Billig småbolagsfond. Xact Svenska Småbolag

Det här är en nystartad ETF med inriktning mot svenska småbolag. Fondbolaget Xact är den största aktören i Norden på ETF:er och har över 90% marknadsandel, det är Handelsbanken som står bakom Xact.

Avgiften på denna ETF är 0,3% vilket är väldigt lågt för att vara en småbolagsfond. Jämförelsevis kostar Carnegie Småbolagsfond 1,6%.
På lång sikt är det viktigt att hålla nere kostnaderna varpå billiga fonder ofta är att föredra framför dyrare alternativ som har svårt att kompensera för sina höga avgifter.

Fondens startdatum är 9/2 2016.
Ingen utdelning lämnas av fonden. Erhållna utdelningar investerar fonden i sina innehav.

Klicka på bilden intill för att se några av innehaven. Jag har valt ett annat spår än normalt här. Istället för att som vanligt visa de största innehaven har jag börjat i andra änden. Den här listan visar fondens allra minsta innehav.

Då denna inte lämnar någon utdelning är den tyvärr inget för mig men jag tror den kan vara en bra placering på lång sikt. Småbolag har historiskt genererat högre avkastning än stora bolag.
Med en låg förvaltningsavgift om 0,3% är den här ett fint alternativ för den som vill ha exponering mot just småbolag.

Länk till Xact Svenska Småbolag hos Avanza.

Det är svårt för proffsen att uthålligt slå index på riktigt lång sikt och för oss småsparare är det inte direkt lättare. Superinvesterare som Warren Buffett rekommenderar oss att spara i billiga indexfonder, det kommer ge oss allra bäst avkastning.
Tänk på det och fundera noga över din strategi och riskprofil. Likt Buffett förespråkar jag ett långsiktigt sparande i billiga fonder. Det håller nere risken och ger med största sannolikhet den bästa avkastningen för gemene man. Lustigt nog är det den enklaste strategin, den kräver inga kunskaper om marknaden. Man letar sonika fram fonder man tycker verkar bra med lägsta möjliga avgift. Det finns till och med indexfonder utan avgift. Nordnet har superfonden och Avanza har Avanza Zero, helt utan avgifter.

Xact Svenska Småbolag och Avanza Zero kan tänkas vara en mycket bra bas i ett långsiktigt sparande. Till pension, till barnen osv.

ETF står för Exchange Traded Fund vilket på svenska betyder: Börshandlad fond. Som namnet antyder köper man dessa över börsen precis som om de vore aktier. Man betalar courtage när man köper och säljer precis som med aktier.8 kommentarer:

 1. Bra tips! Vad tycker du om WP Carey, som du har på din bevakningslista, den ligger strax under $57 och ca 7% direktavkastning nu. Är det köpläge eller vill du ha den ännu billigare innan du blir intresserad?

  Tack för en bra blogg!
  Jan

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att flertal av dessa innehav är stora bolag, är inte det något vilseledande att kalla det här för en småbolagsfond?

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att flertal av dessa innehav är stora bolag, är inte det något vilseledande att kalla det här för en småbolagsfond?

  SvaraRadera
 4. Hejsan Petrusko!

  Jag funderar mycket på hur man ska fördela sina pengar. Aktier / Fonder / Långa, korta räntor...

  Har du några ideer? För min del kommer jag att förvalta ett arv samt spara egna pengar och min tanke är att spara och investera i minst 20 år.

  Tack för en bra blogg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! Förstår dock inte heller riktigt hur detta kan kallas för en småbolagsfond.

  SvaraRadera
 6. Denna har jag missat. Jag pensionssparar (och sparar till min dotter) i bland annat Didner & Gerge småbolag, med 1.40% avgift. Undrar hur denna skulle stå sig mot den.

  SvaraRadera
 7. Saxat från fondbestämmelserna (se https://secure.msse.se/shb/temp/pdf/XACT_Svenska_Smabolag_Fondbestammelser.pdf )

  "Fonden skall ha exponering mot företag, vars marknadsvärde vid investeringstillfället ej överstiger ett värde motsvarande 1 % av det samlade marknadsvärdet av bolag upptagna till handel på den reglerade marknaden NASDAQ OMX Stockholm. Fonden har dock möjlighet att exponera sig i bolag med högre marknadsvärde, om det bedöms att portföljen härigenom kommer att utgöra en mer kostnadseffektiv och likvid representation av den svenska småbolagsmarknaden. Möjligheten till exponering i sistnämnda typ av bolag är begränsad till sammanlagt 10 procent av fondförmögenheten."

  I praktiken är det nog inte görligt att ha en renodlad småbolags-etf med så låg avgift med tanke på den ringa handeln i många small caps.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 8. Hello,
  flera kommentarer nu om storleken på bolagen. Det finns lite olika måttstockar för det där. En ganska vanlig i finansvärlden är att bolag under 10 miljarder börsvärde är småbolag.

  Nasdaqs (börsens) definition är att bolag med börsvärde över 1 miljard euro är large cap. Drygt 9 miljarder kronor och däröver alltså.

  Visst är det stor skillnad i storlek på ett bolag med 600 miljoner börsvärde jämfört med ett som har 3 miljarder men i the bigger picture är de båda småpotatis. Tex har ABB och Nordea båda ett börsvärde på respektive 350 miljarder kronor, det är stora bolag. Bolaget med 600 miljoner börsvärde och det med 3 miljarder är bägge knappa 1% av detta.

  Mvh

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...