Kraften i utdelningstillväxt


Att ränta på ränta är kraftfullt det har nog många investerare snappat upp men när det kommer till utdelningsaktier är det många som primärt tänker hög direktavkastning. Själv har jag inte bara "högutdelare" utan jag har några bolag med riktigt låg direktavkastning också. De här investeringarna har en förväntad god utdelningstillväxt och det är väldigt kraftfullt över tid.

Ett snabbt och målande exempel får bli Latour som länge haft en stadig utdelningstillväxt, faktiskt ligger den kring 12,5 procent i snitt på 1, 3, 5 och 10 år. Utdelningen nu till våren blir 2,25 kronor och räknat på 12,5 procent årlig tillväxt blir den om 5 år 4,05 kronor. Det är en drastisk skillnad mot nuvarande 2,25 kronor. Och sedan går det snabbt. Året efter blir utdelningen hela 4,55 kronor och är dubbelt så hög som utgångsbeloppet 2,25 kronor nu i vår.

En tumregel är också att bolag som presterar en stabil och god utdelningstillväxt också har en stadigt växande aktiekurs också. Den högre utdelningen kommer ju från att bolaget genererar mer avkastning.

Dissa inte "småutdelarna". Hittar du rätt bland dem äger du sannolikt ett bolag som ger dig en mycket god totalavkastning över tiden.

5 kommentarer:

  1. Grymt talat! Hade gärna ägt latour när jag började för dryga 2 år sedan, men bättre sent än aldrig :)

    SvaraRadera
  2. Utdelningsaktier är långsamma och framförallt tråkiga. Värdeaktier däremot! Tänka sig att hitta ett riktigt kvalitetsbolag som missköts i ett par år och som har ett PE på 2-3. Plötsligt sitter det fina människor i styrelsen. Nyemission. PANG. Kan sticka många procent.

    Hur ser din fördelning ut?

    SvaraRadera
  3. Håller med! Min utdelningsprognos drog iväg från 25 000 till 30 000 kronor men mycket på grund av att Serneke började dela ut.

    Tycker dock att man ska tänka på att framtida utdelningstillväxt ofta är inprisad i aktiekursen varför sådana aktier handlas till låg YOC. I min portfölj har faktiskt klassiska tråkutdelare lyckats bättre avseende utdelningstillväxt i år.

    SvaraRadera
  4. Vad tror du om eventuell förmögenhetsskatt, det kmr inte påverka din portfölj märkvärt eller? Liknande upplägg som före 2007

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...