Varför är Axfood en bättre investering än ICA?


Jag fick precis en fråga som jag får titt som tätt; Varför är Axfood mer populärt än ICA bland investerare?

Låt mig börja med att konstatera att ICA är ett fint bolag, de presterar helt okej. Värdemässigt har de ett större börsvärde än Axfood. Nästan dubbelt så mycket faktiskt med sina 60 miljarder mot Axfoods 32  miljarder kronor i börsvärde.
ICA har också betydligt större marknadsandel.

Ändå är Axfood bättre. Konstigt va?

Axfood presterar som bolag mycket bättre och utan att gå in för nördigt så tittar vi på det så viktiga nyckeltalet avkastning på eget kapital. Enkelt förklarat kan man säga att avkastning på eget kapital är den avkastning bolaget genererar på varje engagerad krona i bolaget.
ICA har en en avkastning på eget kapital kring 10-12 procent vilket är godkänt.
Axfood som är en högpresterare ligger stadigt över 30 procent.

En väsentlig skillnad på hur mycket värde som skapas. Bilden överst i inlägget visar också skillnaden i kursutveckling för de två, ICA i grönt och Axfood i blå kulör. Axfood har en högre värdering än ICA och det med rätta. Axfood värderas högre för att de presterar bättre.

Länk till ICA hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Riktigt klokt skrivet måste jag säga. För mig är det alltid roligare att äga aktier i butiker där jag alltid handlar, däribland Willys och Hemköp som ingår i Axfood. Du får liksom många julklappar i samma säck om du äger Axfood.

  Gillar dessutom utdelningshistoriken i Axfood som jag presenterade i detta inlägg:
  http://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/axfood-utdelningshistorik/

  SvaraRadera
 2. Tjena. Hänger inte riktigt med på vad bilden visar?? Då axfood står i 150. Och Ica på 300 cirka. Du kanske kan förklara för en nybörjare?
  Mvh Dempa

  SvaraRadera
 3. Jag gillar Axfoods högre direktavkastning och jag gillar också att Axfood inte har några Icahandlare som skär emellan och tjänar massa pengar innan aktieägarna får någon utdelning. Jag vill även tro att Axfood genom Willys står sig bättre vid en lågkonjunktur. Om pengarna tryter borde man väl ändå välja att handla på det billigaste stället? Den här sista tanken är dock en gissning för det förutsätter att kunderna verkligen tänker och om de gjort det borde de väl gått till Willys redan nu.

  SvaraRadera
 4. Axfood är riktigt stabilt, ett av mina favoritinnehav. Hoppas de fortsätter på den inslagna vägen.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko! Jag tycker det känns bra att äga båda men med övervikt i Axfood(4,9%) respektive ICA(1,9%) av portföljen för att sprida riskerna. Risken för dessa två bolag är väl om det skulle dyka upp någon ny stor aktör på banan.

  SvaraRadera
 6. Två andra argument i samma riktning:

  - Axfoods verksamhet är mer specialiserad i sina respektive segment: lågpris (Willys) och kvalitet (Hemköp) medan ICA torde vara känsligare för konkurrens från uppstickare eftersom de mest lever på tradition och bra läge för butikerna men är mellansegment.

  - Mer utdelning för pengarna hos Axfood (å andra sidan har ICA bättre P/E).

  Fördelen med ICA som investering är väl att de är bredare än bara livsmedel vilket ger mer diversifiering men de är inte precis branschledande i de andra sektorerna ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släng gärna in en mening om skuldernas påverkan på ränt. på ek :)

   Radera
  2. Släng gärna in en mening om skuldernas påverkan på ränt. på ek :)

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...