tisdag, januari 09, 2018

Sälja små innehav med låg direktavkastning

Jag är inne på att sälja små innehav med låg direktavkastning men den tanken kokade ner till ett enda bolag som jag kan tänka mig att sälja. Medan Atlas Copco och VF Corp har låg direktavkastning och är små innehav i min portfölj är de bolag jag tror på långsiktigt. Jag har tidigare haft en högre vikt i dem och om fyndläge uppstår skulle jag snarare öka. Jag har ingen avsikt att sälja de bolagen nu.

Det enda bolaget som jag kände att jag gott skulle kunna göra mig av med är Volatis stamaktie. Jag har en rejäl position i Volatis preferensaktie som är mitt fjärde största innehav och pyntar saftig utdelning. I Stamaktien har jag en pytteliten obetydlig post och medan jag tror att den har god potential på lång sikt är mitt innehav ändå obetydligt och direktavkastningen är irriterande låg. Den låga direktavkastningen var jag ju medveten om när jag gick in i aktien. Jag har ingen avsikt att öka i Volatis stamaktie. Volati hänger löst.

Efter en omplacering väger Johnson & Johnson lite också men det är ett fantastiskt bolag jag verkligen vill äga på lång sikt. Absolut inga planer på att sälja den, snarare öka.

Wallenstam väger inte värst det heller men jag gillar bolaget med sin finansiella styrka och inriktning mot hyreslägenheter i toppläge. Inga planer att sälja. På sikt kan jag tänka mig öka så smått.

Nej, det var ingen master plan jag hade där men det blev en bra genomlysning av portföljen. Jag såg framför mig hur jag skulle kunna sälja flera lågavkastare och omplacera till annat gött men endast Volati är en säljkandidat. Kanske placerar jag om till en annan aktie med låg direktavkastning; Latour. Nu är jag trött och skall sova på saken.

Over and out.

14 kommentarer:

 1. Hej!
  Du menar väl att du har en rejäl position i volati preff. Tack för en fantastisk blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aram,
   Tack för din kommentar. Ja det blev helknasigt där. Nu har jag uppdaterat.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. ”Jag har en rejäl position i Volatis stamaktie som är mitt fjärde största innehav och pyntar saftig utdelning. I Stamaktien har jag en pytteliten obetydlig post och medan jag tror att den har god potential på lång sikt är mitt innehav ändå”

  Har du får stamaktien både fjärde stötarna och obetydlig post? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag har uppdaterat nu. Blev ju helknas där :)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Petrusko, enligt Avanza så pyntar Volati pref 0,83% i DA. Hur menar du då, när du skriver "...och pyntar saftig utdelning"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza visar fel uppgifter. De har ett bristmässigt system som visar samma direktavkastning på alla aktieslag vilket medför att de generellt visar stamaktiens direktavkastning på preffen. Volati preff ger 40 spänn per år i utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej!

   Jag misstänkte samma sak, att DA redovisas fel. Men om man delar nuvarande kurs med 40 kronor, 642/40 = 16,05%. Det kan väl ändå inte stämma..? :)

   Radera
  3. Tjena Anonym,
   Du får vända på det för att få fram direktavkastningen, 40/642 = 6,2%

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej!
  Blev lite förvånad när jag läste att Volatis preferensaktie var ditt fjärde största innehav. Kollade på din "Min portfölj" sida och såg att den var tredje från toppen i preferensaktielistan. Antar att storlek i portföljen inte motsvarar högre position i listan. Men vore mycket uppskattat om man kunde se en iallafall generell uppskattning på storleken på olika innehav. "liten-, mellan-, stor- och kärninnehav, eller kanske mellan 1,3,5,10,15,20% enheter.

  Förstår att det blir ett jobb att hålla koll på det med tiden, men skulle som sagt uppskattas mycket!

  Tack för en fantastisk blogg! Det var du som var den som inspirerade mig mest att börja ta mitt aktieägande på allvar!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Carl,
   Tack för din kommentar och feedback. Jag förstår, det hade varit nice att ha fördelningen där men jag har valt att några gånger per år skriva ett inlägg istället där jag redovisar vikten för olika innehav. Det är mycket smidigare för min del. Nu är det längesedan jag skrev ett sådant inlägg och knåpar nog ihop ett framöver här.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Tja Petrusko,

  Håller också på att kolla igenom min portfölj. Erfarenheten säger att jag oftast ångrar sälj i efterhand så fortsätter min långsiktiga plan :)

  Blev dock lite sugen på fler innehav för bättre spridning. Tänkte höra vad du tycker om Sampo? Tack för en grym blogg!

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för din kommentar. Jag gillar Sampo och har varit nära att köpa den några gånger men aldrig blivit av. Nordea som de äger stort i är en bra bank. if är ett jättebra brand och stark aktör. Försäkringsverksamhet är nog en vettig värdeskapare på sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Volati är säkert ett fint bolag men det är i din smak. Lågt utdelning, lite udda inköpta bolag, högt skuldsatt. Bara sälj, du kommer må bättre av det. Sen det behöver inte vara rätt ekonomiskt.

  SvaraRadera