tisdag, februari 26, 2019

Swedbank kastar ut sin utredare


Om du inte varit helt avskärmad den sista veckan så har du knappast missat alla skriverier om Swedbank och penningtvätt. Häromdagen meddelade banken att de anlitat bolaget EY för att göra en extern utredning av banken. Det blev inte riktigt som banken tänkt sig eftersom media snabbt lyfte fram att det där EY själva utreds för inblandning i Danske Banks härva.

Ännu mer skit i media till Swedbank alltså för det mindre lyckade valet av företag för den externa utredningen.

Idag meddelar Swedbank att de kastar ut EY och istället anlitar Forensic Risk Alliance för den externa utredning som skall göras. Lyhört och rimligt. Bra agerat av Swedbank. Ja det får man ju ge dem nu när de hanterade dett kass från första början och fått sig en rejäl skopa för det. Vanliga media kommer knappast lyfta fram det här bytet och säga att ja men vad bra att Swedbank agerade snabbt och bytte bort det där företaget.

Vi får se vad utredningen mynnar ut i. Jag fattade det som att Swedbank siktar på att presentera något i anslutning till sin årsstämma om cirka en månad. Oavsett vad hela den här grejen slutar med så är det inte jordens undergång för Swedbank. De kan ta en fet bot och lära sig att så här gör man inte. På kort sikt kan dock aktiekursen vara lite hämmad av hela den här grejen.

10 kommentarer:

 1. "Lite hämmad", ja det är nog inget understatement

  Mvh Valther

  SvaraRadera
 2. UG skall köra ytterligare ett program om Swedbanks affärer i Baltikum. Misstänker att det kommer avslöjanden där också. Finns risk för att kursen faller ytterligare efter programmet. Hur har Du gjort med Dina Swedbank aktier?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. En poäng för bolag att ha externa konsulter, revisonsbyråer osv är ju just att kunna skylla på dem när det går åt skogen...

  SvaraRadera
 4. Jag har ännu behållit mina Swedbankaktier. Hade tyvärr precis ökat vid rapporten och har en rätt saftig stek. Tänker mig decennielång placering och önskar att de klarar av rejält hög utdelning under de decennierna. Men jag överväger att skala ner. Följer utvecklingen noga. /Miljonärmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja vi får se vad kontentan av detta blir. Just nu känns det som vi fortfarande är i stormens öga då det dyker upp nya grejer ännu.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tror du Swedbank behåller utdelningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det tror jag. Finns inget som hotar den i dagsläget. Just nu är det en massa prat som vi inte vet om och hur mycket de stämmer, vi vet inte innebörden av det. Skulle det leda till att Swedbank åker på en bot så klarar de av det men det får man ju titta på den dagen det ev blir aktuellt. Sådant tar lång tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Det finns en risk att USA utreder Swedbank, läs nedan
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/02/27/kbw-risk-att-usa-utreder-swedbank.html

  Kommer de fram till att tvätt har gjorts så blir det jättelika böter i USA.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja, jag har förväntat mig det eftersom det är dollar som hanterats.

   Mvh petrusko

   Radera