1 år med Handelsbanken USA Indexfond med cash utdelning

 


För lite drygt 1 år sedan började jag investera i indexfonden Handelsbanken USA Index Criteria B. Den är en lite udda fågel i min portfölj men det ligger inte på fonden utan på mig och min strategi. Jag investerar primärt i utdelningsaktier och fonder med inriktning mot utdelningsaktier. Jag är dock inte helt insnöad på det spåret utan är även en förespråkare av att investera i helt vanliga indexfonder. Man kan ofta se mig skriva något i stil med "det är ett smart val att investera i helt vanliga indexfonder". Ah ja, på den vägen är det. Min portfölj är primärt utdelningsaktier men jag vill ju också vara smart... =) Så jag har lite vanligt index också.

Jag valde den här fonden ifrån Handelsbanken med följande resonemang på ett ungefär; Jag övervägde en globalfond men då de ofta består av cirka 70 procent USA är det inte stor skillnad mot en ren USA-fond. Den amerikanska börsen innehåller ett stort antal fantastiska bolag och så har det alltid varit. Det är en av de bäst presterande börserna över den senaste 100-års perioden. Jag tror på USA och dess fantastiska bolag även i framtiden. Därmed är en ren USA-fond framför en globalfond inget konstigt för mig. Den här fonden ifrån Handelsbanken har en rimlig avgift om totalt 0,22 procent. Den version av fonden som jag valt med "B" i slutet av namnet pyntar dessutom cash utdelning.

Cash utdelning var det ja. Varje år i mars pyntar fonden utdelningen och de siktar på att hålla den på 3,5 procent direktavkastning. I år var den på 20,04 kronor vilket var en rejäl höjning mot året innan. Det kommer sig av att USA-börsen har stigit stadigt och de där 3,5 procenten därmed utgör en större slant i kronor räknat. Börsen har stigit vidare sen utdelningen i våras och därmed fondens andelskurs. Skulle den hålla sig på den här nivån inför beslutet om utdelning i mars kan den tänkas landa på 21,14 kronor.

Läs mitt inlägg om fonden med 10-års utdelningshistorik: https://petrusko.blogspot.com/2023/08/handelsbanken-usa-index-criteria-b-med.html

Jag tittade till fonden idag då det slog mig att jag kommit av mig med köpen i den. Det är ett litet innehav och jag har tänkt mig att köpa lite mer då och då. Nu är det längesedan sist varpå jag fick lite känsla att jag behöver rycka upp mig. Det är en fin komponent i portföljen som tillför bred diversifiering och dessutom i bolag som till stor del är av annan typ än de jag äger i övrigt.

4 kommentarer:

  1. Många ekonomer tror att USA och dollarn som reserv valuta är på väg mot slutet av sin era och att ledartröjan tas över av BRICS länderna är detta någonting som du har tagit med i dina kalkyler eller kör du business as usual?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Nej det är inget jag tror på och inte något som jag ser som ett hot för en investerare att välja bred USA-exponering.

      Det är mer av en valutagrej det du klurar på och jag är inte värst orolig över ett gäng länder (kommunister, terrorister, pirater mfl) och deras handel med varandra.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej! Tycker det tar emot att fylla på i portföljen nu när alla index är på ATH. Försöker du tajma dina köp, tex bygga kassa inför säsongsmässigt svagare period (som nu) och invänta större dippar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är ett misstag att försöka tajma på det viset. Ingen vet på förhand när börsen skall gå ned och när den skall gå upp igen. Man kan alltså inte veta när man skall sälja för att tajma nedgången och man kan inte veta när man skall köpa igen för att vara med när det går upp.

      Medan man väntar på dippar stiger börsen och man går miste om avkastning.

      Börsen går upp över tid och sätter därmed nya ATH hela tiden.

      Mvh petrusko

      Radera

1 år med Handelsbanken USA Indexfond med cash utdelning

  För lite drygt 1 år sedan började jag investera i indexfonden Handelsbanken USA Index Criteria B . Den är en lite udda fågel i min portföl...