iShares International Select Dividend ETF, IDV

IDV är en ETF som äger utdelningsaktier. iShares motsvarighet till SDIV från Global X kan man säga. Innehaven är från utvecklade länder världen över exklusive USA. Svenska innehav utgör knappt 3% av portföljen som är tungt viktad mot Australien som utgör 33%.
Fonden följer Dow Jones EPAC Select Dividend Index som består av 100 st bolag med hög direktavkastning och flera år historik av höga utdelningar.

Jag har nämnt det tidigare men det tål att nämnas igen: Blackrock som ligger bakom iShares är världens största kapitalförvaltare. Det inger en del förtroende jämfört med tex Global X som är en betydligt mindre aktör. Det behöver ju inte betyda varken det ena eller det andra men att vara störst och att ha varit med länge borgar för styrka.

IDV som den här ETF:en heter delar ut kvartalsvis. Utdelningen är $1,849 på rullande 12 månader och på kursen $35,03 är direktavkastningen cirka 5,3%.

Avgiften är på 0,5% och är i nivå med SDIV som har 0,58%.

Jag gillar SDIV från Global X bättre än IDV. Dels för att direktavkastningen är högre, cirka 6,2%. Dels för att den också har innehav från USA. Att SDIV betalar utdelningen månadsvis dessutom är en trevlig bonus.

Mer information hos iShares: https://www.ishares.com/us/products/239499/ishares-international-select-dividend-etf


18 kommentarer:

  1. Intressant, perfekt för diversifiering, jag äger gärna båda. I går blev ju ett gyllene tillfälle för att öka i reits. Köpte lite Reality captail, Wp carrey och lite Stag. Det kan säkert dippa mera ju närmare en räntehöjning vi kommer, men jag tror gårdagens inköp av O på 4,9% utdelning bli finfint för framtiden =) Passade du på att köpa något? Mvh Magnus

    SvaraRadera
  2. Hej Magnus,
    Tack för din kommentar.
    Jag önskar att jag ökat i O nu i dagarna men jag har inte dollars till det. Jag har planerat olika köp i Sverige och USA som jag skall göra närmsta tiden och jag håller mig till planen om det inte uppstår än fyndigare möjligheter.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Skrev fel, köpte LXP Lexington reality trust. Wp carey lade jag till på min bevakningslista. Jag tror det kommer flera bra tillfällen att köpa O framöver. Ligger de kvar på de här nivåerna så köper jag måandsvis tills jag uppnår en full position. Lycka till med planerna, en strategi ska hållas, då blir det bra =)

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko!
    Trevlig sida. Har en fundering kring dina återinvesteringar. Hur tänker du kring inköp då courtaget är relativt högt på amerikanska aktier och etf:er hos Avanza? Man bör ju handla för en större summa så att courtaget inte äter upp hela beloppet? Mvh Adam

    SvaraRadera
  5. Hej, mkt intressant och fick mig att tänka på en sak om etf:er. Vet du om det finns någon eft som är lik Spiltan aktiefond investmentbolag?

    SvaraRadera
  6. Hej

    Jag skrev en kommentar tidigare via telefon, men är osäker på om den kom fram eller inte, så testar att skriva från datorn :)

    Det är intressant det du skriver om denna ETF, men när jag läste den var det en tanke som slog mig....vet du om det finns en ETF mot investmentbolag? Likt Spiltan investmentbolag. Det hade varit rätt intressant att äga :)

    Mkt bra blogg för övrigt, och du har en återkommande läsare :)

    /A

    SvaraRadera
  7. Hej Adam,
    Minicourtaget är betydligt högre för USA-aktier och ETFer varpå jag sällan köper för under 15.000 kr för att hålla det på en vettig nivå procentuellt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Hej A,
    Tack för din kommentar. Det finns ingen ETF med inriktning mot svenska investmentbolag. Jag känner heller inte till någon ETF med sådan inriktning i USA.

    Däremot kanske SCHD kan vara något, det är en ETF som bara äger de bästa utdelningsbolagen i USA och den har mycket låg avgift. Googla petrusko schd för att läsa mer.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej jag månadssparar i 16 aktier via andelsorder på aktieinvest, 10 av dem är amerikanska. Det kostar ca 20kr i courtage per gång. Sedan köper jag för ca 5t i månaden, amerikanska etf eller aktier i kapitalförsäkring via avanza. Blir runt 120kr i månaden i courtage. Fungerar bra för mig. Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera
  10. Hej måste ställa en fråga till dig Petrusko. Akelius har ju precis tryckt ett par miljoner nya preff aktier. Känns inte helt rätt, vad tycker du? Jag bryr mig inte om kortsiktig kursutveckling. Jag vill ha säkra utdelningar. det är ju ganska dyr finansiering för att köpa fastigheter.

    SvaraRadera
  11. Hej Anonym,
    Akelius preferensaktie hör till de med lägst risk. Att de gett ut nya ser jag inget konstigt i och det gör mig inget att aktiekursen droppade några kronor på det.

    Att preferensaktier är en dyr finansieringskälla för fastighetsbolag är en vanlig men felaktig uppfattning.
    Preferensaktier räknas som eget kapital och medför att bolaget kan låna ännu mer från banken. Vi tar Hemfosa som exempel, de avkastade 15% på eget kapital sist gång jag kollade. Preferensaktier är en fenomenal finansieringskälla.

    Preferensaktier är alltså inte ett alternativ till banklån för fastighetsbolagen (de hyggligt sunda iaf), det är ett komplement eller tom en katalysator.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Bra svar, med lite tur köper han fastigheter som avkastar bra. Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera
  13. Vad är källskatten på utdelningarna?

    SvaraRadera
  14. Hej Anonym, Källskatten på utdelningar från amerikanska aktier och ETF:er är 15%. Det bästa är att äga utländska aktier i en KF hos Avanza eller Nordnet. Googla petrusko isk för mer info.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  15. Hej Anonym,
    Akelius preferensaktie hör till de med lägst risk. Att de gett ut nya ser jag inget konstigt i och det gör mig inget att aktiekursen droppade några kronor på det.

    Att preferensaktier är en dyr finansieringskälla för fastighetsbolag är en vanlig men felaktig uppfattning.
    Preferensaktier räknas som eget kapital och medför att bolaget kan låna ännu mer från banken. Vi tar Hemfosa som exempel, de avkastade 15% på eget kapital sist gång jag kollade. Preferensaktier är en fenomenal finansieringskälla.

    Hej!
    Bra sida! Jag har funderat en del på Preffar Den enda jag ägt och kan tänka mig köpa igen är SAS pref. Själv ser jag vissa risker med dessa preffar. Som du skriver i tråden här ovan Pretrusko så kan bolaget låna mer pengar från banken. Min fundering är denna, varför ska det räknas som eget kapital om man ställer ut preffar? I vissa bolag kan jag se det som ett plus, men inte i bostadsmarknaden just nu, I så fall de som satsar hårt på studentbostäder :)

    Alltid bra och nyttigt med lite delade meningar.

    SvaraRadera
  16. Hej det finns en stor nackdel med aktieinvest. De gör inte automatisk avräkning för källskatt i utländska aktier. Du måste själv göra det. avanza sköter det automatiskt. De bygger iofs en ny handelsplattform nu och med lite tur får vi den tjänsten till nästa deklaration. Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera
  17. Fredrik Johansson, du måste förstå varför aktier är eget kapital i ett företag annars har du fö fan inget på börsen att göra! Är inte så som du verkar tro att man kan välja själv som företag! Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera
  18. Jag skaffar mig ett nickname och kallar mig Frankhunter i fortsättningen då det finns fler magnus, och vissa är fula i mun =) jag brukar skriva om reits och senast om aktieinvest. Bra blogg för övrigt.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...