SBB Norden 9 mån rapport 2017


Bolaget rapporterade idag för de första 9 månaderna 2017 och då bolaget skapades relativt nyligen ser jämförelse med föregående år knasigt ut. Man får se på siffrorna genom vindrutan då backspegeln inte säger ett enda dugg i det här fallet.

Hyresintäkterna ökade till 953 miljoner kronor. För att visa vad jag menar med jämförelse mot föregående år så nämner jag det var 43 miljoner kronor 2016.

Substansvärde EPRA NAV per stamaktie är 9,05 kronor.

Fastighetsportföljens värde är cirka 22 miljarder kronor.

Förvaltningsresultatet blev 250 miljoner kronor vilket täcker utdelningen på preferensaktien mer än väl. Det finns 299 170 stycken preferensaktier och de ger en utdelning om 35 kronor styck vilket summerar till 10,5 miljoner kronor ungefär. Om inte december bjuder på extrema snöfall kommer det sista kvartalet för året addera strax under 100 miljoner ytterligare i förvaltningsresultat.

Ur mitt perspektiv som preferensaktieägare ser detta bra ut. Om man bortser från avsaknad av historik och eventuella åsikter om ledningen så kan stamaktien tyckas attraktiv. Den stängde igår på 6,6 kronor vilket är en rabatt om 28 procent mot substansvärdet. Det är klart tänkbart att det här bolaget lämnar en hygglig utdelning på stamaktien framöver. Aktien handlas på First North-listan och det saknar historik, två faktorer som gör att många investerare håller sig undan eller till och med får inte investera. Vissa fonder osv har i sina regler att de bara investerar i bolag på de större listorna. På sikt får bolaget tid att visa vad de går för, de får sin historik. Jag är övertygad om att de kommer flytta till en större lista framöver.

SBB Norden kan komma värderas upp på sikt. Det här kan vara ett case att titta närmre på för den intresserade.

Länk till SBB Norden preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till SBB Norden stamaktie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,

  Vad har skett på så här kort tid att din bild av företaget förändrats helt?

  http://petrusko.blogspot.se/2017/10/samhallsbyggnadsbolaget-i-norden.html

  Jag har sneglat på denna ett tag och funderat att växla över mina Alm pref hit istället. Mindre risk?

  /Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Luke,
   Min syn på ledningen är relativt oförändrad. Bolaget har en mer offensiv strategi en vad jag normalt föredrar. Därför äger jag inte stamaktien. En preferensaktie är något helt annat, det är enbart en fråga om risk.

   Bolaget är under snabb förändring. Från ingenting till hundratals miljoner förvaltningsresultat. Sedan jag skrev inlägget du länkar till har de gett ut en ny obligation med avsevärt lägre ränta än den förra. Risken har gått ned lite, bolaget har blivit lite bättre.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej igen,

   Tack för svar. Kan det vara en bra idé att flytta över min investering från Alm Pref till SBB pref? Eller hade du vågat ligga kvar i Alm? Känns som bostadsbyggarna kan få det lite svettigt framöver. Annat alternativ som är bättre bland preffarna kanske? Har en hel del andra också bl.a Klövern, Akelius, Volati, K2A och Sagax.

   Luke

   Radera
 2. God förmiddag Petrusko,
  Hoppas allt är bra med dig och att solen skiner denna härliga Torsdag.

  Har varit inne på detta tidigare men hoppas Du kan komma med dina kloka tankar och funderingar över 1 fråga jag har. Förstår också givetvis att du inte kommer säga, köp den och sölj den men ändå.

  Då jag inte riktigt har den tiden för aktier, fonder och sparande i allmänhet av olika anledningar har jag mycket av portfäljen i preffar. Kanske inte det bästa men ändå betydligt bättre än på konto.

  Akelius är min absoluta favorit och såg att du skrev om den i ditt inlägg "Dividen investor" och att det var ditt näst största innehav efter Castellum.

  Förutom Akelius har jag en rejäl sudd Hemfosa både pref och stam. Stam kommer jag behålla för oavsett vad man tycker om Jens kan man inte blunda för att han lyckats väldigt bra men nu till frågan, skulle du fundera på att sälja av hela eller en del av preffen och investera dom pengarna i något annat. Med en kurs på c:a 183:- och 10:- i utdelning tycker jag de börjar yielda lite dåligt för att vara en pref. Knappt 5.5%.

  Läste artiklen om SBB här och har även kikat lite på Sdiptech. Skulle dessa kunna vara alternativ till Hemfosa pref?

  Tack på förhand och för en riktigt bra och intressant blog.

  Soliga hälsningar

  Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Hemfosa är ett bra bolag och risken i den preffen är attraktiv. MEd det kommer som du påpekar en lite lägre direktavkastning. Ett alternativ med högre direktavkastning som jag gillar är Klövern preferens. Med sin inriktning mot bla kontor har de en god framtid i min tro.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko,
   Har en liten pytteskvätt i Klövern och även K2A pref men som du säger, här känns Klövern med Arnhult betydligt säkrare.

   Har även noterat att K2A är riktig dålig när det gäller hur likvid den är, knappt någon omsättning.

   Funderar lite om jag ska vikta över lite Hemfosa till någon av dessa.

   Tusen tack för snabbt svar.

   Malte

   Radera
 3. Heja,

  Måste fråga om Klövern, Har du någon erfarenhet över deras sätt att sköta sina hyresgäster/fastigheter?

  Jag har en bekant, som jobbar i ett av Klöverns lokaler och det fungerar tydligen inte alls bra med deras service av lokalerna, soporna etc. De är mycket besvikna på deras sätt att sköta det hela.
  Kanske det ger lite mera i kassan (på kort sikt) att inte åtgärda problem, men i längden kan det inte hålla. Tycker jag.

  h Jamp

  SvaraRadera
 4. För att vara noggrann var det SBB i Norden AB som kom ut med delårsrapport igår (30/11), vilket är ett dotterbolag till det börsnoterade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB kom ut med sin delårsrapport den 31/10 och det är de siffrorna du refererar till. Lite förvillande, men beror på den omvända apportemission med Effnetplattformen som gjordes för att SBB skulle noteras i våras.

  SvaraRadera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...