Castellum Q3-rapport 2017

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Idag rapporterade Castellum för de första nio månaderna och dess VD Henrik Saxborn konstaterade "Grunden är lagd för ett alldeles utmärkt 2018".
 Det är en stadig rapport från bolaget och under presentationen nämner Saxborn fortsatt styrka på marknaden. Den senaste tidens skriverier i media med oro för "fastighetssektorn" det rör inte den inriktning som Castellum har utan den där oron handlar om en svag marknad för försäljning av bostadsrätter. Inriktningen för Castellum är främst kontor och övriga typer av lokaler där man arbetar.

Vinsten per aktie blev 7,16 kronor vilket ger en tillväxt om 6 procent från föregående års 6,74 kronor. Belåningsgraden är på sunda 49 procent vilket ihop med bolagets goda prestation är riktigt bra. Substansvärdet (EPRA NAV) per aktie är 142 kronor vilket på nuvarande kurs om 134 kronor betyder att Castellum handlas till en substansrabatt om cirka 6 procent.

Castellum fokuserar fortsatt på egna projekt vilket betyder att de bygger om/nytt och anledningen till detta är att de ser en bättre lönsamhet i detta. Hittills har projekten varit lyckade och de flaggar för att volymen kommer öka än mer under 2018.

En minst sagt stadig prestation av Castellum och med bara ett kvartal kvar på året är det troligt att utdelningen kommer höjas kring 6 procent. En sådan höjning är i linje med tillväxten i förvaltningsresultatet, vilket är sedvanligt för bolaget.

Castellum är mitt största innehav med en vikt kring 15 procent av portföljen. Ett fantastiskt fint bolag som jag ägt i flera år med förhoppning att fortsatt äga det på mycket lång sikt.
Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Grymt! ..och som sagt med bara ett år kvar på året så lär det vara lugnt! ;)

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena frihetsmaskinen,
   Haha, jag fick rättat till det där slarvfelet. Ett år kvar på året =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Riktigt bra inlägg Petrusko!
  Tänkte fråga hur du kan veta att utdelningen borde höjas med 6%. Vilka faktorer kan man kika på när man räknar på detta?
  Tacksam för svar :)

  Skrev lite om Castellum idag jag också
  http://www.kronantillmiljonen.se/rorande-bolagen/castellum-fortsatter-att-imponera/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM,
   Castellum har en lång tradition av att höja utdelningen lika mycket som förvaltningsresultatet växer. Således höjs utdelningen med 6% om förvaltningsresultatet växer med 6%.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Trevligt! Även jag är ägare, men med mindre andel av portföljen (men planerar att öka framöver).

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Jag hakar på dig och planerar att öka i Castellum framöver jag med. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Okej, så du tror på 5,30 kr nästa år då? Ja, det är väl inte helt fel, även om 5,50 låter bättre ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Småspararen,
   Ja det lutar åt att den landar där någonstans.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Castellum har dessvärre utvecklats till ett riktigt tråkigt bolag där inget händer (känns lite som fastighetsbranschens Telia), men något positivt är i varje fall att Rutger Arnhult nu är tredje största ägare. Jag hoppas han tar över ruljansen och får lite fart på det egna kapitalet genom att ge ut Castellum-preffar och därefter shoppa loss i Danmark och Finland. Där finns det ju fortfarande fastighetsfynd att göra, men det fönstret kommer inte att vara öppet i evigheter. /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. De köpte ju Norrporten alldeles nyss... Köp något med högre risk om du är sugen så kan vi andra sitta kvar i tråkiga Cadtellum.

   Radera
 6. Tack för en bra blogg, Petrusko. Du är en inspiration. Når själv snart 300K i sparat kapital på min väg mot min första miljon. Mycket tack vare ditt bloggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Tack för din kommentar. Det är kul att höra att jag kan inspirera och att ditt spar mot miljonen rullar på. Lycka till med dina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. blev lite förvånad faktiskt att det vägde hele 15% av din portfölj när du ändå har så många innehav, hur stor del av portföljen är ditt näst största innehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Akelius preferens väger 12 procent sedan har jag ingen mer över 10 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Eftersom Du har flera ggr sagt att Castellum är ett fantastiskt bolag så undrar jag om Du har någon kommentar till att Castellum ligger på listan över 14 mest blankade bolag.

  Många investerare måste väl tro att kursen kommer att gå ner annars skulle de inte blanka?

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/10/27/borsens-mest-blankade-aktier.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...