jag sålde hälften av mitt innehav för några månader sedan och lade pengarna på Castellum, Latour och Skanska i stället, nu börjar jag fundera på om jag inte borde göra samma sak med resten. Har 400 aktier kvar i Ratos och efter denna nyhet lär det bli utförsåkning på börsen på måndag:(
  Att behålla utdelningen när bolaget har tydliga problem visar ju vad som prioriteras i Ratos.

  En fråga angående återbetalning av utländsk källskatt som du skrev om häromdagen.
  Vet du om detta gäller om man kör med vanligt aktie & fond-konto också?
  Hur går i så fall återbetalningen till, kommer pengarna in på kontot automatiskt?
  Du skrev att Avanza gått ut med ett meddelande angående temat som kan läsas i inloggat läge, det har inte landat hos mig.


  Tack för nyhetsflödet och en bra blogg!

  /K

  SvaraRadera
 5. Ouch. Tack f analys. Glad att jag valt bort Ratos.

  SvaraRadera
 6. Ab då, det var kass. Men bolag tenderar ju att fortsätta knalla i samma fotspår ett tag iaf. Finns bättre alternativ och man ska inte luras av utdelningen i bolag. Ratos, Telia och nu har vi även H&M?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 7. Haha ja här är det verkligen stay away som gäller!

  Tack för en bra blogg!

  /Micke

  SvaraRadera
 8. Köpläge på måndag morgon då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du förlora mera pengar ? Finns ju inget positivt alls som kan driva kursen uppåt.

   Radera
  2. Nix, säljläge. Detta är ett bolag med stora problem som man inte vill vara delägare i. Resan neråt kommer med största sannolikhet att fortsätta.

   Radera
 9. Blir ett Midway bolag lustigt att Petrusko ägt Midway, Ratos, H&M, Telia tidigare......kanske bäst att sälja Castellum innan Petrusko:)

  SvaraRadera
 10. Petrusko lyckas trots allt hoppa av tågen innan de kraschar. Det är inte det lättaste. Jag lyckades hoppa av Ratos-tåget i tid men sitter tyvärr fortfarande på HM-tåget och vågar inte hoppa.

  SvaraRadera
 11. Att Ratos ej har presterat bättre i den marknad vi haft är fantamej helt otroligt. Det går inte att skylla på en ung fjant till VD. Styrele och ledningsgrupper i bolagen har alla agerat lamt. Pinsamt dåligt. Idag rasade B aktien 17,6 procent och det kommer mera.
  ....Stå på skrivbordet med fotbollskläder....Skäms på dej!!!

  Det är upp till var och en men detta är inte värt ett skit i min bok. Skäms på er! Framförallt SUSANNA CAMBELL & MAGNUS AGERVAL samt JONAS WISTRÖM & Per-Olof Söderberg, Jan Söderberg med fler. Ni har haft ansvar för pensionspengar era svikare. Det är knappt det går att göra om och göra rätt. Cambell & Agerval...ni borde ta ett diskjobb eller jobba pro bono i 10 år på ett fängelse efter det ni åstadkommit.
  Jag äger inga Ratos.

  SvaraRadera