Svolder en vettig investering för småbolagsexponering

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Svolder är ett investmentbolag med inriktning mot små och medelstora noterade svenska bolag. Ett alternativ till småbolagsfonder. Historiskt har de presterat bra jämfört med en del fonder och sitt jämförelseindex men det är framförallt de senaste åren som avkastningen skjutit i höjden. En delförklaring är att de deltagit i flertalet IPOs under den här tiden som fallit väl ut. Oavsett är historisk prestation i Svolder bra men man skall känna till att risken är lite högre då de jämfört med många fonder har en koncentrerad portfölj. Medan Svolder har kring 20 bolag har tex AMF Aktiefond Småbolag över 100 bolag. Alla fonder är inte stöpta i samma form och det finns tex Carnegie Småbolagsfond som har ungefär lika många innehav som Svolder.

När man tittar på fonder är förvaltningsavgiften en viktig parameter att jämföra och för Svolder landar den på 1 procent för senaste räkenskapsåret. Det är lägre än de flesta småbolagsfonder som ofta ligger kring 1,5 procent i avgift. Billigare än 1 procent finns knappt, det är den där fonden från AMF jag nämnde den kostar 0,6 procent. Xact har en börshandlad fond med småbolagsinriktning med endast 0,3 procent avgift men den räknar jag inte för den är en syntetisk fond vilket innebär att den äger diverse knepiga finansiella instrument med motpartrisk. Istället för att äga aktier i småbolag kan de alltså äga ett finansiellt instrument som ger en liknande exponering. Det är skit helt enkelt.

Svolder lämnar utdelning årligen i november och medan de höjer den stadigt är den liten och ger en direktavkastning en bit över 1 procent endast. Totalavkastningen (utdelning+kurstillväxt) däremot har varit allt annat än liten på senare år. Kolla in grafen i bilden längst upp i detta inlägg. Carnegie Småbolagsfond som jag nämnde har jämförelsevis gett 205 procent totalavkastning på 5 år.

Jag tycker att Svolder är ett mycket bra placeringsalternativ för att få exponering i mindre bolag.
Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Bättre att köpa Öresund med 0.4 avgift och största ägare i Svolder och ger ännu större spridning. Genom Öresund får du en ägare av kött och blod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad svamlar du om?

   1. Äger du svolder via Öresund så betalar du fortfarande lika mycket för förvaltningen i svolder (+ Öresunds kostnader)

   2. Är öresund mer operativa i sina bolag? Det är inte mitt intryck. Och särskilt inte i svolders bolag

   3. Öresund handlas till betydligt högre premie än svolder, alltså blir svolderaktierna dyrare om du tar omvägen via Öresund.

   Öresund/Qviberg är fantastiska investerare men dina argument är tyvärr riktigt hjärndöda

   Radera
  2. Hejar också på Öresund.. Tror Mats Endgame är att göra en Custos i repris med svolder..

   Annars är det intressant med Öresund som blankar och har sig med lite olika aktier.. Kul att kolla på från år till år..

   Det enda jag är orolig för HQ civildomen som kommer.. Om rätten sväljer allt som HQ vill med hull och hår kan det väl bli 0,5-1 miljard som Öresund måste hosta upp? Och detta vid ett tillfälle som Öresund handlas till premie...

   Radera
 2. den där bilden? vart är den ifrån? Avanza? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Bilden är från Svolders egna sajt/rapport.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. tackar för det! ska kika på den

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...