Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria


Det här är en nystartad fond med inriktning på småbolag globalt. Jag har spanat och googlat extra på den då jag reagerade över dess stora fondförmögenhet. Fonden har bara funnits sedan slutet av 2017 men har redan en fondförmögenhet på flera miljarder och jag har googlat fram att de inför starten hade ankarinvesterare som direkt gick in med 2-3 miljarder kronor. Småbolag är mer volatila men historiskt har de givit en högre avkastning sett på lång sikt. Detta gör den här fonden till en intressant komponent i en långsiktig portfölj. Man bör ha längre än 5 års sparhorisont, gärna 10 år eller längre för att jämna ut risken i en börsinvestering och specifikt i denna småbolagsfond.

Fonden följer indexet MSCI World Small Cap Select Global Norms & Criteria Index och innehåller cirka 2000 st innehav.

Produktens avgift: 0,66 procent.
Fondförmögenheten är: 4 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra är 100 kronor.
Den har 274 st ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Jag gillar den här fonden trots att avgiften är i högsta laget för min smak (fonden är billig relativt andra globala småbolagsfonder). Den är förvisso den billigaste svenska fonden jag hittat med inriktning mot småbolag globalt. För min egen del som redan har en globalfond tänker jag att denna kan vara ett bra komplement med sin inriktning mot småbolag.

Länk till Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Det är lite lustigt hur de envisas med att sätta benämningen "Global", när det i princip rör sig om en USA fond. Många av de bolag som de kallar "små" skulle dessutom anses riktigt stora i tex Sverige. Personligen så anser jag att om det är någonstans man ska betala för en bra förvaltning, så är det bland mindre bolag. Jag tror inte alls på indexering där.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko.
  Själv vet jag inte hur den går långsiktigt men har valt att ta in den i portföljen. Den är prismässigt i tsng med Amf Småbolag. Blir så här.
  LF Global inx 40%
  Handelsbanken Gl småbolag 20%
  Amf småbolag 10%
  Spp Aktiefond Sverige 15%
  Seedbank Access Asien 15%
  Ca 0.40% i avgift. Inte farligt med stora och småbolag Sverige/Globalt samt Asien. Riktigt vass global spridning som gör investeringen spännande långsiktigt.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 3. Är det inte bättre att satsa på didner o gerges small o micro cap USA isf? Vet inte den fonds trackrecord men i övrigt är de ju en bra firma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   sorry för toksent svar. Det är två olika sorters fonder det där. Jag tror att den där D&G small cap USA kan vara en jättebra aktiv fond. Det här är en passiv indexfond och den har global inriktning. INdexfonder är smarta på det viset att man vet vad man får. Aktiva fonder är en annan sak där 9 av 10 presterar sämre än index på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Men då får väl petrusko ingen kick-back?

  SvaraRadera
 5. hur mycket sätter du in varje månad på denna fond ??

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...