Utdelning 2025 Xact Norden Högutdelande

 


Det är länge kvar på 2024 och mycket kan hända varpå det så sett är en menlös spaning det här. Oavsett så var detta något jag satt och spanade på nu. Vi är många som har investerat i fonden Xact Norden Högutdelande. Nu i höst är det två utdelningar kvar för 2024 men jag har alltså klurat på utdelningen för 2025.

Xact beslutar och meddelar utdelning i början av året. I år var det den 9 februari och den dagen var kursen i Xact Norden Högutdelande 129,38 kronor.

Hur utdelningen funkar och hur de beslutar om den har nog varit hyggligt lika över tid egentligen men de har kommunicerat lite olika om den. Jag minns en gång när proppskåpet brann av i huvudet på mig när de skrev om utdelningen på ett sätt jag fann orimligt. Jag har pratat med de olika direktörerna på Xact över åren och jag har pratat med förvaltaren av fonden. Jag känner mig hyggligt trygg i hur de gör med utdelningen.

De kommunicerar nu att de siktar på att pynta 4,5 procent årligen men att det kan bli både högre och lägre. Det är ju en helgardering det där men en fingervisning. Det finns en längre och mer utförlig text om utdelningen i fondens årsrapport. Kortfattat kan man säga att i runda slängar är det kring 4,5 procent direktavkastning men att fondbolaget tar hänsyn till investerarnas intressen och en ambition om en hyggligt stadig utdelning över tid. Det här kan ju låta både helsnurrigt och rimligt samtidigt. Jag har hetsat upp mig ett par gånger över åren kring hur de kommunicerar kring utdelningen men jag har nu landat.

Sedan fonden startades 2017 har de pyntat en hyggligt stabil utdelning. Över tid har den stigit och det har spelat ut helt okej med utdelningen oavsett hur de kommunicerat kring den.

Den avkastning fonden genererar ligger till grund för den utdelning fonden betalar men det är inte så simpelt att de rakt av delar ut det de tar emot. Som investerare är nog den bästa gissning man kan göra att se dels hur utdelningar rent generellt utvecklats på börsen samt hur fondens NAV/kurs utvecklats. Framförallt är det kursen/NAV man kan dra slutsatser kring tror jag. Ett mycket enkelt resonemang som jag tror håller är att högre kurs är lika med höjd utdelning. Omvänt gäller dock inte att lägre kurs är lika med lägre utdelning. Där spelar det där in med investerarnas intressen och att hålla utdelningen stadig.

Just nu handlas Xact Norden Högutdelande till 141,26 kronor vilket är cirka 9 procent högre än vid tillfället de meddelade utdelning nu i våras. Generellt sett har utdelningar höjts i börsbolagen i år och man kan med detta i åtanke förvänta sig en höjd utdelning i Xact Norden Högutdelande nästa år.

Mycket kan fortfarande hända till dess utdelningen beslutas men ändå. En tanke jag hade här och nu. Kanske roar det någon.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2024/02/xact-norden-hogutdelande-uppdaterad-2024.html

5 kommentarer:

  1. Ah det där att dela ut baserat på NAV är något jag inte finner själsro med. Den som varit med på börsen ett tag vet att NAV är skiljt från utdelningar och utdelningar kan ses som säkrare vid långvarig surbörs. ETF:en ka välja att dela ut allt som kommit in senaste kvartalet, även om merparten då kommer efter vårens utdregn, dvs utd nr 2

    SvaraRadera
  2. Varför kan de inte göra det klart och tydligt att de delar ut 4,5% baserat navkursen på den dagen som de meddelar beslutet om utdelningen oavsett så vet investerarna vad det är som gäller utan att de hela tiden skall gardera sig mot både det ena och det andra.Jag har nyligen köpt in mig igen och kommer köpa ännu fler andelar senare i augusti innan utdelningen för att använda den som ett av mina utdelande basinnehav som jag även enkelt kan sälja om jag skulle vilja köpa något annat om tillfälle ges och jag inte vill använda mig av belåning.Just nu är ju börsen blå igen och det har varit blått på börsen ett tag, men det kan ju fort ändra sig så därför är det alltid bra att sprida sina risker och sina möjligheter på många olika värdepapper.Min magkänsla sa mig att det skulle bli stökigt med fler nedgångar och röda dagar efter den 5/8, men jag är väldigt glad att det inte blev så och att jag var ganska passiv när det gick ner förutom några köp som jag gjorde redan den 2/8.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  3. Varför är utdelningen så viktig? Om man tycker att utdelningen är för liten, kan man ju i stället sälja en del av fonden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Den har man hört förut. Det finns många olika sätt att investera på. Det finns olika sätt att realisera avkastning varav att sälja är ett sätt och utdelning ett annat. Investerare kan tycka olika om saken och det finns inte ett sätt som är det enda rätta.

      Var och en får hitta sin strategi och göra på det vis som passar en själv bäst.

      Min strategi kretsar kring att investera i utdelningsaktier. Anledningen till det är att utdelningar ljuger inte. Det är stadiga bolag som kan pynta utdelning. Dåliga bolag har inte cash till att pynta några utdelningar. Jag använder mig även av diverse olika fonder som i huvudsak också investerar i den typen av bolag. Stadiga bolag som genererar riktiga pengar.

      Det är en strategi som passar mig bra.

      Att investera i vanliga indexfonder som inte pyntar utdelning och själv sälja när man vill ha cash det finns de som gör så.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kan kanske vara värt att påpeka att man tänker inte med magen. Kan tyckas som en självklarhet men är det uppenbarligen inte:-)
    MvH Lars

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...