söndag, augusti 05, 2018

Om börsen kraschar håller jag extra hårt i mina Axfood som också kommer backa


Axfood är mitt näst största innehav med en vikt om 12 procent i portföljen. Känner du inte till bolaget nämner jag kort att det är bolaget bakom mathandlarna Willys och Hemköp bla. Jag gillar verksamheten i bolaget och några anledningar till det är: Det är en stadig verksamhet med förutsägbart kassaflöde. Oavsett om solen skiner eller regnet piskar så köper vi människor mat och blöjor. I kombination med att matpriser stiger över tid ger detta en omsättning och vinst som också stiger över tid. Om man dessutom som Axfood effektiviserar verksamheten och öppnar fler butiker så ökar man vinst osv i en än högre takt.

En riktigt nice feature som jag gillar är att Axfood står starkt oavsett hur övriga börsen och ekonomin går. Medan andra bolag rasar på börsen och dessutom drar in sin utdelning, kanske svänger till förlust, ja då tuffar Axfood på som vanligt med sin försäljning och vinster. Visst påverkas Axfoods aktie också av en bred börsnedgång men föreställ dig att du äger 100 procent av Axfood och det således inte vore börsnoterat. Ditt Axfood fortsätter att sälja och generera goda vinster. Du får dina feta utdelningar. Vad den där börsen hittar på ena dagen till den andra bryr du dig inte ett skit om.

Well, nu är ju Axfood börsnoterat och marknaden kommer sätta ett pris på bolaget varje dag. Om man likt mig är långsiktig kan man gott luta sig tillbaka och resonera som om man ägde hela rubbet. Om mina aktier står i 210 kronor ena dagen och 135 kronor dagen efter det behöver man inte lägga någon vikt i. På riktigt lång sikt kommer aktiekursen följa vinstutvecklingen. Jag håller extra hårt i mina Axfood om de skulle backa i en allmän börsnedgång. Bolaget fortsätter att prestera bra och vad den där börsen hittar på är skit samma i det korta perspektivet.

I finanskrisen var det många bolag som rent operativt fick det tungt. Vinster förvandlades till förluster och vissa stora bolag var så svårt ansatta att det var fråga om överlevnad. Nästan alla aktier backade i finanskrisen men långt ifrån alla bolag tappade vinst och försäljning. Fundera på om du köpte mindre i mataffären för att det var finanskris.

Ja ja, inget bolag är skottsäkert och så heller inte Axfood naturligtvis men det är en god förutsättning att ha den här verksamheten som de har. Att sälja toapapper och knäckebröd i ur och skur.

Länk till Axfood hos Avanza (Affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. 2008 sänkte axfood sin utdelning med 33% från 12 till 8 kr. Även 2009 hade lägre utdelning än 2007 så att dom skulle vara opåverkade av finanskriser är ju att ta i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Du läste kanske inte hela inlägget. Kontentan av det jag skriver är inte att Axfood är helt opåverkade eller att de var det i finanskrisen. Axfood hade det ganska gött ändå medan andra bolag kämpade för sin överlevnad.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Man bör väl beakta att matsektorn är en relativ lågmarginalbransch, det behövs inte mycket i form av lägre omsättning för att det ska kunna slå hårt mot kassaflödet tillgängligt för utdelning. Vad vi såg 2008 att folk faktiskt drog ned på restaurangbesök och mat, köpte billigare mm.
   Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

   Radera
  3. Jodå jag läste hela inlägget. Speciellt meningen "Du får dina feta utdelningar. Vad den där börsen hittar på ena dagen till den andra bryr du dig inte ett skit om" och tänkte att det där stämmer ju faktiskt inte. Om det där med stabila utdelningar är vad man är ute efter så är det ju faktiskt bättre att äga verkstadsbolag som Alfa Laval och Atlas Copco som klarade finanskrisen utan att behöva sänka sin utdelning = stabilare än Axfood.

   Radera
  4. Japp du har en poäng. Det finns bolag med ännu bättre utdelningshistorik än Axfood. Det är bra bolag du nämner och det finns fler därtill. Rent operativt skiljer sig dock Axfood från tex Atlas där kunderna fortsätter köpa mjölk oavsett konjunkturläge medan Atlas kunder kan vara avvaktande.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag tänker lika fast Ica Gruppen tror jag är lite bättre 😉
  Mvh Pappa Betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pappa betalar?,
   Ja den är ett bra val också =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. När börsen kraschar menar du? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah, jag anade att den kommentaren skulle komma. Jo det är absolut en tidsfråga ty börsen brukar gå igenom större nedgångar då och då. Om den kommer i år eller om 7 år det återstår att se.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Köpte Investor 2009 för 130 kr och äger dom ännu:))))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Gött där och om ytterligare 10 år tror jag du är minst lika nöjd med det.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Känns dock övervärderat nu med p/e runt 25, runt 15 vore väl mer rimligt. Funderar på att sälja mitt innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Som den gode Jim Cramer brukar säga är det aldrig fel att ta hem en vinst. Sälja allt eller sälja i omgångar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har du lust att utveckla detta lite mer ".. matpriser stiger över tid ger detta en omsättning och vinst som också stiger över tid"? Är inte helt med på sambandet mellan ökande priser och ökande vinst för axfood.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Axfood arbetar med en viss marginal eller ett procentuellt pålägg om man så vill. Oavsett vad de betalar för inköpspris så lägger de på sin marginal och då blir det per automatik så att stigande priser ger fler kronor i vinst. Marginalen är oförändrad men i kronor räknat blir vinsten större. Ett enkelt exempel är att 10% av 100 kronor ger 10 kronor medan 10% av 110 kronor ger 11 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hur ser du på Axfoods höga värdering idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den är hög men sannolikt med rätta i den här lågräntemiljön. INvesterare har sökt sig till och handlat upp placeringar med pålitlig utdelning och stadig verksamhet som Axfoods. Värderingen är hög men på mycket lång sikt kommer vi få se högre aktiekurs. Jag försöker inte tajma det där genom att sälja när jag tror att det är toppnivå och försöka köpa när jag tror det är botten. Man kan inte förutse det där och det är dömt att misslyckas. Jag äger ett bra bolag i Axfood och fortsätter att äga det.

   Mvh petrusko

   Radera