torsdag, juni 08, 2017

Havsfrun mot havets botten?

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Havsfrun är ett udda litet bolag, det är ett investmentbolag med innehav i diverse hedgefonder och har ett börsvärde på ett par hundra miljoner kronor endast och som vi skall komma till är trenden sjunkande.
Bolaget har varit noterat sedan första halvan av 90-talet och jag kan minnas att jag sneglat på dem i snart 20 år. Varje gång jag tittat på dem har jag konstaterat att jag varit skeptisk till affärsiden och deras prestation. Jag har flera gånger tänkt att utdelningen inte är uthållig och hittills haft fel men den utstakade stigen är tydlig; Bolaget och dess utdelning är ej hållbar.
I bilden ser man hur bolagets substansvärde över tiden stadigt blir lägre och lägre. Den här bilden är tagen ur Q1-rapport 2017 och om man backar 10 år till 2007 ser det likadant ut fast då var substansvärdet kring 40 spänn och sjunkande.

Jag har tittat i flera av Havsfruns rapporter från de senaste decennierna och noterar flera intressanta saker. Varje större kris uttrycker bolaget förvåning över att deras tillgångar backar, de hade förväntat sig att just deras innehav skulle vara oberörda eller backa långt mindre än annat. Jag noterar även att bolaget beklagar sig över det förhållandevis lilla kapitalet de förvaltar, då bolagets kostnader blir allt mer betungande att driva runt.

Näe, att fortsätta pynta 1,5 kronor utdelning motsvarande kring 8 procent av nuvarande substansvärde är inte hållbart och det var tydligt redan för tio år sedan. För all del, det kanske dröjer 10 år till innan Havsfrun drar i nödbromsen men det är en tidsfråga bara. Bolaget har haft samma storägare sedan 90-talet då bolaget uppstod genom något havererat fastighetsbolag. Grundarnas ursprungliga kapitalinsats har jag inte koll på och deras tankar kring Havsfrun framöver kan jag bara spekulera kring. Kan hända att de tycker det är helt okej att köra på ända in i kaklet eller för all del ner mot havets botten.
Det rimliga vore att kapa utdelningen och satsa på ett stigande kapital att förvalta. Bolaget försöker locka investerare sätta in nytt kapital via nyemission men så länge det bara är en våt dröm bör man vrida åt kranarna och låta kapitalbasen växa så gott det går organiskt.

För vanliga småsparare däremot är det ingen tvivel om målet med en investering och för den som söker avkastning i linje med börsen på lång sikt är det nog bäst att avvakta med Havsfrun. I skrivande stund står aktien i drygt 19 kronor och man kan förvänta sig att få betydligt mindre än så för aktien om några år givet inga drastiska förändringar sker. Historiskt har substansrabatten legat kring 40-50 procent och där vid kurs 9-10 kronor har man i vart fall någon sorts kudde att landa på men utmaningen på sikt kvarstår oavsett 50 eller 10 procent substansrabatt; Kapitalet tynar sakta men säkert bort i Havsfrun.
Länk till Havsfrun hos Avanza (affiliatelänk).


5 kommentarer:

 1. En nybörjarfråga: Vad är substansrabatt, är det något bra och kan jag räkna ut det själv enkelt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://ibindex.se/ibi/#/index Det är hur mycket rabatt/premium du betalar för dom underliggande innehaven. Rabatt är bra 👍

   Radera
  2. Tack Hemlig!
   Ok, rabatt, billigt värderad, premie dyrt värderad aktie?

   http://petrusko.blogspot.se/2017/04/axfood-ar-31-procent-battre-ica.html

   ICAs lingonsylt köps med en premie och Axfoods lingonsylt köps med en rabatt.

   Sen byter vi ut ICA mot Öresund och Axfood mot Kinnevik, syltburk byts mot aktie och lingon byts mot vad aktien "innehåller". Är jag på spåret?

   Radera
 2. Kollade på denna för någon dag sedan då den kom upp tack vare dirr.
  Men håller helt med i att det inte är något att ha.

  Jag fattar inte alls deras strategi med att äga olika hedgefonder..?
  Varför håller de kvar vid denna strategi? Hur mycket går upp i rök i avgifter?

  SvaraRadera