Cashflow is king!

Uttrycket Cash is king blir i företagsvärden Cashflow is king . Ett företag kan ha stora tillgångar men är de illikvida och kassaflödet samtidigt kärvar så befinner man sig i en jobbig sits. En enkel jämförelse är om du som privatperson äger din villa värd 2 mille med en miljon i lån. Du blir av med ditt jobb och alla intäkter försvinner (A-kassan är slut) och din villa är otroligt svårsåld.
Där sitter du då god för 1 miljon men kan inte betala för dig.

Som privatperson får du inget lån beviljat utan anställning/inkomst. Om du tänker att ja man kan ju låna på villan. Som företag har du svårt att ta upp krediter om kassaflödet är uselt.

Det är firesale som gäller. Likvidera tillgångar och när man säljer tillgångar som är illikvida men ändå behöver få sålt snabbt då är det kraftig rabatt som gäller. Man kanske får 1,3 miljoner för den där villan med lite flyt.

Du har blivit av med din villa och nu är du god för 300.000 kronor bara.

Cashflow is king.

Något av den sits som Oscar Properties hamnat i. Bolaget har tillgångar men inget vidare kassaflöde. Man har påbörjat sälja av tillgångar och gjort det till reducerat pris. Aktörer med gott kassaflöde blir något av en räddare samtidigt som de gör en god affär. Sven-Olof Johansson med sitt bolag Fast Partner köpte uppfinnaren 1 på Östermalm av Oscar Properties. En bra affär för Fast Partner och väl behövda cash för Oscar Properties.

Kassaflöde är pengar in och ut i bolaget. Har man lite pengar in blir det svårt att står för sina åtaganden, att betala lån osv. Pengar ut.


3 kommentarer:

 1. Jag har börjat få upp ögonen för det här med kassaflöde, istället för att stirra mig blind på resultatet. Det hade varit trevligt med en genomgång av hur du kollar på kassaflöde i en kvartalsrapport till exempel.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet, Petrusko. Det Du skriver om gäller på många områden t.ex. en aktieportfölj. Har man bara aktier som inte lämnar någon utdelning i portföljen och börsen surar så måste man sälja med förlust för att komma åt cash. Har man en utdelningsportfölj där cash tickar in regelbundet och börsen surar så kan passa på och köpa billigt utan att behöva sälja av något.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar. Bra input. Jag har ägt utdelningsaktier länge och det har varit väldigt behändigt många gånger med det fina kassaflödet. Som du nämner har man cash när man behöver dem.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...