onsdag, oktober 24, 2018

Axfood rapport Q3 2018


Idag presenterade Axfood sin rapport för det tredje kvartalet 2018 och det tickar på bra. Jag är mycket nöjd med bolagets prestanda i ett långsiktigt perspektiv. På vissa punkter var analytikers förväntningar något högre och det funkar ju så på börsen att man prisar in förväntningar. En aktiekurs baseras på hur man tror rapporter skall komma in. Med det sagt menar jag alltså att aktien mycket väl kan gå dåligt idag men jag har ett annat perspektiv. *Det tog lite längre tid än jag tänkt mig att skriva det här varpå börsen nu öppnat och den initiala kursrörelsen på rapporten är en nedgång på drygt 4 procent.

Jag investerar på lång sikt och om vinsten blev en miljon mer eller mindre ett enskilt kvartal är inte det som gör biffen. Att försäljning i det långa loppet ökar på ett rimligt sätt, att marginalen är rimlig, det är faktorer som i det långa loppet tar vinst och utdelning till nya nivåer. Naturligtvis är det mer än så som har betydelse men för att nämna några saker bara.

Nog pladdrat om mitt långsiktiga synsätt och över till siffrorna då. Men först apropå ökande försäljning; en förklaring av bilden överst i inlägget. Bilden visar marknadens och Axfoods försäljningstillväxt. Marknaden tickar på och Axfood växer betydligt snabbare än marknaden.

Axfoods omsättning i det tredje kvartalet var 12.050  miljoner kronor. Upp 4,1 procent från året innan.
Rörelsemarginalen var 5,1 procent.
Rörelseresultatet blev 620 miljoner kronor mot 604 miljoner kronor året innan.
Kassaflödet var som vanligt väldigt starkt men på klart högre nivåer jämfört med samma period året innan. Per det tredje kvartalet var kassaflödet 3,54 kronor och för årets första 9 månader är siffran 8,99 kronor.

Det där med kassaflödet är bra att hålla koll på då det är vad som ger stöd för en utdelning. Redovisad vinst rymmer en del bokföringsmässiga saker och kan göra att vinsten ser högre eller lägre ut än vad man kan och vill basera utdelningen på. Kassaflödet är riktiga pengar, summan av alla pengar in och ut ur bolaget. Redovisad vinst rymmer även en rad bokföringsgrejer som inte påverkar de pengar som går in eller ur bolagets kassa.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Kan vara värt att tänka på nu när det pratas långsiktighet mest hela tiden. På långsikt är vi alla döda eller hur?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och många nyrika har sagt upp sig och ska leva på 4 % regeln:))))

   Radera
 2. Tjeena Petrusko vad tror du utdelningen blir nästa år?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
 3. Tack för en mycket bra genomgång Petrusko. Såg att kursen var ner som mest nästan 10% idag. Synd att man inte hann med att köpa där :)

  SvaraRadera