Den försenade utdelningen ifrån Storebrand hos Avanza

 


Det här inlägget är förmodligen ointressant för de allra flesta. Det handlar om en handfull speciella fonder som inte har mer än några hundra ägare hos Avanza.

Vart är min utdelning? Ja det frågade sig det hundratal kunder hos Avanza som investerat i Storebrands utdelande fonder med 100.000 kronor minsta initiala köp. När pengarna väl dök upp några veckor sent drogs det dessutom utländsk källskatt på dem. Tar det aldrig slut krånglet...

Jag resonerar som så att "shit happens" och kan ha överseende med sådant här. För att ha det så behöver man en förklaring av vad som hänt. Avanza har varit transparenta här och meddelat vad som orsakat förseningen. Jag förklarar det nedan. Att det drogs utländsk källskatt på utdelningen var bara ett olyckligt misstag. Olyckligt på det viset att det hände just de här utdelningarna där kunderna redan var lite missnöjda. Men sådant kan hända det också. Att det blir två misstag i samma veva och hey: "shit happens". Avanza korrigerade snabbt det där med utländsk källskatt och strök den transaktionen. Det skall inte dras någon sådan skatt.

För att få utdelningen cash ifrån Storebrand så måste mäklaren (i detta fallet där småsparare äger fonden hos Avanza) meddela fondbolaget att utdelningen skall betalas ut cash. Det har Avanza gjort i god tid men tyvärr tabbade sig Storebrand och hade inmatat i sitt system att Avanzas kunder skall ha utdelningen som nya andelar i fonden.

Investerarna har fått sin utdelning nu och Avanza har förvissat sig än en gång om att Storebrand nu i sitt system matat in att utdelningen skall vara cash till Avanzas kunder. Det bör sannolikt fungera bättre nästa gång fonden pyntar utdelning vilket är sommaren 2025.


16 kommentarer:

  1. Jag var en av de som drabbades och ringde nog minst 3 ggr till Avanza för att kolla vad som hände. Hursomhelst pengarna kom ju tillslut och vi får väl hoppas att det flyter på bättre nästa år då Jag gillar fonderna sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Tack för din kommentar. Surt när det krånglar men nästa år kan det knappast bli värre =) Äh det kommer gå bra. Fina fonder håller jag med om.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Det drabbade mig också, men sånt där löser sig och inget att stressa upp sig för. Uppskattar att Avanza varit öppna med anledningarna till strul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det tycker jag att Avanza gjorde bra, att de gick ut med vad som krånglat osv.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Nu när det ändå skrivs om Storebrand halvkidnappar jag tråden, deras Global Solutions och Handelsbanken Global Infrastruktur står på min lista när pågående målplaceringar är avklarade. Två defensiva och utdelande fonder, någon eller båda borde väl passa bra i en gubbportfölj? ;)

      Radera
    3. Tjena,
      Ja det torde vara typisk gubbplacering. En förmodad lugnare kursutveckling och kanske lite sämre totalavkastning. Det brukar priset vara för placeringar som ger lite bättre nattsömn.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Vart hittar man x-dagen på JGPI?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Det visar Avanza i sitt system cirka 1 vecka innan X-dagen. Just nu finns inte den infon tillgänglig men fondbolaget släpper den nog den här veckan. På fredag tror jag att du kan se datumet hos Avanza.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Utdelning? Nja, mer en försäljning som ni får realiserad, hur kan avavamza tolka det som en utdelning. Imbecillt

    SvaraRadera
  5. Instämmer allt fixade till sig till slut. En fråga till dig som har KF drar Avanza alltid skatten för KF alltid så sent i mitt fall dras den 25 juli. Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza har varit omkring den 25:e kvartalets första månad så långt jag kan minnas. Nordnet drar den sista dagen i kvartalet.

      Radera
    2. Tjena Peter,
      Japp jag vill minnas att det varit i slutet av månaden så länge jag kan minnas. Jag minns det för att jag länge resonerat att utdelningarna jag får in under månaden hinner komma in och täcker min skatt där i slutet av månaden.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hur är det möjligt att Avanza (och alla andra också) kan dra av källskatt? Det hörs ju på namnet att skatten dras vid källan (i det här fallet Storebrand), då ska väl inte avdraget göras av en svensk mäklare?

    SvaraRadera
  7. Hej,
    Varför finns inte längre på Nordnet? Vet någon om den kommer tillbaka? Tack

    SvaraRadera
  8. När kommer incu/winc börja dela ut? Såg att ena hade en utdelning i april o sen inget mer, o den andra har inte haft någon alls. Trots att dom startade runt slutet av april?

    skulle båda vara månadsutdelare? tänker att jgpi började ju i princip direkt. trots att det var mindre i början

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har skrivit ett par inlägg om INCU och WINC. De förklarar saken.

      https://petrusko.blogspot.com/2024/03/nya-aktiva-etfer-ifran-ishares-med.html

      https://petrusko.blogspot.com/2024/04/forsta-utdelning-aviserad-i-incu-och.html

      Mvh petrusko

      Radera

Månadsutdelning juli 2024 - JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF

  Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...