Pensionär innan 40


Gå i tidig pension har skapat flera rubriker de senaste månaderna, ett populärt ämne att läsa om på  nätblaskorna verkar det som. Nu hoppas jag att de som verkligen lockas av tanken inte låter det stanna vid att vara bara en dröm för de flesta har möjligheten att förverkliga den.
Själv gick jag i "pension" innan 40 och medan det inte är mer än knappt två år sedan har jag en viktig reflektion att dela med mig av här och nu.

Se till att ha en bra plan för vad du skall göra med din tid. En hobby, ett engagemang, Kanske rentav är det bättre att ditt mål är fokuserat på det där du vill engagera dig i istället för att kretsa kring den tidiga pensionen. Istället för att drömma om en stor aktieportfölj som medger tidig pension punkt, dröm om det där du skall engagera dig i och låt aktieportföljen och den tidiga pensionen vara steg på vägen.
Att plötsligt stå där pensionerad i ung ålder utan en plan på vad du skall göra istället kan bli en tråkig situation. Nu kanske du tänker att det är väl inget svårt att hitta på saker att göra och näe det är det inte men att uppfinna hjulet varje dag funkar några dagar men på sikt behövs struktur.
Även om man genuint kan se sig själv degandes i soffan framför teven hela dagarna så är det nog inte många som faktiskt pallar med det en längre tid. Det blir ju en intellektuell degenerering att leva en så meningslös tillvaro.

Det behöver inte vara storslagna planer, det kan vara simpla saker som att fokusera på sitt golfspelande eller att spendera mer tid i sportklubben osv.

För min egen del hade jag saker att göra och tankar kring det medan det blev att jag sade upp mig från jobbet tidigare än planerat. Länk till mitt inlägg om att jag sagt upp mig.
Även om jag hade planer och saker att göra kände jag ganska snabbt att jag ville ha mer. Här är vi ju alla olika men jag som är van vid många bollar i luften och att prestera kände ett behov av att göra något mer än det jag tagit mig för. Det mynnade ut i att jag nu studerar igen. Jag skrev om det i somras i ett inlägg jag kallade ett år som fri.

Vad skall du göra som fri?

15 kommentarer:

 1. Jag har varit fri i flera år och jobbar med att renovera ett gammalt hus på landet. Dit kommer jag flytta så småningom. Renoveringen innebär att jag lär mig alla möjliga hantverk. Dessutom läggs tid på odling (fruktodling och grönsaker mm).

  Målet är att inom 5 år kunna leva off-grid (el, vatten, värme) och odla det mesta jag äter. Kommer dock inte skaffa en ko i första taget; så smör, grädde och mjölk får man köpa.

  Det är en hobby. Gillar att vara oberoende och det var det som gjorde mig ekonomiskt oberoende till att börja med. Kan nästan inte föreställa mig hur fränt det skulle vara att ha ett ljust och varmt hem, mat på bordet och inte en sladd eller rör till yttervärlden. Det är en rolig drivkraft som gör vardagen meningsfull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt spännande, skulle lätt läsa en blogg av dig! Finns det någon som bloggar om en liknande situation fri med husrenoverande etc? Mvh

   Radera
  2. Inte jag som skriver ovan men det finns två suveräna kanaler på youtube som handlar om just det. Tänk hur Discovery channel var när dom bara hade docs, fast bättre!
   Sök på Dylan Magaster, men även Kirsten Dirksen så får du massor med inspiration!

   /Andreas

   Radera
  3. Tjena,
   Häftigt, ja där kan vi snacka om något att engagera sig i.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Mycket intressant. Låter delvis som resan Onkel Tom gjort fast kanske aningen mer extrem :)

   Radera
 2. Hej. Vad tror du om Avanzas fondgenerator. Jag tryckte in för att tillverka en framtidsportfölj. 10 fonder dök upp spritt över hela världen. Men avgiften hamnade på 1.16 %. Det var fonder som säkert är jättebra men som jag aldrig hört talas om. Hur romantiskt är det egentligen?
  Länsförsäkringar global och avanza zero istället?
  Tack för en bra blogg
  Mvh Emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emil,
   Jag är inte imponerad över Avanzas fondgenerator. Den är kanske inte usel för kunden men den är bäst för Avanza som tjänar pengar på de dyra fonderna. Den är inställd att föreslå fonder som Avanza också tjänar bra pengar på. De har säkerligen argument att använda i försök att få den framstå som ylle rakt igenom men det är en tjänst ämnad för att de skall tjäna pengar bla.

   Jämförelsevis kan du spana in Spiltans Globalfond Investmentbolag som kostar 0,5% men där får du i innehaven världens främsta investerare som sköter placeringarna. Den tycker jag är ett bra val för global exponering. Utöver Avanza Zero kan Didner & Gerge Aktiefond vara värd en titt. Hög avgift javisst men de har lång historik med jättebra prestanda. De är värda avgiften helt enkelt.

   Man klarar sig bra på ett litet antal fonder, tex 2-4 st.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Som fri skulle jag utveckla mitt egna spel (troligtvis iOS eller Android) helt utan syfte att tjäna pengar på det. Min spelutveckling har alltid varit bunden till att visa resultat i slutändan men det hade varit så sjukt roligt att för en gångs skull känna den där glädjen i spelutvecklande som man hade när man var grabb, att sitta inne på kammaren och knacka helt utan reflektioner kring en ekonomisk trygghet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM,
   Det där låter ju helgött alltså. Säg till när du släppt ditt första "fria" spel =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Där sa du något som är så sant! Jag funderar faktiskt själv på vad jag då skulle fylla mina dagar med. Om jag inte hade något strukturerat att utföra, då skulle jag nog förfalla in i dåliga vanor helt enkelt. Jag tror det, trots allt, är viktigt för mig att "vara behövd" så att säga. Däremot är det förstås skönt att veta att ekonomin är tryggad ändå, att det inte är enbart därför man jobbar.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren,
   PRecis, vi människor behöver känna uppskattning, att vi gör något värdefullt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. När man läser bloggar mm,konstaterar jag att man är ensam att trivas på jobbet.Som 55+ i ett arbetslag med stolliga 20 till 30 åringar,finns inte dyster stund på dagen.Jag valde visserligen bort skrivbordet för en massa år sedan.För ekonomins skull kan jag sluta imorgon,men det finns ingen anledning sålänge jag trivs.Då hade jag gjort samma sak hemma gratis :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Flera verkar vara trötta på sitt jobba ja. Själv hade jag ett jättekul jobb och hade gärna fortsatt några år till men det passade mig och familjen bättre att jag inte jobbar. Livspusslet blev mycket enklare efter det. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Att skrapa ihop slantarna för att bli ekonomiskt fri, är den enkla biten!

  Att mogna som människa för att kunna leva som friherre, kräver lite mer arbete!

  Kalle56

  SvaraRadera

Industrivärden utdelningshistorik

  Investmentbolaget Industrivärden har ingen perfekt utdelningshistorik men de är en hygglig utdelningshöjare ändå. Ovan är siffror för en 1...