Vet vad du äger och varför du äger det



Om du äger enskilda aktier har du förmodligen läst på och har koll på vad det är du äger. Det är också sannolikt att det finns en eller några kriterier som var avgörande/ytterst viktiga i ditt beslut att investera. De här sakerna kan vara bra att skriva ned och stämma av då och då. Om något händer i bolaget är det verkligen läge att stämma av det där. Är det samma case som när jag köpte? Är de viktiga kriterierna de samma?

Ett par exempel:
Förra året köpte jag in mig i NCC igen efter en tids frånvaro i portföljen. Byggbolaget presterade dåligt och jag köpte det med vetskap om detta och en tro och förhoppning om framtida potential. Ett av mina viktiga kriterier i det beslutet var en tro om att de skulle behålla sin utdelning. Alltså att de inte skulle bli tvungna att sänka. Nu blev det ju så att NCC valde att sänka sin utdelning och mitt case förändrades kraftigt. Jag har samma tro om framtida potential men den sänkta utdelningen var en deal breaker för mig. Jag sålde.

Här är ett rent hypotetisk exempel. Du har köpt Latour med tro på bolaget och ett utav dina viktiga kriterier är din enorma tilltro och förtroende för bolagets VD Jan Svensson. Nu när Jan skall sluta under 2019 behöver du se över caset igen. Ett av dina viktiga kriterium är inte längre där. Ny utvärdering och agera därefter.

Om du vet varför du äger ett bolag är det också enkelt att följa löpande så att bolaget också lever upp till detta. Genom att göra det kan du kanske fånga vissa händelser tidigt eller agera väldigt snabbt på vissa.

2 kommentarer:

  1. Hej Petrusko!

    Tack för en bra blogg!

    Jag har nyligen börjat ifrågasätta min starka inriktning på Sverige/Europa/USA. Efter att ha läst Hans Roslings intressanta ord om att världens ekonomiska centrum sakta men säkert flyttas till Asien, så började jag gräva mer i detta. Läste nyligen pwcs intressanta ord om hur världsekonomin ser ut 2050, där det är tydligt att de asiatiska länderna med Kina och Indien i spetsen kommer att vara världens två största ekonomier. Kontentan är att Europa och USA tappar mark och att EM-länder klättrar.

    Min fråga är nu hur du resonerar kring detta i dina långsiktiga investeringstankar? Planerar du att öka din exponering mot asien framåt? Min plan kommer att helt klart vara ekonomiskt fri vid 2050 (är 31 idag) och min dotters (1 år)sparande har majoriteten i breda asiatiska indexlösningar idag. Vill gärna bli utmanad i mitt tankesätt, och alltid intressant att höra hur andra investerare resonerar.

    Länk till pwc här: https://www.pwc.com/gx/en/issues/economy/the-world-in-2050.html

    /Magpie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Magpie,
      Ja den där trenden är väldigt tydlig att Asien med Kina och Indien i framkant ångar på och kommer vara rejäla maktfaktorer framöver. Att ha lite goa Asienfonder är ingen tokig ide.

      Genom exponering i bolag med global verksamhet får jag min del av den där Asienkakan. Man måste inte äga specifika land eller regionfonder för att ta del av utvecklingen i Asien. Via en helt vanlig svensk indexfond får man den exponeringen. Våra svenska storbolag generellt sett har försäljning i den delen av världen.

      Man behöver inte vara så nödig över det här med att äga globalfonder, Asienfonder och allt vad det är.

      Om man däremot äger enskilda aktier kan man ha satt samman en portfölj som inte alls eller till mycket liten del tar del av utvecklingen i Asien. Bolag med huvudsaklig verksamhet i Sverige tänker jag på och exempel på sådana är fastighetsbolag, dagligvaruhandel som tex Axfood och ICA.

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...