Sunday, January 15, 2017

Börsveckan som gått. V2 2017

Vecka 2 is in da house, eller in da books, ja ni vet.. Veckan bjöd på en oförändrad börs med OMXS30 på 0,03 procent plus. Det vart jojobörs dock, ett steg framåt och ett steg bakåt.
Blivande president Trump höll en presskonferens och kanske förvånande för många så sade han inget som drev upp börsen. Man hade nog väntat att han skulle köra sitt mantra och mata ut ett budskap om satsningar till höger och vänster. Han skjöt ned läkemedelsbolagen och en stridsflygtillverkare genom att påpeka att de tar ut alldeles för höga priser.
Jag har läst en del om traditionell handel i USA och att den tappar snabbare än väntat till förmån för näthandlare som tex Amazon.
En viktig lärdom man kan dra av detta är att verkligen försöka sätta sig in i ett bolags verksamhet och bilda en tro om hur dess marknad ser ut på sikt. Jag tror tex att på sikt kommer bilrelaterat få sig en rejäl omstöpning. Över 90 procent av tiden står en personbil och jäser på en parkeringsplats men i framtiden kanske man är med i en bilpool. Självkörande elbilar. Blir detta verklighet kommer det säljas färre bilar och det kommer leda till drastiskt lägre omsättning för reservdelar, verkstäder, bilhandlare. försäkringsbolag mfl.
Det här är ju bara ett exempel och vem vet om det sker om 5 eller 50 år.

I veckan fick jag utdelning från Balder preferens och köpte mer av den samma samt Akelius preferens. De är på nivåer som jag tycker är helt ok i rådande börs och ränteklimat. Jag tror dock att vi kommer få möjlighet att köpa tex Akelius för under 300 kronor under året. Förhoppningen är att kunna köpa den för 292 kronor eller lägre vilket inte alls är orimligt. För cirka ett år sedan var den nere kring 265-270 kronor. Går den ner till 270 kronor igen kommer jag sannolikt tanka tungt. Då gör jag en ordentlig översyn av portföljen och säljer eventuellt annat för att ladda på rejält i Akelius preff!
Länk till Akelius preferens hos Avanza (Adlink).

Några av mina inlägg i veckan:

Jag skrev om en strategi eller tankesätt att köpa aktier i par. Länk till inlägget.

Economista - Kvinnor som gillar aktier. Min intervju med Anna Svahn. Länk till intervjun.

Den bästa tiden är nu! Time in the market är det som gäller. Länk till inlägget.

Några artiklar/bloggar jag läst i veckan:

Jag har läst ett par feta rapporter om framtidsutsikter här är länk till Goldman Sachs. Det är en gedigen rapport och den pekar på liknande marknadstro som jag har, att vi framöver får avkastning lägre än historiska snittet.

Hon designade årets superfina Majblomma. Inte börsrelaterat men viktigt. Länk till artikeln.

Bloggaren Långsiktig Investering skriver mer om Polaris och deras motorcyklar. Länk dit.

I veckan som kommer får jag någon utdelning men den kommer nog behövas till skatten i min kapitalförsäkring. Just nu tror jag inte det blir något köp nästa vecka alltså men vi får se vad som bjuds.
Närmsta tiden är det bla Investor och preffarna från Balder och Akelius om de inte stiger som jag spanar på att köpa mer av.

Annons:
Investor 100 år, boken om Investor.
En mycket välskriven och intressant skildring av Investors och Sveriges historia. Sveriges äldsta och mest framgångsrika investmentbolag. 

12 comments:

 1. Hoppas också på att kunna öka i Akelius under 300 kronor.

  ReplyDelete
 2. Har du någon strategi hur stor andel av din portfölj du vill ha i preffar eller fixed income?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjena,
   Inte i exakta tal som jag håller mig till utan låter det vara flytande beroende på börsklimat mm. Om börsen skulle backa ordentligt några år och anses vara "billig" skulle jag vara mindre benägen att ha Fixed Income och anpassa andelen efter det. Nu har jag en tung viktning kring 38 procent vilket speglar min syn på marknaden framåt.

   Mvh petrusko

   Delete
 3. Hur tänker du kring Heimstadens preff? Precis som Akelius investerar man mest i hyresbostäder, mest i Norden och även på mindre orter visserligen. Mycket hög uthyrningsgrad, ränteteckning 3,8 och ltv på 46%(Q3). Känns rätt trygg och handlas kring 280 istället för 300. Jag hade Akelius men har sedan något år växlat över till Heimstaden.

  Jag ser på Avanza att det bara är drygt 600 ägare mot över 9000 i Akelius så den är verkligen impopulär, märkligt kan jag tycka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. HEimstaden är ingen favorit. De har lite sämre kåkar och är lite mer doldis. Att de har så få ägare kan bero på att de prisade bort sig i introduktionen. IPO var 320 kr vilket var alldeles för högt och den backade direkt. Den har varit nere kring 250 kronor och där tycker jag den är klart köpvärd. Heimstaden är finare än tex Amasten IMO.

   Mvh petrusko

   Delete
 4. Hej, och tack för en läsvärd blogg :)
  Kan det vara på dax att byta tillbaks från Corem till Klövern ?
  Sedan du bytte den 13/12 har Klövern tappat och Corem stått still.
  Är det något du funderat på ?
  Mvh / Jörgen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Jörgen,
   Jag har kollat på det en tid och tanken har slagit mig men än så länge ingen deal. Uppstår det ett riktigt bra läge gör jag gärna bytet. Vill ha några procent fler aktier isf.

   Mvh petrusko

   Delete
 5. Du har förmodligen helt rätt i din tro om Akelius. Akelius var en av de skickligaste företagsbyggarna, och skatteplanerarna, som vi haft i Sverige. Företaget står oerhört starkt internationellt idag, och finansiellt. Sedan får vi hoppas att spararna i prefar helt ignorerar Hembergs budskap om att trada i prefar. Det är ju exakt tvärtom emot vad han säger, dvs man ska köpa dem när de kommer ned i pris och yielden därmed blir än mer förmånlig. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  ReplyDelete
 6. På tal om Amazons ökande dominans, hur ser du då på den där skotillverkaren du skrev om?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej,
   MEnar du VF Corp som äger Vans och The North Face mfl som tillverkar skor? Det är fina varumärken och bra produkter som säljer oavsett butik. Ju mer handeln i allmänt skiftar över till webben gör försäljningen av deras produkter det samma.
   Just nu har de det lite tufft för att handeln i helhet i USA inte är toppen. Webb + fysisk butik totalt alltså.

   Mvh petrusko

   Delete
 7. Vid vilket pris är Balder pref köpvärd respektive ett fynd? Tack för en bra och pedagogisk blogg.

  ReplyDelete