Detta gäller för Oscar Properties preferens serie B

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Flera läsare har mailat mig i dagarna med frågor kring Oscar Properties preferens serie B och dess inlösenförfarande. Som bekant kan aktieägarna enligt bolagsordningen själva begära inlösen och nedan är det som gäller.


 • Vid det fall aktieägaren begär inlösen är inlösenbeloppet 500 kronor.
 • Begäran om inlösen skall ske skriftligen på en särskild blankett som tillhandahålls av bolaget och den skall lämnas in under perioden 1-31 mars (kan göras varje år).
 • Om bolaget finner det lämpligt kan de bevilja inlösen, om kapitalbehov och bolagets finansiella situation generellt tillåter det.
 • Om inlösen beviljas betalas inlösenbeloppet ut i juli.
 • Om inlösen inte beviljas skall inlösenbeloppet räknas upp med en årlig räntesats om 10 procent.
Man är alltså inte 100 procent garanterad att kunna genomföra en inlösen på egen begäran. Bolaget kommer dock göra allt de kan för att bevilja en sådan då man inte vill hamna i sitsen att neka ägaren eller att inlösenbeloppet räknas upp med ränta.

Just nu handlas Oscar Properties preferens serie B till 481,5 kronor och jag förstår att många är oroliga och har frågor. Själv har jag avyttrat mitt innehav i bolaget då de nu verkar på en svagare marknad och således kommer prestera sämre. En avsevärd förhöjd risk nu i detta bolag och dess preferensaktier.

Uppdatering: Någon mailade och hade frågor om sitt ägande i en Kapitalförsäkring. Det är ju så att i en Kapitalförsäkring äger man inte aktierna utan bara värdet av dem. Det är tex Avanza Pension som äger aktierna om det är en kapitalförsäkring hos Avanza. Därför kan man inte vända sig till Oscar Properties för att begära inlösen om man äger denna preff i en Kapitalförsäkring. Kolla med din mäklare om de kan lösa en inlösen åt dig. 
16 kommentarer:

 1. Tack för ditt svar via mail och inlägg :)

  //Richard

  SvaraRadera
 2. Jag är med i lite olika aktiegrupper på facebook och en kille har en liten följetong där han blivit skattad för hela inlösensumman. Han senaste inlägg lyder:

  ---
  Skrev här tidigare att jag måste skatta för hela inlösenbeloppet,och inte bara vinsten när Balder löste in sina preferensaktier,och frågade om det var rätt,alla tvivlade och sade att det är bara vinsten man skattar för.Jag har nu varit i kontakt med skatteverket,och dom säger att enligt svenska kupongskattelagen så räknas all inlösen av preffar som utdelning,och beskattas därefter.Mycket märklig lag tycker jag!Men man kan söka tillbaks en del av skatten,om man skickar in en ansökan och utredning om eventuell vinst eller förlust!

  ----
  Jag blir lite förvirrad av alla turer här, kan det verkligen stämma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   INlösen skattas som en försäljning. Oavsett om det är preferensaktier eller stamaktier, i skatteverkets mening är det samma sak. Jag har fått mail av en person med just den där frågan och sannolikt är det samma person. Han ägde aktierna i en utländsk bank och som jag svarade honom har antingen banken gjort fel eller så är det pga att aktierna ägs i ett annat land.

   För oss svenskar som äger aktierna i svensk bank är det absolut inget att oroa sig för.

   https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/aktier/inlosenavaktierexempel.4.7afdf8a313d3421e9a9519.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko, om man begär inlösen i mars och får den beviljad med utbetalning av inlösenbeloppet i juli - får man då även ta del av den ordinarie utdelningen i maj?
  Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Jag spanade efter den infon förut men såg inget specifikt. Man borde rimligtvis få det eftersom inlösen ej är gjord och inte heller beslut fattat om den då. Med 99% säkerhet gissar jag att man får utdelningen =). Ska läsa mer i Oscars bolagsordning i veckan men nu orkar jag inte.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kanske svarar på frågan?http://oscarproperties.com/pressmeddelande/styrelsen-for-oscar-properties-godkanner-inlosen-av-42-072-preferensaktier-av-serie-b/

   Radera
  3. Kanske svarar på frågan?http://oscarproperties.com/pressmeddelande/styrelsen-for-oscar-properties-godkanner-inlosen-av-42-072-preferensaktier-av-serie-b/

   Radera
  4. Kanske besvarar frågan?
   http://oscarproperties.com/pressmeddelande/styrelsen-for-oscar-properties-godkanner-inlosen-av-42-072-preferensaktier-av-serie-b/

   Radera
  5. Hej Petrusko och Johan, det tycker jag svarar på frågan väldigt bra! Tack - mvh Jonas

   Radera
 4. Hej Petrusko.
  Hur ser du på K2A idag?
  Kraftig nedgång driven av uppmärksamheten kring preffar,
  eller?
  /Preffägare.

  SvaraRadera
 5. Jag slog till och köpte igår en bunt OP Preff B till den otroliga kursen 448 kr och räknar med att testa inlösenförfarandet. Fram till juli får man 3 utdelningar + vinst på 52 kr vilket ger en avkastning på 17,3%. Den enda risken jag ser är att OP går i KK. Skulle kursen sjunka ytterligare så är inlösen priset 500 kr i alla fall.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 6. Har varit i kontakt med avanza och de sköter inlösenförfarandet ovasett om aktien ligger i KF, ISK eller vanlig depå.(Hos avanza har du inget eget VP-konto i något kontoslag, Avanza står som ägare hos euroclear) Så: JA det går bra att lösa in aktier som ligger i en KF.

  Mvh Groda

  SvaraRadera
 7. Hej alltså det här med att lösa in Oscar pref B... man kan göra det varje mars (och hoppas på att det blir beviljat) kan man hålla på med det år ut och år in eller? Snacka om god avkastning isåfall ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja så länge Oscar Properties lever vidare och så länge de beviljar begäran om inlösen så är det ju nice.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Nu har det dock hänt. OP har skrivit ett pressmeddelande som innebär att utdelning till preferensaktier och preferensaktier av serie B ställs in på obestämd tid och att ingen inlösen av preferensaktier av serie B, vilka anmälts för inlösen, kommer att ske. Inställda utdelningar till preferensaktier förväntas resultera i en årlig positiv likviditetseffekt om cirka 49 miljoner kronor.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   TAck för din kommentar. Ja det här har ju mest känts som en tidsfråga på sistone. Det har varit uppenbart att bolaget har likviditetsproblem och står inför en stor utmaning med obligationsförfall senare i år.

   Vi får se hur den här sagan slutar.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...