Vad är normanbelopp för en fond?


När vi läser om olika fonder används bland annat begreppet "Normanbelopp" och det är till för att hjälpa oss jämföra och värdera fonder.
Normanbelopp är den totala kostnad man betalar för ett sparande om 1000 kronor per månad i 10 år.
Som exempel har jag en bild på Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har en fondavgift om 0,2 procent per år. Det är den enda avgiften som är förknippad med att investera och äga fonden.
På 10 år summerar fondavgiften på ditt månadsspar om 1000 kronor till totalt 1880 kronor som alltså är normanbeloppet.
Jämför man med en fond som har tex 0,5 procent avgift så har den ett normanbelopp på 4432 kronor.

Fondavgiften tas ut löpande ur fonden direkt från kursutvecklingen kan man säga. Den går alltså inte att tajma och den syns inte som ett hack i kurvan. Därför är också kursutvecklingen för fonder jämförbara oavsett vad de har för fondavgift. Billiga fonder kan jämföras med "dyra" fonder. Man kan anta att en fond som presterat bra på lång sikt även kommer göra det i framtiden, tex Didner & Gerge Aktiefond. Jämför man den med Avanza Zero som är helt fri från avgifter och alltså har 0 kronor normanbelopp så har Didner & Gerge gett bättre avkastning på 1, 3, 5 och 10 år. Detta trots att fonden har en avgift om 1,22 procent och ett normanbelopp om 10631 kronor.

Historisk utveckling är ingen garanti varpå det är en god ide att inte bara titta på den.

Normanbeloppet är behändigt om man vill jämföra kostnaden för ett spar direkt i aktier. Vi använder åter Spiltan Aktiefond Investmentbolag med sina 1880 kronor normanbelopp och jämför med ett spar i Investor. Om man köper Investor för 1000 kronor per månad i 10 år betalar man 300 kronor i courtage (courtageklass mini hos Avanza eller Nordnet). För att jämförelsen skall bli rättvis räknar vi in återinvesterad utdelning varje år. Utdelningen växer varje år och för att göra det enkelt för mig "höftar" jag fram den kostnaden. Jag sätter den till 55 kronor vilket ger ett normanbelopp för Investor om 355 kronor.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en fin fond. Investor är ett bra investmentbolag. Kostnadsskillnaden för ett spar på 10 år mellan dessa två är 1525 kronor. I tillägg till detta har Investor dessutom gett en bättre totalavkastning. Åter poängterar jag att historik inte är en garanti för framtida avkastning men i detta fallet kan man ju också nämna att Investor är nästan en tredjedel av Spiltanfonden så om Investor inte går bra drar den ju ned fonden också.
Sammanfattningsvis har du betalat mindre i avgift och fått bättre avkastning genom en investering i Investor.
Det kostar också courtage när man säljer sina aktier och allra mest rättvist blir jämförelsen om man räknar in även det. Antaget att värdet på Investoraktierna efter 10 år är 200.000 kronor blir courtaget för att sälja dem 500 kronor och normanbeloppet för Investor blir totalt 855 kronor.


Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

  1. Investor säljer man inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med köpte för 120 kr för många års sen och den blir kvar 20 år till

      Radera
  2. Undrar förresten hur många småsparare som har koll på vilken otrolig betydelse courtaget har för avkastningen över tid? Även om courtaget har sjunkit relativt sett, så tror jag många därmed luras till att handla betydligt mer aktivt än vad de gjorde förr i tiden. Och det slår emot avkastningen i sin tur. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast förr i tiden tog Swedbank 100kr (2014??)i courtage. Känner mig inte alls lurad av Avanza och Nordnet, det är en tjänst värd att betala för och gör även att vi med lite kapital kan investera småsummor.

      Du kan också räkna bakvänt i förlorad avkastning av att inte investera alls. I mina ögon har nätmäklarna gjort oss alla en stor tjänst genom att ge storbankerna en riktig utmaning.

      Numera har vi gratis fonder (zero o superfonderna) och tom gratis aktieköp (nordnets fritt till 80k) o lite courtagefriadagar här o där!

      Mumma!

      /Andreas

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...