The Income Factory

 


Steven Bavaria är en gubbe med en lång karriär i finansbranschen i USA. Han har en nischad investeringsstil som går i linje med hur jag resonerar kring vissa investeringar. Om sin strategi har han skrivit en bok med titeln "The Income Factory" och den berättar på ett bra sätt hur han gör och resonemanget bakom. I runda slängar resonerar han att börsen historiskt har avkastat kring 10 procent per år och att en del kommer från kurstillväxt och en del ifrån utdelningar. Ser man på S&P500 tex så har den en direktavkastning om 1-2 procent och en kurstillväxt om 8-9 procent per år. Ja det är ett rent hypotetiskt exempel men ungefär så det ser ut i snitt över lång tid. Bavaria lyfter fram att matte är matte och var avkastningen kommer ifrån har ingen betydelse. Man kan prestera de där 10 procenten via en investering med 8 procent direktavkastning och 1-2 procent kurstillväxt.

Man kan skapa en hygglig totalavkastning med högavkastande investeringar helt enkelt.

Jag gillar verkligen Bavarias strategi och resonemang och därmed gillar jag boken. Ändå vill jag höja ett varningens finger för boken och att i första hand kolla in någon Youtube-video med gubben. Boken innehåller nämligen en hel del fluff som gör att man kan tappa intresset. I första delen av boken förklaras upplägget bra men sedan blir det mycket upprepning och en hel del om värdepapper som bara är tillgängliga i USA samt en del om skatt/konton.

Apropå den här approachen så pratade jag för många år sedan med en gubbe om en investering i Balder preferensaktie. Det är många år sedan den löstes in och än fler år sedan den hade IPO men anyhow: Gubben hade deltagit i IPOn för 250 kronor stycket för Balder preff. Utdelningen om 20 kronor per aktie motsvarade en direktavkastning om 8 procent. Han återinvesterade regelbundet utdelningarna i fler Balder preferens. Den här diskussionen kom på tal när jag vid det tillfället tyckte att Balder preferens var dyr kring 300 kronor. Gubben tyckte det var okej och bara fortsatte återinvestera. Jag vet inte om han behöll dem hela vägen till dess de löstes in för 350 kronor men oavsett fick han en mycket god totalavkastning.

Jag investerar själv i preferensaktier och har så gjort i snart 20 år nu. Det är inte något jag använder mig utav nu för att jag lever på utdelningar utan jag ser det som en bra komponent för att generera en hygglig totalavkastning i min portfölj. Jo visst har jag en defensiv inriktning men jag har ändå lyckats prestera god avkastning över tid trots att jag har defensiva aktier som bank, Axfood och en god del preferensaktier.

Nu investerar jag även i ett par fonder av "Covered Call"-typ. Dessa är typiska income-investeringar i min värld. De genererar hög utdelning här och nu och en begränsad kurspotential. Fonderna innehåller vanliga aktier och liknar kanske något index men de går inte alls som index. De säljer optioner mot innehavet vilket ger intäkter men ger samtidigt bort uppsidan (till varierande grad beroende på strategi). De är alltså inte konstruerade för att prestera som index eller de aktier de innehåller. De är konstruerade för att generera hög utdelning här och nu. De jag äger har en strategi som innebär att de genererar hög utdelning nu och en viss kurstillväxt på sikt.

Jag har satsat stort på JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income ETF som snart har ett års historik och pyntar utdelning varje månad.

Jag har gjort några initiala köp i WINC iShares World Equity High Income som är relativt nystartad och bara hunnit pynta en enda full kvartalsutdelning än så länge. Den siktar jag på att öka i om/när jag ser att utdelningen är hög som jag förväntar mig. Just nu pekar den första riktiga kvartalsutdelningen på en direktavkastning kring 9 procent i årstakt.

Nu blev det ett långt sidospår här men kanske relevant ändå hur jag kopplar ihop det Bavaria gör och det jag gör. Jag investerar för inkomst här och nu, jag är en "income investor". I Sverige är den termen obekant men i USA och andra delar av världen är det en grej.

Skippa boken men kolla Youtube sa jag. Det finns lite olika videos med Bavaria. Den jag tycker är bäst är även längst vilket alla kanske inte pallar med. Han har på sin egen kanal en hisspitch för The Income factory och den finner man om man söker på Steven Bavaria på Youtube. Nedan är videon jag gillar bäst, den jättelånga videon.


10 kommentarer:

  1. Intervjun hos armchair income (youtube) är också mycket bra. /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Tack för din kommentar. Ja den videon är också bra och jag gillar även gubben som äger kanalen Armchair Income. Han är kul, fräsig och intresserad av precis den typ av placeringar som faller mig i smaken =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag kollade på dom fonderna som du länka till i inlägget. Dom fanns på tyska börsen. Hur är det med fonder från Tyskland, kan man ha dom på ISK eller bör man av skatteskäl ha dom på en kapitalförsäkring istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De funkar bra på ett ISK eftersom deras juridiska hemvist är på Irland och det inte dras någon skatt på utdelningen som de betalar till oss andelsägare.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. The wild west investment01 september, 2024 17:06

    Vad anser du om Canadian Banc Corp?

    Liknade upplägg som JGPI.
    har funnit i 20 år
    Är månads-utdelare.

    Under 20 års tid hat dom endast ställt in utdelningen vid två tillfällen.
    Den ena månaden var vid corona-krisen och det de andra tillfället var vid finas-krisen 08.
    Alltså har dom ställt in utdelning endast 2 månader av 240 månader.
    Yield har legat mellan 8-15 % varje år.
    Aktiekursen har dock tappat ca 20% sen start.
    Dock är det ju bara 1% per år.
    Med nuvarande da på 14 % så tycker jag den är ett bra alternativ till Jgpi .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag minns inte att jag spanat på just den där men kanske har jag tagit en snabb titt vid något tillfälle. Det finns ett gäng sådana där upplägg i Kanada och flera av dem är nog inte så tokiga.

      Siffrorna som du nämner är ju klart rimliga. Att kursen backat en del på så pass lång tid är ingen big deal när man samtidigt pyntat rejäl utdelning.

      Jag får kanske ta mig en titt på den då det låter lockande.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej! Sedan 2009 är aktien upp 60%. Tydligt vågmönster i kursen med stigande trend. Kopplat med monsterutdelningen månadsvis så blir det trevligt! Om jag inte minns fel är utdelningen dynamisk och att om kursen går över en viss summa så hoppar man över utdelningen för månaden. Då får man sälja av andelar och köpa tillbaka senare istället. Ta vad jag säger med en nypa salt det kan ha ändrats. Mch Anders

      Radera
  4. Tjenare Petrusko.
    Tack för en intressant video.
    Jag har för mig att du skrev ett inlägg för inte så jättelänge sedan om inkomstinvestering, men jag hittar det inte på bloggen. Om du vet vilket jag menar får du gärna länka.
    Tack och god avkastning på dig.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag tror jag hittade inlägget du syftar på. Länk nedan till ett inlägg med rubrik "Investera för inkomst".

      https://petrusko.blogspot.com/2024/02/investera-for-inkomst.html

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Yes, det var inlägget jag letade, tack:)
      /K

      Radera

Fastighetstema på EFN

  Igår var det fastighetstema på EFN och det pratades generellt samt ett knippe bolag specifikt. Man pratade bland annat om Hufvudstaden oc...