lördag, februari 27, 2016

Månadssparande cool funktion

Avanza har lagt upp en cool funktion på sin sajt. En sorts kalkylator för månadsspar.
Man knappar enkelt in sina förutsättningar som ev startbelopp, antal år man vill räkna på, antagen avkastning per år samt hur mycket man planerar spara per år.

I bilden jag tagit från Avanzas sajt har jag matat in lite siffror för skoj skull.
Ett startbelopp om 25.000 kronor, månadsspar om 3000 kronor under 10 år till en genomsnittlig avkastning om 9%.
Detta ger resultatet 646.181 kronor efter tio år, ganska nice eller hur!

För gemene man är det sannolikt ganska tråkigt att spara men kan man visualisera sparandet på detta viset blir det nog lite häftigare. Cirka 650 tusen kronor är mycket pengar och känns nog avlägset för många men det här exemplet är nåbart för gemene man. Kan man visualisera det på detta viset är det nog många som också kan känna att det är nåbart.

En cool och rolig funktion men så mycket mer än det. En nyttoladdad funktion för många tror jag. Bra där Avanza att ni underlättar och manar till sparande.

I ett månadsspar tycker jag att billiga indexfonder är den bästa basen, det ger sannolikt den bästa avkastningen för gemene man på lång sikt. Avanza har en riktigt bra fond i sin Avanza Zero som namnet antyder är helt utan avgifter. Jag tycker detta är fonden att kolla på i första hand som bas i sitt spar.

Här är länken direkt till Avanzas sajt. Gå in och mata in dina siffror och bolla fram och åter. belopp per månad, antal år osv. Det är jättekul.7 kommentarer:

 1. Satt själv och lekte lite med den där igår. Verkligen tummen upp till Avanza som är med och revolutionerar sparande för oss småsparare och de som är mindre intresserade.

  Trevlig helg Petrusko!

  SvaraRadera
 2. Bra grejer, en kunde varit ännu bättre om dom lagt till utdelningsprocent. För att även kunna räkna med utdelningarna, hade varit grymt för oss med utdelningsportföljer.

  SvaraRadera
 3. Bra grejer, en kunde varit ännu bättre om dom lagt till utdelningsprocent. För att även kunna räkna med utdelningarna, hade varit grymt för oss med utdelningsportföljer.

  SvaraRadera
 4. Det säger väl rätt mycket om hur usla Avanza tror folk är på basal matte? Och kanske har de rätt, den svenska skolan har ju havererat totalt pga. politikernas agerande. Kan man inte själv räkna ut dylika ting, då ska man nog inte spara alls eftersom man har noll koll.

  SvaraRadera
 5. Jag har en del av mina egna sparpengar i Avanza Zero men jag är inte alls lika positiv till fonden som jag en gång var. Med innehav i de trettio mest handlade företagen i Sverige så är den långt ifrån balanserad eller diversifierad. Mycket industri. Mycket finans.

  Det som är bra är att den är billig, men jag tror att jag skulle rekommendera Nordnet Superfonden Sverige om jag skulle rekommendera endast en billig indexfond i Sverige. Den är lite bredare, har aktier i lite fler bolag, men är annars likadan.

  SvaraRadera
 6. Alla ni som vill ha en RIKTIG sparkalkylator - kolla in Stefan Thelenius (z2036) http://z2036.blogspot.se/p/sparkalkylator-deluxe.html

  SvaraRadera
 7. Måste tipsa om rikatillsammans kalkylator, den tar även hänsyn till diverse skatter, väldigt motiverande och kul att sitta och pilla med.

  https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

  SvaraRadera