Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsättningar att göra en riktad nyemission av 100 miljoner stamaktier av serie B. Detta sker genom ett accelererat book building förfarande och besked om utfall har vi innan börsen öppnar imorgon den 18 juli.

Det är inte ett fantastiskt läge för bolaget att emittera nya B-aktier då de handlas till stor substansrabatt. För tagare i emissionen är det snarare en bra deal och här har de två största ägarna redan meddelat att de avser delta.

En sådan här emission boostar snabbt Corems finansiella ställning. Det är pengar rakt in i bolaget som stärker finansiella nyckeltal. 

Jag äger Corem preferensaktie och intresserar mig för bolaget i det perspektivet. För preferensaktien är det här strålande nyheter. Pengar rakt in i bolaget som stärker dess finansiella ställning och minskar risken för preffen.

Den här dealen hoppas jag verkligen att den går igenom och att den blir fulltecknad, gärna övertecknad. In med mer pengar och späd ut stamaktierna medan mina preferensaktier stärks. Preffen stängde idag på 248,5 kronor och om den här nyemissionen blir av har det stor effekt för preffen. Risken minskar och värderingen av preffen torde därmed gå upp. Preffar värderas på det viset, utefter allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget. Sänkt risk betyder högre värdering. Aja vi ska inte räkna hem varken nyemissionen eller en uppvärdering av preffen på förhand. Imorgon har vi besked och blir dealen av får vi se hur preffen handlas på det. 

Utdelningen i Corem preferens är 20 kronor per år fördelat om 5 kronor per kvartal. På kursen 248,5 kronor är direktavkastningen cirka 8 procent. Jag tycker att risk/reward är okej i Corem preferens och har köpt fler aktier de senaste månaderna. Den här nyemissionen stärker caset. 

Länk till Corem preferens hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

9 kommentarer:

  1. Och där var den gjord. Det enda udda är att en stor del av aktierna går till Rutger Arnhult själv.

    SvaraRadera
  2. Och med det menar jag bara att det gör att man kan diskutera om de betalar rätt pris. Det är naturligtvis bara bra att Arnhult är med och bidrar när företaget han äger behöver kontanter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Storägare brukar delta i sådana här riktade nyemissioner. I pressreleasen inför emissionen kan man läsa att Arnhult inte varit delaktig i prissättning osv kring emissionen. Han har varit exkluderad i styrelsen arbete med detta.

      Med det sagt är det alltid bra att ha huvudet på skaft och reflektera kring saker. Som det här med Arnhult tex.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Blev påfyllnad med ytterliggare 150st a 151kr ,tycker det är en bra kassako nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Carl-Fabian,
      Tack för din kommentar. Efter den här nyemissionen tycker jag att Corem preferens är en mycket bra deal runt 250 kronor. Allt är inte guld och gröna skogar bara för att de tagit in en miljard kronor nu via nya B-aktier men det gör stor skillnad.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag ogillar starkt nyemissioner via ett accelererat book building förfarande. Det gör att småsparare inte har någon möjlighet att delta i nyemissionen. Vill man inte delta i nyemissionen så kan man alltid sälja TR:arna och få in några kr. Med ett ett accelererat book building förfarande får småsparare ingenting.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Jag har förståelse för att många småsparare känner så. Bolagen har dock en god anledning varför de gör som de gör och jag har förståelse för det.

      Genom att inte rikta sig till allmänheten utan istället göra en riktad nyemission så sparar bolaget tid och pengar. Man kan genomföra den på en eftermiddag.

      När bolag riktar sig till allmänheten via tex en företrädesemission där befintliga ägare får TR osv då är där vissa förutsättningar man måste förhålla sig till. Förutsättningar som satts upp för att skydda småsparare att ta sådana här komplicerade beslut. Dels är det en tidsaspekt. Det måste publiceras dokument ifrån bolaget som skall godkännas hos Finansinspektionen. Investerarna måste få lång betänketid på sig att ta det här beslutet om investering.

      Den här proceduren tar månader och det kostar mer pengar för bolaget.

      Jag föredrar det som är bäst för bolaget. I många fall är det en riktad emission och ibland funkar en företrädare utmärkt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Småsparare får som regel alltid chansen att köpa på sig aktier till emissionskursen morgonen efter ett BB. Tycker det är utmärkt. Minns när man kunde fynda Cibus runt 90kr på detta sätt.

      Radera
  5. Jag undviker både fastigheter och preferens aktier då jag inte gillar något av dessa värdepapperna.Det finns mycket annat att köpa som utdelande ETF:er istället så minkar jag min risk och sover gott om nätterna.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera

Hur blir det med utdelning i Castellum framöver?

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I många år var fastighetsbolaget en fantastisk utdelningshöjare. Fram till för något å...