Ett resonemang om QYLE Global X Nasdaq 100 Covered Call ETF (QYLD)

 


Jag har skrivit ett knippe inlägg om den här ETFen och "varnat" för den. Jag har dock skrivit att man ändå kan ha användning av den om man verkligen förstår hur den funkar och framförallt att man har rimliga förväntningar. 

Global X Nasdaq 100 Covered Call ETF har ticker QYLD på den amerikanska börsen men sådana fonder har EU satt stopp för. Sedan några år finns en version av fonden noterad här i EU och den har ticker QYLE på tyska börsen. QYLE kan vi alltså investera i om vi önskar. De gör samma grejen och man kan kolla på den amerikanska fonden för att se längre historik.

QYLD i USA har över 10 års historik. Den innehåller aktierna som ingår i Nasdaq 100. Man behöver förstå några viktiga saker med den här fonden. En grej är att den inte utvecklas alls som Nasdaq 100 på uppsidan. Detta eftersom fonden säljer hela exponeringen via optioner. De ger alltså någon annan rätt till all uppsida mot en optionsintäkt på några procent. Den här optionsintäkten är det som möjliggör den höga utdelningen. När börsen går ned så är man dock med på nedgången eftersom optionsinnehavarna inte kommer nyttja optionerna då det går att köpa exponeringen billigare över börsen. Ingen uppsida men med på hela nedsidan alltså.

Man får exponering i en optionsstrategi som utvecklas inte alls likt Nasdaq 100.

Nästa grej då är att förstå totalavkastningen. Fonden har en direktavkastning om 12-14 procent och den är otroligt lockande för många investerare. Den är dock bedräglig om man inte sätter sig in i hur fonden funkar. Eftersom man alltid har sålt all uppsida via optioner så repar sig inte fonden när börsen går ned mycket. En liten dämpande effekt är att de får in optionsintäkter på 2-4 procent per månad och delar ut 1 procentenhet utav det medan resten återinvesteras. Det bromsar en del av nedsidan men det räcker inte för att kompensera de gånger när börsen backar betydligt mer än så. 

Kursen går ned över tid. På grund av den här strategin de valt med optionerna att alltid sälja all uppgång och att alltid göra det på hela portföljen så blir en effekt att andelskursen/NAV går ned över tid. Man behöver väga in den sjunkande andelskursen ihop med utdelningarna för att se fondens totalavkastning. Utdelningen på 12-14 procent ihop med den backande andelskursen har mynnat ut i en årlig genomsnittlig totalavkastning om cirka 7,6 procent.

7,6 procent är avkastningen i QYLD per år, totalt!

Är man med på detta, förstår man det kan man överväga en investering i fonden. Om den kan vara en komponent man har användning av. Den är inte en fond för exponering i Nasdaq 100. Den är inte en fond med 12-14 procent avkastning per år.

Okej, vi fattar grejen nu. 7,6 procents totalavkastning via pålitliga utdelningar varje månad. Det kan vi utvärdera i relation till något annat. Tex en investering i preferensaktier. Preffar har en direktavkastning i den häraden, 6-7,5 procent och de har en begränsad kurspotential. Är du en investerare i preferensaktier så kan alltså det här vara en komponent som tillför något. Kanske en komponent man har användning för i en preffportfölj jämte andra värdepapper som presterar något liknande totalavkastning.

QYLE som den heter på tyska börsen har gått bra kursmässigt just det här året men man skall inte extrapolera det framledes utan snarare titta på den historiska prestandan via den amerikanska noteringen. Den är mer rättvisande.

En bonus: När jag ändå bemödat mig att skriva så här mycket om fonden så kan jag nämna den här bonusinfon om dess historiska prestanda. Den har ju över 10 års historik i USA men det har skett en viktig förändring i fonden under andra halvan av den perioden. Tidigare pyntade de en mycket större del utdelning utav de optionsintäkter de genererar. För ett antal år sedan införde de en begränsning som innebär att cirka 1 procent per månad betalas ut men de får in mycket mer än så varje månad på optionsintäkterna. Det som inte delas ut återinvesteras inom fonden. Det här nämnde jag i texten högre upp i inlägget men det är en faktor som kanske kan göra att prestandan i fonden är en gnutta bättre under den kommande 10-årsperioden. Det är en dålig faktor det där att vara med på all nedsida men ingen uppsida. Under första perioden av fondens historik så återinvesterade de inte som de gör nu och det gröpte ur NAVet snabbare. Att de nu återinvesterar en del varje månad är mycket bättre. Det är fortfarande så att andelskursen kommer gå ned över tid men kanske inte lika mycket som den gjorde förr innan den här uppdateringen.

Jag äger inte QYLE men jag ser att den kan vara en användbar komponent. Jag äger några andra fonder med "Covered Call"-strategi som gör sin grej mycket bättre och sannolikt kommer ha en stigande kurs över tid. Det är JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income ETF och WINC iShares World High Equity Income ETF. Det är två fonder som jag tror är avsevärt bättre än QYLE på sikt men den där QYLE kanske är bättre än tex Volati preferens på sikt.

2 kommentarer:

  1. En fundering här: Ska man spara sin CASH i sparkonto med ränta, obligationer eller preffar?
    Jag brukar spara några tusenlappar i sparkonto med räntor och har gjort det i de senaste 3 åren, för att senare köpa dippar med de pengarna.
    Jag undrar om det är mer lönsamt att investera i de här, i för sig obligationer och preffar kanske går ner när börsen gå ner. Jag kan ju NÄSTAN ingenting om obligationer och preffar, tänkte fråga dig vad du tycker om det att investera sina CASH?
    Jag tänkte läsa lite om de också se hur de funkar, avgifter och sånt.

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig tänkt på den som en pref. Jag har dålig erfarenhet av vanliga preffar men det finns några bättre och spär man ut dem med dessa ETF komponenter så kan det ju bara bli bättre och inte sämre.

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...