onsdag, oktober 24, 2018

Nu har jag köpt Skanska igen

Ni med gott minne och som följt mig länge har koll på att jag historiskt ägt Skanska och NCC. Av olika anledningar har jag gått lite in och ur de här och senast sålde jag Skanska i början av det här året när jag tröttnade på deras urusla kommunikation med marknaden och mig som ägare. De sade och lovade en sak men sedan när rapporterna kom visade de något annat. Nedskrivningar och åter nedskrivningar. Jag sålde Skanska trots att jag i grunden gillar och tror på bolaget men jag sålde för att jag tappat förtroendet för ledningen. Planen var att avvakta till dess att jag återfått förtroende för dem.
Skanska är på väg i rätt riktning men de har inte agerat såpass föredömligt att jag nu känner för köp pga det. Nej, allting har ett pris och så även Skanska utan fullt restaurerat förtroende.

Priset jag bestämt mig för var 137 kronor. Där är jag beredd att ta in en första liten batch igen och lade in en order med lång giltighet. Idag var dagen kommen, Skanska handlades ned till 137 spänn. Utlösande faktor var ytterligare vinstvarningar härom dagen, då föll den rejält och nu har den alltså backat ytterligare några slantar. Skanskas trovärdighetsproblem kvarstår men jag tycker det är inprisat på 137 kronor.

Byggsektorn är speciell på det viset att det återkommande tycks vara de här nedskrivningarna. Nu är vi i en period där de stora byggbolagen kommit med fler nedskrivningar än för några år sedan men ser man på lång sikt hör det till branschen. Bygg är dessutom konjunkturkänsligt/cykliskt och vi är sannolikt närmre en topp än en botten i det perspektivet. Med andra ord är det förmodligen inte en spikrak vinstutveckling rakt upp härifrån för byggbolagen. Sektorn gynnas av megatrender som urbanisering och befolkningstillväxt. Vi kommer behöva nya sjukhus, skolor, vägar osv även i framtiden. En bra grundförutsättning för en verksamhet.
 Jag tror att bygg i ett mycket långt perspektiv kommer vara en okej placering. På kort sikt präglas den nog fortsatt av lågt förtroende och utmaningar med lönsamhet.

Om Skanska håller sig här eller backar kommer jag sannolikt öka så smått framöver. På högre kurser avvaktar jag tills vidare. På kursen 137 kronor ger en oförändrad utdelning om 8,25 kronor en direktavkastning om 6 procent. Läs mitt inlägg från härom dagen kring  Skanskas utdelning nästa år.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Om de orkar dela ut 8.25 kr och tjänar 8.75kr kanske 87.50 kr är en rimlig baslinje för aktiekursen. Det sker ju trots allt inget värdeskapande/kumulativt i ett bolag som gräver och inte investerar i ngt. Det beror på ränteläge och marknadsläge.

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Trevligt att handla lite billigare. Vad tycker du om Aktiespararna direktavkastning? 15 st högst högutdelande aktier som byts ut vid behov årligen för 0.33% i avg? Tackar. Hur högt värderar du den fonden jämfört med Spp Aktiefond Sverige 0.22% i avg? Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Tack för din kommentar. Jag tycker att Aktiespararna Direktavkastning är en smart och bra indexfond. Den bygger på likaviktning och på hög direktavkastning. Två faktorer som det finns studier som pekar på överavkastning mot vanliga indexfonder. Framförallt det där med hög direktavkastning finns det gedigna studier kring över en mycket lång tid som visar på en klar överavkastning. Jag håller den klart högre än SPPs Sverigefond.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Har tagit rygg på din Skanska strategi tidigare :) Sålde allt direkt på vinstvarningen. Köpte tillbaka en liten post på 140 kr. Har lagt in en köporder på 135 kr nu. Går det Skanska ner till den nivån så blir det en ny order på 130 kr osv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Haha, ja som sagt man kan fråga sig om man skall äga bolag inom byggsektorn öht. Jag tror inte det blir fantastiskt men potentialen till okej avkastning på lång sikt finns där. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag gjorde som Latour och köpte Alimak. Idag kom Alimak med bra rapport och ligger över 7% upp. Latour betalade någonstans i trakterna runt 126/per aktie. Ett köp på 107-108 nivån måste betraktas som ett fynd.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera