Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

 


För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än jag egentligen avser att hålla med plan att minska när den gått upp. Jag minskade lite häromdagen och tänkte sen att jag avvaktar till Corem preff är uppe i 300 kronor.

Idag så backade Handelsbanken en del samtidigt som Corem preffen steg vidare. Jag äger hellre "vanliga" aktier i ett riktigt bolag än preffar varpå jag passade på att minska i Corem preff och köpte fler Handelsbanken. Det blev inga 300 kronor för Corem preffen men väl 278 kronor. Jag har fortfarande lite fler Corem preff än jag avser behålla men det justerar jag nog nästa vecka.

Att Handelsbanken backade på börsen idag kom sig delvis av säljrek från en internationell aktör. Utöver det så var det lite bäsigt i banksektorn på börsen idag. Jag tog även in ett litet knippe SEB men jag dönade på ordentligt i Handelsbanken.

På 103 kronor är värderingen klart attraktiv. Utdelningen lär bli rejäl även nästa vår. En faktor som hållit nere värderingen av Handelsbanken är internationella aktörers negativa inställning till bankens stora exponering mot fastigheter i låneportföljen. Apropå just det har jag snappat upp att blankare har minskat sina positioner mot europeiska fastighetsbolag. Det i sin tur betyder ju att marknaden inte är lika negativ till fastigheter längre. Med rätta nu när ränteläget är på väg ned. Det skulle kunna innebära att den negativa synen på Handelsbanken lättar upp så småningom. Egentligen är det där kortsiktigt brus jag inte bryr mig om, vad Handelsbanken handlas till för kurs på någon dags sikt och varför. Det var en reflektion jag gjorde kring synen på fastighetsektorn och Handelsbanken i förlängningen.

När jag ändå fick loss lite slantar ökade jag även så smått i Atlas Copco, Axfood och Investor utöver ovan nämnda banker. Jag tänkte ev köpa lite Svolder också men så tänkte väldigt många andra och handlade upp den i kurs idag efter att de meddelat att de höjer utdelningen rejält. Ingen brådska för min del, jag kan köpa Svolder en annan gång. Jag överväger även att ta in Volvo i portföljen men har inte beslutat mig hur jag skall göra.

11 kommentarer:

  1. Hej. Vad är din tanke om att man driver EFN, läste någonstans att det görs med 80 anställda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har inga åsikter om EFN som ägare i banken. Det är ägarnas pengar som läggs på den här satsningen och jag har förtroende för ledningen. Alla satsningar når inte sina mål osv och så kan det bli med den här också. Inget konstigt med det. Inget som ger mig anledning att elda upp mig över.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ho hoo! När du säger att du dönar på, vad snackar vi om, i procent av portföljen, på't ungefär?

    Aktiekramar från cyberrymden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      När jag läser det själv inser jag att man behöver ha följt mig ett tag för att se saken på samma sätt som jag avser. Jag viktar normalt sett enskilda aktier till kring 2 procent av portföljen och jag brukar ta mig dit genom flera små köp. Relativt de små köpen jag brukar göra så har jag dönat på i Handelsbanken nu men jag håller mig till den viktning jag brukar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej! Hur många SHB finns i portföljen?

      Radera
  3. Vart läser du ofta nyheterna och vart ifrån samlar du info? Tipsa gärna

    SvaraRadera
  4. Saknar din tårta Petrusko hur dina innehav är fördelade, tror jag såg den senaste i julas. Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrik,
      Tack för din kommentar. Jag brukade lägga upp tårtan några gånger per år förr men har nu landat i att lägga upp den kring jul vilket innebär 1 gång per år. Mina innehav håller jag alltid uppdaterat på sajten medan aktuell fördelning lägger jag alltså upp årsvis.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Volvo, har ju kassa att dela ut mycket kommande år, och dessutom kurs rek, betydligt över dagens kurs.
    Just nu fin kurs att köpa in sig på, precis son SHB a. Varför inte några Swedbank? När deras böter för penningtvätt är betald, avgjord, så är prognosen ca 23, resp 29 kr kommande år

    SvaraRadera
  6. Ja, handelsbanken är en pålitlig utdelare. Jag köpte ett gäng SHB aktier för några år sedan till en kurs strax över 80 kr och sedan dess har jag fått mer än halva satsade kapitalet tillbaka i form av utdelningar. Jag förväntar mig inte att aktien kommer att vara någon kursraket i framtiden heller, men några år till så har jag fått tillbaka hela det satsade kapitalet och dessutom så har jag mina SHB aktier kvar som fortsätter att dela ut pengar, vilket känns som en bra deal.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Tack för din kommentar. Ja där snackar vi en bra deal. Ingen annan bank i hela världen har starkare finansiell ställning än Handelsbanken. Du har således gjort en investering till relativt låg risk och snart fått hela ditt satsade kapital i retur i näven medan aktierna är kvar och fortsätter pynta år efter år. Ja det finns annat som gått bättre men den som väger in risk i en investering kan gott uppskatta Handelsbanken.

      Mvh petrusko

      Radera

Fastighetstema på EFN

  Igår var det fastighetstema på EFN och det pratades generellt samt ett knippe bolag specifikt. Man pratade bland annat om Hufvudstaden oc...