måndag, januari 16, 2017

Besvikelse från H&M

Idag rapporterade Hennes & Mauritz försäljningssiffror för december 2016 och det var klart sämre än analytiker och marknaden väntat sig. Försäljningen steg med 6 procent och väntat var lite drygt 9 procent.
Att resultatet påverkas av investeringar osv är en sak och det är ju inget konstigt men dålig försäljning är svår att bortförklara.
Att skylla på vädret brukar ju vara poppis; Det var för varmt, för kallt, för regnigt, för blåsigt osv.

Bättre än 6 procent försäljningstillväxt vill vi allt se från H&M.
Jag äger bolaget och tror på dem på lång sikt. Sedan en tid avvaktar jag med att köpa mer, jag vill se att aktien får fart och tar sig vidare först. H&M-aktien har varit en rutten placering i flera år men på längre sikt har den varit jättebra. För den långsiktige är en svacka på några år ingenting men nu börjar det dra ihop sig för H&M att få fart igen. Aktien alltså, bolaget är ju sunt och gör jättevinster men för att förtjäna hög värdering måste de prestera bättre. Det stora investeringsprogrammet som löpt några år nu och som skall främja deras e-handel, det är över nu under 2017 och borde medföra att redovisad vinst stiger bättre senast 2018.
Länk till Hennes & Mauritz hos Avanza (Adlink).

10 kommentarer:

 1. Om Du inte är beredd att köpa mer H&M på dagens nivåer så skall Du sälja Dina nuvarande aktier. Tror man inte på ett bolag dvs vill inte köpa mer aktier i bolaget så skall man också ta konsekvenserna och sälja sitt nuvarande aktieinnehav. Annars riskerar aktien bara att bli en surdeg som bara ligger kvar och hoppas på framtida ökning som kanske aldrig kommer?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Jag tror som sagt på bolaget. Det är ett av mina största innehav.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag tror också på HM på länge sikt. Kanske inte aktien lyckas prestera så bra i år men ser vi på 5 år så kommer det hända grejor.

  Folk har behövt kläder sedan stenåldern och vi vill alla ha billiga kläder. När det kommer till pris och kläder finns det få konkurrenter, speciellt nu när många klagar över den bristande kvalitén att beställa kläder från Kina.

  Jag har skrivit en del om varför jag gillar H&M på min blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självfaller behöver folk kläder, frågan är dock, behöver folk HM:s kläder. Slutkunder är kluriga, ena dagen är man inne och sedan blir man passé. Händer med klädkedjor, järnhandel, matvarubutiker, med mera.

   Har jag sett många fina stora bolag som riktar sig till slutkund gå omkull.

   Radera
 3. Undrar hur många av bloggare och aktie ägare köper själva hm kläder ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det får vi hoppas att det blir fler =)
   Till mig själv köper jag inte på H&M men till mina barn blir det massvis. Min fru handlar mycket till sig själv där. Vi har även handlat på deras web och det funkar fint.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag skulle också se att HM presterade avsevärt bättre beträffande kommunikationen. Nuvarande VDn verkar snudd på folkskygg. Eller så anser han att verksamheten enbart är familjens business...? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren,
   Ja det har de försämrat på senare år. MEdvetet till marknadens förtret.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Mkt pessimism kring HM, läge att köpa? "När blodet flyter på gatorna ska man köpa aktier..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   KAnske är det så det får framtiden utvisa. H&M har varit i frysboxen länge nu, flera år faktiskt. Det är nog flera som resonerat så tidigare, för något år sedan eller två. Det har ju varit en sur placering men kanske är det nu det händer. Jag hoppas och tror aktien vaknar till liv igen närmsta året.

   Mvh petrusko

   Radera