AP7 genier - Eller?

 


AP7 Såfa eller "Soffan" för all del har presterat starkt över tid. De måste väl ändå vara rena genier? Mja inte nödvändigtvis. AP7 aktiefond är en aktivt förvaltad global fond. De gör ett mycket brett urval och både landsfördelning och innehav påminner om globalindex. Det är 62 procent USA och de största innehaven är Microsoft, Apple och Nvidia.

Som vilken global indexfond som helst. Vad är då grejen bakom framgången?

Jag vill hävda att en stor bidragare är den låga avgiften. Fonden som bara går att investera i via pensionssystemet har en årlig fondavgift om endast 0,07 procent. Att jämföra med många andra aktiva fonder som kostar runt 1,5 procent när man investerar i dem privat. Jämförelsen i grafen ovan är ifrån pensionssystemet och där är de dyra fonderna rabatterade men inte ned till samma nivå som AP7. Det är kraftiga rabatter men man hamnar ändå på betydligt högre avgift än AP7s 0,07 procent.

Rent generellt är den breda diversifieringen en vinnare på lång sikt. Vissa bolag kan gå uselt under perioder eller haverera fullständigt. I en mycket bred portfölj som en indexfond eller AP7 så väger de andra investeringarna upp om något havererar.

Bred diversifiering och låg avgift är en vinnare i långa loppet. AP7 kan vi inte investera i privat men det finns gott om billiga indexfonder som kostar kring 0,2 procent. Om man investerar direkt i aktier blir grejen att själv skapa den breda diversifieringen. Äga många olika bolag i olika branscher, världsdelar osv.

Inspiration till detta inlägg fick jag ifrån en rubrik på Dagens Industri. De lyfte fram den norska oljefonden och att de har en väldiversifierad portfölj. Jag prenumererar ej på tidningen så mer än så läste jag inte men likväl fick det mig att tänka på AP7 och inspiration att lyfta fram dess prestanda.

Så klart tycker nog de som arbetar på AP7 att de är ganska bad ass skickliga. De är nog inga sopor men de har ett vinnande koncept med den låga avgiften och breda diversifieringen. De får liksom en fribiljett till bättre avkastning via sin låga avgift jämfört med dyrare fonder. AP7 använder sig även av viss belåning vilket ger en hävstång och starkare prestanda på lång sikt. Jag vill dock vara försiktig med att hetsa att låna för ökad avkastning. Det får var och en överväga på eget bevåg.

18 kommentarer:

  1. AP7 är en no brainer när det gäller PPM-sparandet. Bra grundtänk som hittills gett kalasbra avkastning. :-)

    SvaraRadera
  2. Hävstången är
    Väl nyckeln?

    SvaraRadera
  3. Sen jobbar ju AP7 med hävstång också, så på sikt är de ju garanterade att överprestera index och övriga fondbolag i PPM som inte får(?) erbjuda hävstångsprodukter.

    SvaraRadera
  4. Största faktorn till deras överavkastning är nog ändå dess belåning. Det gör enorm skillnad så länge portföljen stiger.

    SvaraRadera
  5. Jag kör AP7 Aktiefond är upp 17,9% i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har val egna fonder, upp 26 procent i år. När jag valde i början valde jag bort Såfa för jag inte gillade namnet, det lät ju som"såsa" :-). Hade det hetat Global Invest istället...

      Radera
    2. Hahaha, jag gillar det du säger. Visst låter det trött och såsigt =) Tur de motbevisat med råge.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. @Anonym
      Blir lite som min svåger som meddelade en gång. Han drack alltid genever i juletid. Det rimmar så bra på bäver. Nu har du valt egna fonder. Vill absolut inte förringa denna urvalsprocess. Tycker den står sig bra när man ser vad som erbjuds i kommentatorsfältet.
      MvH
      Lars

      Radera
  6. Jag har genom åren bytt till många olika fonder med mina PPM pengar.Har även haft AP7 Aktiefond vid flera tillfällen och i början av 2024, men nu har jag under året bytt till AMF Aktiefond Nordamerika som har gått bättre än AP7 Aktiefond när man jämför fonderna på PPM vilket även syns på min avkastning på 20,8 % hittills 2024.Belåning använder jag till och från i mina investeringar på börsen via Avanza, men jag tar gärna hem snabba vinster från de värdepapper som är köpta med lånade pengar.Jag köper gärna värdepapper som ger utdelning varje månad som är högre än vad låneräntan är så betalar sig lånet av sig självt lite i taget under tiden som jag låter tiden på börsen skapa avkastningen genom utdelning och även som en vinst om värdepappret stiger mycket mer än vad jag förväntade mig utöver utdelningen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  7. JaHa,
    Då är det väl som vi random walkers alltid haft på känn. Ställer man upp två ungefär lika bra kapplöpningshästar mot varandra så vinner den häst som bär på den lättaste ryttaren. i detta fall en förvaltningsavgift på 0.07%. Väljer man en aktiv fond som utan vidare kan ta ut 1,5% så blir det problem över tid för den aktivt förvaltande fonden.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Jag gillar din kapplöpningshäst och ryttaren. Den lägger jag på minnet och använder vid tillfälle.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Haha, klacka ner på denna fonden ni som väljer "direktavkastning x %" eller vad era fonder heter. Är väl bara TIN Ny Teknik som är en större loser-investering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag missförstår dig eller kanske omvänt missförstår du. Jag och flera kommentarer av andra här är positiva till AP7. Det är en fin fond. Vi hyllar den snarare.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Synd att inte "inkomstpensionen" är i närheten av AP7's avkastning. Då hade vi inte behövt vänta tills vi blir 70 år innan vi kan få ut europas sämsta pension.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp här gäller det att själv investera för sin pension.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. hej!jag gillar denna fond också och har största andelen i min PPM i den!Vill man ha en global indexfond med hävstång finns alternativ i nordnet global index 125 som finns för vanligt sparande!
    Vet att du petrusko inte är så förtjust i indexfonder som är syntetiska men för egen del så har jag en liten slurk i den fonden!
    Mvh patrick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrick,
      Tack för din kommentar. Ja den där Nordnet 125 är en intressant och fräsig fond. Den är hyggligt unik och nä jag är inte förtjust i syntetisk replikering som de använder sig av men det är egentligen ingen big deal. I nästan alla andra fall kan jag enkelt välja en annan fond som har fysisk replikering. Det kan man inte göra här eftersom Nordnet 125 är unik. Då kan man bara "suck it up" och leva med den där syntetiska replikeringen som egentligen inte är en big deal.

      Man behöver dock ha rejält sittfläsk eftersom hävstången slår åt bägge hållen. Folk i allmänhet brukar inte ha det som krävs och säljer ur sig när det går ned.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Jag försöker härma AP7 såfa sedan aktiespararnas global direktavkastning klev in på banan. Jag gillar utdelningar och har funderat på att replikera AP/ såfa sedan jag läste ett blogginlägg på avanza om det. Jag har 85% global direktavkastning och 15% avanza emergin markets, sen belånar jag det hela med 20%.

    Jag delar också uppfattningen om att bankerna troligen har det starkaste bakom sig och har börjat växla över till min egna såfa.

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...