torsdag, mars 01, 2018

Barnbidraget höjs med 200kr per månad - Så här kan du göra


Nu höjs barnbidraget med 200 kronor per månad och det kan vara en god ide att agera på det. Om du inte är i skriande behov av de där pengarna för att få ihop budgeten med mat, kläder osv är det en god ide att skaffa en plan för dem. Om de bara går in i månadsbudgeten kommer de också rinna ut på diverse saker varje månad.
Om du istället bestämmer dig för att aktivt spara dem varje månad så fångar du upp pengarna och gör något bra av dem. Det kan vara ett spar åt barnen eller ett långsiktigt spar för familjen till tex resor. Ja, det är olika vad man sparar till. Om man sparar de där 200 kronorna långsiktigt på börsen så växer de faktiskt till ett hyggligt belopp över tiden.

Om du sparar 200 kronor per månad i en billig indexfond med en beräknad årlig avkastning om 8 procent så har det efter 10 år blivit ungefär 37.000 kronor. På 20 år blir det inte dubbelt upp utan det blir cirka 120.000 kronor tack vare ränta på ränta-effekten. Det är en fin slant, en del till en första lägenhet. Pengar till en första bil. Starten på ett livslångt spar och ännu större belopp. Avkastningen i mitt räkneexempel är baserat på historisk avkastning och att man investerar i indexfond med låg eller ingen avgift.

Både Avanza och Nordnet har fina indexfonder helt utan avgift.
Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

En annan fond som jag gillar och sparar i åt mina barn är den billiga globalfonden från Swedbank.
Länk till Swedbank Robur Access Global hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Här hemma funderar vi på att öka upp barnens fonder med ökningen som blir. Det är ju pengar vi inte räknat med så de kan lika gärna gå till en extra grundplåt åt barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pappa betalar,
   Ja det är en god ide om man redan har pengar så det räcker till allt annat gött. Då är ju dessa bara en bonus uppe på toppen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Sverige är grymt fördelaktigt för barnfamiljer. Jag har inga barn själv men försöker få folk att inse hur priviligierade de är med barnbidrag, gratis skola mm. Bara att passa på att dra nytta av det! :)

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Tack för din kommentar. Vi har mycket att vara tacksamma för vi svenskar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Eller så använder man helt enkelt pengarna till att göra något roligt och utvecklande tillsammans med sina barn här och nu - tex gå på det där museet tillsammans, se den där barnfilmen på bio, eller gå och simma med barnen regelbundet. Allt är verkligen inte bara pengar - era barns barndom är här och nu, inte om 20 år. En fin uppväxt är värt mer än alla pengar i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Du har rätt i sak, men för de flesta behöver ju inte det ena utesluta det andra, Har man råd att ge sitt barn en grundplåt till en framtida lägenhet eller körkort är ju det toppen. Tror det är få föräldrar som inte unnar sina barn upplevelser för att de tycker att man ska spara pengarna istället..//Jonas

   Radera
  3. Om man redan gör det då? Vi var förra helgen på Naturhistoriska riksmuseet, idag var vi på bio. Barnen har fritidsaktiviter, som fotboll, simning osv.
   Då är det väl lika bra att använda denna ökning för ett högre sparande?

   Radera
  4. Tjena Nom,
   Jag håller med dig om att upplevelser och liknande är guld värt. Ovärderligt absolut!

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Vidrigt ta bort barn bidraget. Ni som skaffar barn får väl för fan betala själva för era barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni som blir sjuka får väl fan betala själva typ?

   Du missar att barn behövs i samhället och är en naturlig del. Dom ska även bli vuxna o i sin tur bidra. Det bekostar i sin tur framtida generationer (utbildning, skatter, sjukvård, infrastruktur osv osv). Något du säkert själv haft nytta av. Att då vi alla bidrar genom skatt till barnbidrag känns rimligt.

   Tror även att barnbidragen mestadels konsumeras direkt och inte sparas för framtida konsumtion. Min familj kör 50%invest o 50% mat, kläder osv.

   För mina föräldrar däremot var det nödvändigt för att få allt att gå ihop. Nu är vi vuxna som betalat skatt varje månad.

   Långt svar men du missar helt varför bidraget finns.

   /Andreas

   Radera
  2. Barnbidraget finns för att stimulera reproduktion så att det finns någon som kan försörja oss (genom skatt) när vi går i pension.

   Radera
 6. Jaha lura oss att skaffa barn så vi kan cementera oss i skulder och i ett obeboligt klimat 8mån om året. Kanon tack barnbidraget.

  SvaraRadera