torsdag, april 30, 2015

USA-aktier lockande värdering

Flera utav aktierna i USA som jag bevakar har backat en del på sistone och det börjar se riktigt trevligt ut på sina håll. Realty Income som jag redan äger har backat och handlas nu precis under 5% direktavkastning. Den handlas nu till cirka $47 och för bara en månad sedan handlades den kring $54. Man får betydligt fler aktier för pengarna nu och att få köpa det här fina bolaget kring 5% direktavkastning är mycket lockande. Framförallt om man ser till alternativen på svenska börsen, det finns inget svenskt bolag som har lika fin historik men Castellum kommer hyggligt nära med 17 år på raken av utdelningshöjningar.

HCP som jag också äger har backat till ca $40 och cirka 5,65% direktavkastning. Detta är ett fint bolag med kring 30 år på raken av utdelningshöjningar. Jag planerade att öka i denna i dagarna men avvaktar då en hyresgäst som står för 30% av intäkterna åter är i problem. Jag är inte orolig för HCP och fortsatta utdelningar men jag vill ändå vänta och se/få mer info.

Johnson & Johnson som jag sålde förra sommaren kring 106 dollars är nere i cirka $99 nu och med senaste utdelningshöjningen (54:e året i rad för övrigt) är direktavkastningen över 3%. Det är lockande i ett så här fint bolag med grym historik och mycket pålitlig utdelningstillväxt. Jag ångrar att jag sålde JNJ, det här bolaget vill jag äga på lång sikt. Anledningen att jag sålde var för att jag trodde jag kunde köpa åter billigare. Sedan en tid har jag bestämt mig för att sluta göra på det viset. Jag skall äga bra bolag på mycket lång sikt. Att spekulera kring fluktuationer i aktiekursen skall jag inte ägna mig åt.
Det här bolaget skall jag åter ha i portföljen och jag skall äga det i decennier!

Inte nog med att aktierna har backat, Svenska kronan har stärkts rejält mot dollarn och det gör USA-köpen billigare i kronor räknat. Jag lägger ingen större vikt i valutan i mina långsiktiga placeringar fast det är klart, det skadar ju inte att det blivit billigare. =)

Jag tycker man enkelt hittar fina bolag med lägre värdering i USA vs Sverige nu. HCP och Realty Income har båda mycket bättre historik än svenska Castellum men de handlas ändå till mycket högre direktavkastning, 5-5,6% mot 3,5% för Castellum. JNJ handlas till ca p/e 15 på innevarande års prognos jämfört med AstraZeneccas p/e 38 (ja, jag vet att AZN inte är ett svenskt bolag men vi svenskar ser det ju gärna som det och det handlas på svenska börsen). AZN väntas tappa omsättning för varje år som går de närmsta åren medan JNJ väntas öka. Betydligt bättre outlook för JNJ mao och den är den "billigare" av de två.

5 kommentarer:

 1. I Amerikanska REIT värden föredrar jag WPC närmare 6% direktavkastning och en mångårig historik av utdelningshöjningar.. Diversifierad både i verksamhet och globalt..

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Tack för din kommentar. Själv gillar jag inte WPC då de inte är ett rent fastighetsbolag. De äger paketerade låneportföljer också och det är risky och ointressant i min värld.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. 46,97 står realty i nu och det ger enligt yahoo finance ca 4,4% i yield?

  Du skriver runt 5% ?

  Du gör mig snurrig här haha!
  Sitter och bevakar både realty och några andra amerikanska godingar som jag vill in i men vad är det som gäller?

  SvaraRadera
 4. Hej Bangkok-Invest,
  Tack för din kommentar. Om Yahoo uppger 4,4% antar jag att de använder sig av principen faktiska utdelningar senaste 12 månaderna. Realty income höjer utdelningen flera gånger per år. Senaste utdelningen var på $0,1895 och tar man den gånger tolv är årsutdelningen $2,274.

  Detta stämmer ju egentligen inte då direktavkastningen i verkligheten kommer vara ännu högre eftersom de höjer utdelningen så ofta.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej igen!

  Vore intressant att höra hur ni tänker om dollar utveckling samt hur ni tänker kring eventuella räntehöjningar i USA.

  Själv siktar jag på dollar upp mot 9,35 SEK samt att det inte blir några höjningar av räntan i USA detta år!

  Självklart ren spek från min sida, räntehöjning kan också bli riktigt utdragen i US.

  Elle kör ni enbart efter värdeökning i stabila fonder/aktier?

  Mvh
  Fredrik

  SvaraRadera