Utdelning spikad i WINC och INCU ifrån iShares

 



WINC och INCU är två börshandlade fonder ifrån iShares som pyntar utdelning kvartalsvis. De har en inriktning att generera stor utdelning och gör det bla med hjälp av optioner. En sådan optionsstrategi ger en garanterad intäkt men man går miste om en del av börsens kursuppgång i långa loppet.

Med X-dag 17 april och pay date 30 april är utdelningen enligt nedan.

WINC - iShares World Equity High Income UCITS ETF: $0,1081

INCU - iShares US Equity High Income UCITS ETF: $0,1266

För de två fonderna summerar de senaste 4 utdelningarna enligt följande:

WINC $0,4676 vilket på kursen 4,225 euro ger en direktavkastning om 10 procent.

INCU $0,4619 vilket på kursen 4,214 euro ger en direktavkastning om 9,9 procent.

De här fonderna har samma strategi med skillnaden att den ena äger endast USA-aktier och den andra äger globala aktier. Jag äger bägge men har satsat mest på WINC den globala fonden.

Läs mitt inlägg med mer info om WINC: https://petrusko.blogspot.com/2024/07/nytt-innehav-winc-ishares-world-equity.html

17 kommentarer:

  1. 10% direktavkastning på båda är ju otroligt bra. Tyckte kursen steg rätt bra också innan raset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattias,
      Jag instämmer angående kursen. De tickade på ganska bra där och även om man räknar in de stora utdelningarna som lämnat fonden och den backat därefter så har de tickat på upp ganska bra. Att de backat nu i det breda börsraset är inget annat än självklart. Lika självklart är det inte att de fångar uppången när den kommer och beroende på hur den sker. Om den är blixtsnabb eller utdragen. Jag tror de kommer fånga uppgången hyggligt baserat på upplägget med optionerna att de ställs ut veckovis på endast en del av portföljen. De här två fonderna använder även futures för att fånga kursutveckling. Vi får se hur det spelar ut.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko, vad tror du om framtiden för Bulten? Tycker kursen onekligen är intressant i detta läge. Trevlig helg/Ola

    SvaraRadera
  3. Vad är din tanke kring deras möjlighet att fortsätta ge denna utdelning samtidigt som NAV ökar, eller åtminstone inte minskar, över lång tid?

    Man brukar ju prata om att akta sig för falla för "yield chasing", att köpa aktier i företag där direktavkastningen är två-siffrig och uppåt, då det, oftast, inte är en hållbar utdelning över tid utan snarare indikerar en värdefälla eller liknande. Gäller inte samma sak för dessa fonder?

    Jag förstår att företagsrisken är bortdiversifierad genom att man äger många olika företag, men det låter nästan lite för bra för att vara sant att man skulle kunna få 10% DA, samtidigt som den blir inflationsskyddad om NAV behålls eller ökar i takt med inflationen.

    10% DA plus 2% kursökning (eller vad nu inflationen är) skulle innebära 12% avkastning vilket ju är en väldigt hög avkastning om den är långsiktig.

    Frågan gäller väl i viss mån alla dessa nya ETF'er som JGPI och Montrose fond, även om väl dessa siktar på en något lägre DA och därmed har större chans att inflationsskydda DA'n genom att öka NAV.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De här fonderna WINC och INCU levererar avkastning huvudsakligen via utdelningar. Optionsstrategin de använder flyttar avkastning ifrån kurstillväxt till utdelningsbara optionsintäkter. Strategin de använder medger viss kurstillväxt över tid men det är ingen magi i en sådan här fond.

      I runda slängar är potentialen liknande globalindex och man skall förvänta sig att den avkastningen kommer huvudsakligen via utdelningarna i fonden.

      Utdelningen och optionsintäkterna alltså baseras på fondens NAV. Över tid förväntas det stiga och därmed även utdelningen. De här fonderna har ett upplägg som gör att de är med på viss uppgång när börsen vänder igen. De säljer optioner mot endast en del av innehavet veckovis och de använder sig av futures.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Har du några uppslag på ETF:er som liknar WINC och INCU fast som är lutade mot europeiska bolag eller så? Alternativt ett bättre urval från världen. Tycker mycket av det jag har är så USA-tungt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det finns inga sådana fonder med inriktning mot Europa. De globala varianterna har en fördelning som börsvärdet i världen ser ut, cirka 70 procent USA.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Trist. Om man tjatar lite kanske Montrose skulle kunna ordna någonting med lite annat urval än USA. Känns som att det borde finnas en efterfrågan.

      Radera
  5. 10% på närvarande kurs ja, raset är betydande och utdelningen kompenserar föga för detta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Varför skulle utdelningen kompensera för det? Det är ett allmänt börsras vi har i ryggen nu. Ingen tror att utdelningen magiskt gör att fonden står över nedgången som alla andra drabbas av.

      Mvh P

      Radera
    2. Detta var den dummaste kommentaren jag någonsin läst på denna bloggen. Tänkte du ens innan du skrev den?

      Radera
  6. Märklig kommentar !

    SvaraRadera
  7. Hej! Har en fundering som jag gärna vill ha input på och som gäller en liknande ETF.
    Rent hypotetiskt säg att man har 6 miljoner sek och vill kunna leva på portföljen. Man inser att man gör en del fel med enskilda aktier och vill skydda sig mot sig själv. Om man placerar 4 miljoner i Montrose utdelande ETF (montdiv) och 2 miljoner i deras nya ETF (montlev) med 25% hävstång borde man få ca 240 000 sek/år i utdelning samt en del tillväxt (dels från montdiv enligt Montrose simulering med främst ifrån den andra). Vad tycker du om ett sådant upplägg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja ditt upplägg fungerar enligt dina beräkningar och det är inte orimligt. Bolagsrisken är borta då de två fonderna är superbreda. Värt att reflektera över är att en sådan portfölj ger dig cirka 70 procent dollarexponering. Eftersom globalindex och de två fonderna du nämner innehåller runt 70 procent USA-aktier.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Eftersom utdelning och optionsintäkterna baseras på fondens NAV, så kommer väl utdelningen att sänkas om det blir en längre period av lägre aktiekurser än idag.

      Så man bör väl ha en hel del säkerhetsmarginal i en sådan uträkning då både denna risk och valutarisken kan göra att man får mindre utdelning under långa perioder.

      Radera
    3. Jag hade under flera år "ren" utdelningsportfölj men gjort om så att basen (planen är minst 50%) är indexfonder för att skydda mig mot bolagsrisk samt mina egna misstag. I det långa loppet tror jag på global- och USA fonder, det är i USA som den mesta tillväxten har skapats.
      Jag tror att marknaden kommer vara slagig så länge clownen är president i USA och han har ju som mål att sänka dollarn så i det kortare perspektivet kommer jag att vara försiktig. I det längre perspektivet (tiden efter Trump) har jag inget emot att ha ca 70% exponering mot USA/dollar. Europa ligger tyvärr långt efter och fokuserar för mycket på regleringar, handelshinder (för att gynna egna länder/företag) mm. Det verkar som att Sverige kommer ta en vänstergir, otroligt att S har så mycket stöd och att folk tror att de har lösningen på de problem som de skapat

      Radera
  8. Fyllde på rejält i WINC idag. Vissa värdepapper känner man mer inför. Löjligt men sant. Funderar på att utöka exponeringen i Europa men samtidigt så har de inga pjäser i klass med MCDONALDS och Pepsi eller Johnson & Johnson. USA lär gå fint oavsett vem som sitter i Vita huset. Vi får se helt enkelt. Under tiden tar jag emot nya utdelningar och kanske unnar mig en ny 👕. Lycka till alla därute oavsett förutsättningar och målsättning. Fridens liljor.

    SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning Vs SEB Sverige Indexnära

  Att investera i utdelningsaktier kan vara en bra deal i långa loppet. Vissa investerare väljer själva ut aktier medan det finns fina fonde...